dagensskiva.com

48 timmar

Recension

James Yorkston & The Big Eyes Family Players: Folk Songs
Folk Songs (album, mp3) James Yorkston & The Big Eyes Family Players
2009
Domino/Playground
5/10

Förbannade historia

Det må finnas en fin, rejäl och djup folkmusikstradition i Storbritannien. Själv har jag aldrig förstått de broderade västarna som ylat i den ena efter den andra brittiska singer/songwriterns referensbok. Nej, jag står inte ens ut med Vashti Bunyan.

När jag skulle skriva om James Yorkstons senaste släpp, där han tillsammans med The Big Eyes Family Players tolkat sånger från sextiotalets folkscen, ville jag gå till grunden med problemet. Först lyssnade jag på tolkningarna på Folk Songs. Blev lite uttråkad. Sen gav jag mig på originalen. Och stod ut i ungefär två minuter. Vilket var de här människornas problem? Medan de amerikanska folksångarna och -sångerskorna gjorde svindlande melodier ackompanjerade med mjuka röster (med vissa undantag) stampade britterna skelögt träskor, vevade med säckpipor och flöjter, åkte häst och vagn och satt i medeltida slott och sjöng om gröna kullar. Försök att lyssna på Shirley Collins eller Anne Briggs. Nej, det går inte. Dålig idé.

Åter till Folk Songs. Åter till ett album att lyssna på som vilket som helst. Strunta i tolkningarna. Hej James Yorkston. Skottlands mest talangfulle nutida folksångare. Hej The Big Eyes Family Players. Vi glömmer ert namn en stund.

Det är en bra idé att lyssna på Folk Songs utan referenser. Det är svårt att se vad som finns att hämta i dem. Melodier? Nej. Berättelser? Nja. Yorkstons idé om att göra albumet är gammal och har följt med honom sedan innan han började ge ut skivor på riktigt. På bolag. Det är ingen nyhet att det är härifrån Yorkstons musik härstammar men vad spelar det egentligen för roll? Allt nytt kommer ur något gammalt. Att Yorkston lyssnat på sextiotalsvisor betyder inte att vi behöver göra det.

Han gör till stor del något eget i tolkningarna men det lyfter aldrig ordentligt. Det finns två riktigt fina spår. Little Musgrave och Rufford Park Poachers är alldeles förtjusande. Det är ingen överraskning att det även är dessa spår som är bäst i de gamla versionerna. Inledningen på albumet är rent tråkig. The Big Eyes Family Players är ett välkommet tillskott till ljudbilden även om det är snarare de än Yorkston själv som sätter siktet på originalen.

Yorkston gör det bättre själv. Han vet att i sitt komponerande plocka det fina med den brittiska folkscenen. På Folk Songs blir det varken eller.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2009-08-28 00:00 / Uppdaterad: 2009-08-27 21:39

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5230

13 kommentarer

Varför gynna Spotify framför Piratbukten?? Båda ger samma inkomster till små artister som denna?? Genom Spotiftylänken gör ni bara Metallica rikare??

Peterok Oregistrerad 2009-08-28 02:13
 

Metallica finns inte på Spotify ju?..

Medlem 2009-08-28 06:45
 

Folk som sitter ner på en plastpall och plinkar på nån akke gura borde stanna hemma i källaren. Den brittiska folkscenen på 60 talet glömdes bort och försvann av en anledning. De flesta artisterna var så innihelvete trista, deprimerande och nersupna att folk i stället började lyssna på glam (Sweet, Trex Bowie och Slade – paarty!) på 70 talet. Nu försöker man desperat hitta en brittisk version av alt-country. Säger bara – Peter Sarstedt!

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2009-08-28 08:26
 

Men Fairport Convention då. Det kan du ju inte dissa?

Marie Lindström Redaktionen 2009-08-28 09:12
 

fel fel fel fel

mrsoul Oregistrerad 2009-08-28 10:18
 

Mja. Fairport försökte ju göra nåt annorlunda inte bara det gamla vanliga plinke plonkandet. Blev inte dom dissade av folkpuristerna på sin tid? Förresten dissar jag vem eller vad jag vill eftersom jag är HMHK!

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2009-08-28 11:25
 

Så mycket åsiker, så lite underlag.

Gorillan Oregistrerad 2009-08-28 12:22
 

Spana förresten in Richard Hawleys nya video…

Gorillan Oregistrerad 2009-08-28 12:25
 

Redax tiger?? Inte oväntat?? Mer pengar till MJ:s dödsbo alltså??

Peterok Oregistrerad 2009-08-28 16:43
 

Here you have a very merry

Tacybrorb Oregistrerad 2009-08-28 19:57
 

Slutet på de dagliga recensionerna? Jag visste att ni aldrig skulle lyckas. Nu gläds jag åt er dumstrut.

Primal Oregistrerad 2009-08-29 10:05
 

Hm..Original i det här sammanhanget blir ett svårt begrepp..sångerna är ju tillkomna för flera hundra år sedan. Det handlar mer om olika tolkningar och gillar man dem inte så är det väl så. Men Yorkston är en toppensångare iallafall. Inte gå att lyssna på Annie Briggs eller Shirley Collins? Håller inte med.

Anna Oregistrerad 2009-08-29 15:05
 

[...] Mayer Hawthorne A Strange Arrangement St. Vincent Actor Sa-Ra Nuclear Evolution: The Age of Love James Yorkston & The Big Eyes Family Players Folk Songs Amanda Blank I Love You Arctic Monkeys Humbug [1, 2] Trouble Funk In Times of [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig