dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Burnt by the Sun: Heart of Darkness
Heart of Darkness (album, cd) Burnt by the Sun
2009
Relapse Records/Border
7/10

Läsdags

Jag tror att det är dags att jag läser Mörkrets hjärta nu.

För nu är det på rak arm tredje gången, om inte mer, som jag stöter på något som har Joseph Conrads bok som förlaga av något slag. Först var det filmen Apocalypse Now!, sedan boken Kung Leopolds vålnad och nu Burnt by the Suns nya skiva med samma titel, Heart of Darkness.

Tre verk av olika slag, som alla tilltalat mig på något sätt, som är sprungna ur samma källa. Det måste ju betyda något.

Heart of Darkness är min första ordentliga kontakt med Burnt by the Sun, trots att det är deras tredje skiva. Och de låter i mångt och mycket som jag förväntar mig att ett band på Relapse Records ska låta, hur generaliserande det än må vara. New Jersey-sönerna står stadigt i en metalfläckad hardcore, som gärna trampar gasen i botten. Det är genomtänkt, meckigt och ganska svårtillgängligt, men det är en aura som omgärdar hela bandet.

Det är ett om inte intellektuellt band, så definitivt bildat. Jämförelsen med Converge är inte långt borta, även om Burnt by the Sun är rakare och mer sansade.

Texterna genomsyras av såväl socialrealism som aktuella skeenden och personliga upplevelser. Jag inbillar mig utan att ha tittat efter att Burnt by the Sun inte har långt hår, trots att de kan sägas tillhöra metalgenren. Och det kännetecknar också flera band på Relapse Records.

Jag uppskattar verkligen när Burnt by the Sun harmonierar så gott det går. När de viker av en stund från det riv och slit som trots allt kännetecknar deras musik. Men det är just tack vare att musiken bär på båda elementen, det ena skulle inte bli alls lika effektfullt utan det andra.

Heart of Darkness är ingen lätt skiva. Det är en skiva för rätt tidpunkt och sinnesläge.

Tomas Lundström

Publicerad: 2009-09-01 00:00 / Uppdaterad: 2009-08-31 20:56

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5235

5 kommentarer

Få böcker är mer metal än Mörkrets hjärta. Särskilt hardcore tycker jag i och för sig inte att den är.

Ulf Oregistrerad 2009-09-01 01:56
 

Spotti länken funkar inte idag heller?? Ta bort för gott eller fixa kanske??

Primal Oregistrerad 2009-09-01 19:13
 

de spelar snabbt! men litterära refenser är bättre hos 30 seconds at mars! jake gyllenhall läser jättemycket och kan många böcker

blagul Oregistrerad 2009-09-01 22:48
 

Jake Gyllenhall? Har 30STM bytt medlemmar? ;) Jared Leto menar du nog.

Medlem 2009-09-02 08:16
 

Sarkasm fran blagul hoppas jag!?! Men vem vet kanske var Jake avundsjuk pa Jared och startade 30 Seconds At Mars for att konkurera med 30 Seconds To Mars… Coverband kanske?

Basse Oregistrerad 2009-09-07 18:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig