dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Cleast Eatwood:
(spellista, Myspace) Cleast Eatwood
2009
7/10

Bumbibjörnspop att räkna med

Det har gått snabbt för Cleast Eatwood. Sedan deras ”släpp” av MGMT-cover Electric Feel har deras spellista på Myspace blivit spelad hela 40 000 gånger. Man kan inte annat än att lyfta på hatten och konstatera att covers är ett bra sätt att få ut sin musik i stora vida världen.

Men det vore synd att underminera Cleast Eatwood såsom bandet som endast är kända för en coverlåt. Förutom MGMT-covern, som enligt mig är svagaste pusselbiten i duons fyra låtar stora låtbank, finns det mycket gott att hämta. Ta till exempel låten Sad Machine där Cleast Eatwood sammanför det isländska soundet med det danska och gör det till något svenskt. Här blandas Sigur Rós-rytmer och vida isländska ljudlandskap tillsammans med Mew-stämmor och öl-rockiga gitarriff. Detta spetsas med den svenska framgången inom teknologi som ger låten en elektronisk touch. Låten är det bästa spåret på deras myspace och skulle det här varit en singel så skulle den ha fått toppbetyg.

Deras minihit Get Related ger mig främst associationer till Postal Service, Junior Boys och The Domus. Här märks det att mycket tid läggs på att hitta det perfekta beatet. Utöver det oklanderliga trumkompet känns det nästan som att bandet sneglat lite väl mycket på ovan nämnda referenser. Låten är jättebra men jag får en känsla av att jag hört låten förut. Jag vill ha mer av det egna uttrycket som återfinns i låten Sad Machine.

Rabbit Hole är lite segt suggestiv. Låten är härlig och stämningsfull men jag är utan den där sparken i magen som kännetecknar de andra låtarna. Svänget finns där men bumbibärssaften som får mig att hoppa likt en tecknad björn på dansgolvet saknas tyvärr.

Summa sumarum är Cleast Eatwood ett riktigt trevligt tillskott på den svenska pophimlen. Jag tror att denna Stockholmsduo är kapabla till storverk bara inom några år. En sjua i betyg får ses som en sporre att utvecklas ännu mer till deras första släpp. Införlivas mina förväntningar då kan de räkna med toppbetyg från min sida.

Martin Sjölander

Publicerad: 2009-07-27 00:00 / Uppdaterad: 2009-07-27 00:16

Kategori: Recension | Recension: #5197

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig