dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Mobile Homes: This is Your Lucky Day
This is Your Lucky Day (album, cd) The Mobile Homes
2009
Megahype
6/10

Välpudrat och konsekvent

Ibland är det lätt att rycka fram argumentet ”det var före min tid” för att försvara sig emot förfrågningar/angrepp om varför man inte hört/sett/läst något, och allra lättast är det nog att applicera det på musik. Samtidigt går ju dess giltighet ganska snabbt upp i rök vid en snabb genomgång av den egna skivsamlingen. 1967, 1978, 1989. Vanligt förekommande årtal då undertecknad antingen var långt ifrån påtänkt eller fortfarande geggade modellera på dagis. Utan att gå alltför långt in i en ointressant diskussion om min ålder, så kan vi väl bara konstatera att Mobile Homes som grupp och jag är mer eller mindre lika gamla. Synthen och allt sånt har kommit in mer på gamla dagar, och något så initialt onaturligt som svensk synthpop ska vi inte ens tala om. Jag har aldrig upplevt den nu så omtalade (och varmt omhuldade) konfliktfyllda tiden då synthare och hårdrockare skallades på skolgårdarna. Men det känns inte som att Mobile Homes riktigt var en del av det. Inte tillräckligt hårda och alldeles för melodiösa för att bli något krigssoundtrack. Deras är istället den melankoliska, fjäderbuffrade synthpopen. Linjerna tillåts flyta ut och bli mer diffusa.

Släppt en vecka före Depeche Modes Sounds of the Universe (som jag knappt lyssnat på sedan jag recenserade den), är This is Your Lucky Day en annan väg för gammelsynthen. Det måste i och för sig sägas att Hans Erkendal ibland låter spöklikt mycket som Dave Gahan, men det är också ungefär där likheterna slutar. Efter en period med mer gitarrbaserat sound har Mobile Homes återgått till grunderna. This is Your Lucky Day är ett genomgående svalt midtempo, utan några pompösa gester. Lyssnaren möter hellre inga större komplikationer på vägen, spåret är relativt upptrampat sedan tidigare, och det hela går smärtfritt.

Men under ytan både bubblar och fräser det på sina ställen. Det är beskt, melankoliskt och grått, här och där skymtar en vätte fram. Dock håller sig Mobile Homes på betryggande avstånd från det becksvarta, absoluta bråddjupet, och väl är väl det. Den vägen innebär något helt annat, som väldigt få bemästrar. Det halvdisiga klär dem bättre, och resultatet står sig också väl. This is Your Lucky Day är långt ifrån någon storslagen överraskning, men däremot en mycket habil synthpopskiva, faktiskt utan att låta speciellt daterad eller alltför retro. I nuläget är den fortfarande inte i närheten av att dra upp 2009 till ovanstående årtals nivåer, men utgör ändå ett trevligt sällskap på vägen, vilket förstås inte heller är fy skam.

Martina Nordman

Publicerad: 2009-06-23 12:37 / Uppdaterad: 2009-06-23 12:37

Kategori: Recension | Recension: #5160

2 kommentarer

Producerad och mixad av en kille som heter Sami som lirar gura i en annan svensk outfit.. för den som var nyfiken.

Medlem 2009-06-23 21:25
 

”Spöklikt lik Dave Gahan” Men nu får ni väl ta och ge er… Det finns många synthband som försöker sjunga med skarp baryton, men mobile homes är nog ett av dem som ligger allra allra längst ifrån som tänkas kan. Om det inte varit synthpop hade du aldrig gjort en såda koppling. Däremot är flera av låtarna numera närmast karbonkopior av Smiths harmonier.

Och jag älskar skivan.

Dan Oregistrerad 2009-09-25 21:18
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig