dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mayer Hawthorne: A Strange Arrangement
A Strange Arrangement (album, cd) Mayer Hawthorne
2009
Stones Throw Records
8/10

Falsettsång i världsklass

Det är inte så ofta som jag dedicerat lyssnar på nysläppta soulskivor år 2009. Fördomsfullt eller inte så har jag fått för mig att det mesta nu för tiden är skittråkiga, men snygga, sångerskor på hiphop-beats. Det var kanske bättre förr? Tydligen är jag inte den enda som tycker jag det, uppenbarligen även Mayer Hawthorne som i viss mån tar det till mitten av förra seklet och blickar bakåt i historieböckerna.

Hawthorne har ett förflutet som hiphop-producent och medlem i den grymma gruppen Athletic Mic League där han producerade, scratchade, rappade och sjöng. Idag ingår han i rapgruppen Now On när han inte sysslar med sin smörsjungande solokarriär. Han ligger också på Peanut Butter Wolfs kreddiga Los Angeles-bolag Stones Throw och förväntas vara det nya soulundret. Speciellt med första singeln Just Ain’t Gonna Work Out som lär vara en av de låtarna som spelats flitigast i min Ipod den här sommaren. Förutom att det är en otroligt fin kärlekslåt har han producerat en strålande video till låten och släppt den på en hjärtformad sju-tummare.

När Mayer inte levererar superslöa tryckare som i When I Said Goodbye, kan han dra till med lite funkigare låtar eller köra lite klassisk barbershop-sång. Hawthorne är ingen skolad sångare, och det märks. Både på gott och ont, för det är inte rakt av stereotypt, det finns lite skavanker men låter alltid bra. Och trummorna är ibland lite mer hiphoppiga än den klassiska soul man är van vid.

A Strange Arrangement känns helt klart som ett av årets mest otippade skivor när det kommer till att sammanfatta årets bästa skivor. För där kommer den med stor sannolikhet hamna, det är en manlig ljus stämma med ibland klyschiga texter om brustna hjärtan och passionsfylld lust. Utan att någon gång bli Bee Gees eller kännas ointressant. En skiva som funkar lika bra i bilen som på bröllopet eller förfesten.

Mayer Hawthorne – Maybe So, Maybe No

Mayer Hawthorne – Just Ain’t Gonna Work Out

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2009-08-25 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-30 20:43

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5227

7 kommentarer

Just ain’t gonna work out är en fantastisk liten pärla i
Smokey & the Miracles anda fast ny kostym.
Plattan släpps (tror jag) 8 september.

Jaki Oregistrerad 2009-08-25 12:34
 

plattare än duffy.

haakon Oregistrerad 2009-08-25 18:19
 

Kass platta. Jobbig karl.

Crème de cassis Oregistrerad 2009-08-26 14:01
 

Fantastiskt fräsch skiva. Falsettsången ger iaf mig gåshud.

gs Oregistrerad 2009-09-03 10:30
 

Lyssna på Jamie Lidell, han gör det snäppet ännu bättre!

katarina Oregistrerad 2009-10-13 20:06
 

Jamie Lidell och detta är ju helt skilda grejer. Det här är ju sent 60, tidigt 70-tals-soul med lite Dilla-inslag.

Grym platta, fantastisk ljudbild, underbara produktioner.

August Oregistrerad 2010-11-10 00:29
 

Vilken skiva! Cover EPn han gjorde där han kör Impressions låtar är riktigt nice också!

mario Oregistrerad 2011-10-02 16:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig