dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Young Chris: The Network
The Network (mixtape, mp3) Young Chris
2009
7/10

Best rapper without a debut album?

Lyssna

Sök efter skivan

Unga Young Chris är den bäste rapparen från gamla Roc-A-Fella-gänget, efter Jay-Z då. När The R.O.C. var som störst, runt millenieskiftet var han en tonåring som nästan kunde få en att glömma Beanie Sigel, Freeway och Memphis Bleek när han satte igång med sitt käftande.

Young Chris soloalbum, Now Or Never, har det talats om i tre-fyra år. Sedan Roc-A-Fella mystiskt upplöstes, på något sätt som nog ingen vet hur, har det varit svårt att hitta något lämpligt tillfälle för Chris att släppa debuten. Enligt ryktena är han den enda Roc-A-Fellan som Jay-Z har tagit med till sitt nya Roc Nation. Den senaste nyheten jag har läst om kommande albumet är att det ska produceras av Jay-Z och Mark Ronson, att det ska släppas via Roc Nation/Interscope och att första singeln ska gästas av Sugababes, som också är signade till Roc Nation.

Hur det än må vara, så är ett debutalbum av Young Chris något som verkligen bör släppas. Det visar både hans tidigare album tillsammans med Young Gunz, där han fullkomligt överskiner andra halvan Neef, och alla hans mixtapes.

Tills debutalbumet får vila i min hylla är det mixtapes som gäller. Och de duger faktiskt ganska bra som ersättning.

The Network inleds pampigt med filmintromusik. När första låten, Superflyness, sedan drar igång låter Chris mer lik Jay-Z än någonsin. Precis som sin förre/nuvarande boss har han lyckats få den ovanliga oändliga talangen för rap. Young Chris är en jävla bra rappare. Avslappnad, naturlig, varierande, överlägsen.

Bland mixtapegästerna finns såklart State Property-polarna Beanie Sigel, Freeway, Peedi Crakk och Neef. Självklart finns kompisen Wale med på ett par spår också. Även Twista och Rhymefest är med och rappar, och vips så är The Network en påminnelse om att det inte bara är New York som kan hiphop.

Det är inte ofta man orkar med mixtapes. Sönderskrikna av DJ:s, fattiga mixningar och meningslösa verser över andras hitlåtar är vad man brukar få. En del av det finns på The Network också, men i första hand är det nya låtar med Young Chris och det är inget man vill missa. Och i andra hand så finns det faktiskt en del grymma låtar, som säkert inte skulle vara fel på ett riktigt album. Young Chris har faktiskt lyckats med det som är mixtapens egentliga mening, att visa sina skills och bygga upp en hype inför officiella släpp, trots att han hade kunnat göra det snyggare med lite mer finputsade låtar och mindre DJ-skrik. En del låtar huggs av lite hastigt, ibland väldigt irriterande men oftast med en förtjusning. Man vill höra mer. Man känner sig lockad, och det är en känsla som jag har saknat på sistone.

Last 2 är Freeway och Beanie Sigel med. Tillsammans med Young Chris bildar de en klockren trio, och Last 2 är bara en av de många låtar där de skapar mästerverk. De har alla valt olika vägar för sina karriärer, men deras lojalitet för varandra kvarstår och det hörs i deras fenomenala verser.

Neef, som har hållit sig undan från rapgamet bra länge, dyker upp på Young G Sound, men som alltid så är det Chris som är frontmannen på beatet som osar av mörka gränder och blodigt allvar.

Det är bara på Ride With Me som Chris inte skiner starkare än solen. Trots det är Ride With Me, tack vare underbart flowiga Twista, en av de bästa låtarna på mixtapet.

Young Chris passar på de flesta av låtar, men som bäst blir det på tydliga beats med mer eller mindre oldschoolkänsla och ofta små melodier. Minimalismen i beatsen fylls upp av Young Chris och hans gäster. Gästerna som rappar är ju alla bra, men bäst blir det med de sjungande. När de sjunger mellan Chris verser blir det perfekt. Chill.

Baby Girl är ju Young Chris hur skön som helst, och mellan Phas falsettsång rappar han med odödlig swag. Det är en mjuk somrig låt, och den har det sound som passar Chris bättre än något annat. Det är den bästa av de chillade låtarna, men inte den enda.

Raheem DeVaughnWant To Love You, RellRough Side och BJGrown Things. Där har vi utsökta exempel på hur man blandar hiphop och soul till något solitt. Det är inget nytt, men Young Chris har gjort det till sitt. Han verkar gillar det. Jag älskar det.


Young Chris – Last 2 (Feat. Freeway & Beanie Sigel)

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-09-08 00:05 / Uppdaterad: 2009-09-08 00:05

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5244

6 kommentarer

Spottiänkningen är ett hån mot oss läsare. Har den någonsin funkat!?

Primal Oregistrerad 2009-09-08 14:01
 

Omslaget är ett hån mot god smak överallt. Vad fan?

lkfkajdfklasdf Oregistrerad 2009-09-08 20:32
 

WTF Sho Bridge Ass! Pretty please with sugar on top blanda in lite mindre jive i dina texter om du ens vill ha en chans att uppdatera kalendariet i Pastan. Typ 2020!

David Djuphammar Oregistrerad 2009-09-08 20:36
 

Det är ju ett mixtape. Då är det alltid sådana där omslag. Man får ha överseende.

Och Spotifylänkarna läggs till automatiskt, så ifall musiken finns där kan man lyssna. Det är väl snällt?

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-09-08 20:54
 

Men den finns aldrig??? Utom när Kalle Ström hyllar U2?? Som jag för övrigt såg på Ullevi i somras!! Nya!! Inte Gamla!! Eller Gamla Nya Ullevi som Watcher säger!!!

^____-

Primal Oregistrerad 2009-09-08 23:39
 

Chris gästar på Curren$y’s ”Sail On” som är en av årets absolut bästa låtar. Check it out.

Michael Crackson Oregistrerad 2009-09-09 09:09
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig