dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Black Eyed Peas: The E.N.D.
The E.N.D. (album, cd) The Black Eyed Peas
2009
Interscope
1/10

Ja… The E.N.D.

Jag såg Bepparna på någon TV-show nyligen. Will.I.Am förklarade då vad titeln på deras nya album står för. Istället för att bara säga det som har upprepats många gånger tidigare, att det är en akronym för ”The Energy Never Dies”, så drog han någon historia om att nu är en era slut. Allt är digitaliserat och folk köper inte musik i fysisk form grejer. Det är moderna grejer som gäller nu. Teknisk utveckling liksom. Internet! Det är fantastiskt häpnadsväckande att Will.I.Am tycks ha upptäckt det först nu.

Will.I.Am verkar tycka att nutiden är superhäftig. Se bara på omslaget till det här albumet. En grön robotman. Wow! Det känns som att Will ser på år 2009 så som folk i sci-fi-filmer från 1960-talet ser på 2009. Robotar, metallic, blipblopljud och så vidare. Och så har han försökt göra en skiva, eller nej förresten, han har försökt göra digitaliserat ljud som matchar hans bild av den hypermoderna nutiden. Han har försökt göra något som ingen hunnit göra än i denna moderna tid, han ville vara steget före.

Han misslyckades.

Will.I.Am känns för övrigt väldigt dominant på det här albumet. Han har givetvis alltid varit frontmannen i gruppen, men nu är de övriga medlemmarna mer anonyma än någonsin. Till och med framgångsrika Fergie. Det är väl i och för sig tur. Efter autotunen de la på hennes falska toner på första singeln Boom Boom Pow ville jag bara dö.

The E.N.D. är ett hemskt album. Ett riktigt bottennapp. Det är autotune i obskyra mängder, det är enerverande beat, rymdskeppsljud, meningslösa texter och döda melodier. Ibland finns det väl möjligtvis en viss potential. Som i I’mma Be där man anar lite skönt bounce, men där de sedan har låtit låten stanna upp i sin utveckling och aldrig fått bli något bra. Eller som Fergies ickeautotunade vers på Alive, som sedan blir albumets sämsta låt när Will.I.Am får tag på micken. Den stora förstörelsen tågar in varje gång och demolerar allt levande hopp.

I Gotta Feeling har BEP följt sina egna gamla råd och gone totally retarded. Vad som börjar som en glad solig poplåt, urartar efter en liten stund till hetsigt kaos och det dröjer inte länge innan autotunen börjar klia under huden och man tvingar sig själv till att byta spår. Så kan man förresten göra med hela albumet. Bara byta, det är svårt att hitta något sämre.

The Black Eyed Peas försökte vara steget före tiden och göra något nytt, men resultatet blev något som kanske hade passat in på 80-talet, eller varit acceptabelt när den senaste autotunevågen var som störst, nämligen för ett år sedan. Missing You och Party All The Time känns dock extremt 1998. Det är faktiskt intressant hur de har lyckats att göra musik som mer än något annat kan klassas som begagnat, och skitdåligt, skräp när meningen med det hela var den direkta motsatsen. Om man mot förmodan skulle gilla det här soundet så är jag övertygad om att man skulle bli uttråkad. Snabbt. Det mesta låter ju likadant.

BEP har ändå sedan de varvade Fergie och stegade högst upp på den kommersiella kändisstegen släppt två album som har haft en hel del bra låtar, även om de har känts opersonliga. Det är inte lätt att hitta något som liknar den standarden på The E.N.D.. Möjligtvis upprepande och för tråkiga One Tribe, samt för skrikiga Now Generation. För de är inte dränkta av enerverande robotiska ljud.

Jag kan passa på och rätta Will.I.Am nu. Vad The E.N.D. står för behöver ingen som helst förklaring. Det säger sig självt.

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-06-17 00:00 / Uppdaterad: 2009-06-17 00:30

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5153

15 kommentarer

Vill ju inte tro att det ska vara så här illa. Jag har ju gillat (för det mesta) BEP även sedan de slog igenom på allvar rent kommersiellt. Fast det är klart: ”Boom Boom Pow” börjar faktiskt krypa sig på mig, autotunen till trots, men sen hörde jag ”I Gotta Feeling” och… ja. David Guetta har förmodligen aldrig gjort något mer oinspirerat. Känns som att hela låten är ihopklippt av klassiska Guetta-tricks – bara sämre.

Kommer förmodligen lyssna på albumet ändå. Åtminstone en gång.

Ola Andersson Redaktionen 2009-06-17 00:45
 

Du kommer säkert gilla det lite mer än vad jag gör, Disco-Ola, men jag kan inte tänka mig att du kommer tycka att det är speciellt bra. Haha.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-06-17 01:01
 

Ett klockrent betyg.

Gorillan Oregistrerad 2009-06-17 01:40
 

En 1:a! Det måste man ju nästan kolla in. Sånt här råskit brukar man ju annars undvika på samma sätt som att flyga med Air France eller komma i närheten av en ”Absolut Sommar” platta…

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2009-06-17 08:48
 

Jag vet en människa som kommer bli ARG när han läser detta.

RONNA Oregistrerad 2009-06-17 09:32
 

Fergan gillar vi i Miami!! Hon var för övrigt med i Will Smiths video Miami!! Inte många som vet??

Primal Oregistrerad 2009-06-17 09:33
 

Jag antar att du menar ”autotune i *obscena* mängder”.

Vän av ordning Oregistrerad 2009-06-17 10:38
 

Legendarisk recension.
Så denna skiva är sämre än Modern talkings ”bajs”-skiva? ;)

Medlem 2009-06-17 11:23
 

Fick inte Modern Talking 0?

arg-kommunist Oregistrerad 2009-06-17 12:42
 

Inget är sämre än modern talkings ”bajs”.

Peter Oregistrerad 2009-06-17 23:06
 

Inget på skivan lär i alla fall vara sämre än ”My humps”. Det enda nya är väl att de två poserande statisterna får vädra strupen. Och resultatet låter inte vänta på sig.

Medlem 2009-06-18 08:49
 

Kul att Fergie är så kass så att de andra ”varvade” henne!

Jim Profit Oregistrerad 2009-06-25 15:18
 

Ha ha bra vinkling Pimpen! Vill ju inte påstå att de andra är speciellt vassa heller….

Erik Oregistrerad 2009-06-26 09:38
 

shit vilken skit. Kan bara instämma i betyget, jag orkade inte ens igenom en hel genomlyssning. Inte för att han utmärkt sig i BEP men jag tycker det kommer bli intressant att se hur Taboo klarar sig på sitt solo-projekt.

Adam Oregistrerad 2009-07-18 01:34
 

Indianen I BEP är den tallangfulla?? Solo kariär på g`???

Medlem 2009-07-18 03:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig