dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ohbijou: Beacons
Beacons (album, cd) Ohbijou
2009
Bella Union
8/10

Riktig musik spelas på maxvolym

Det är så skönt att inte ha förväntningar. Att lyssna på ett band du inte har någon slags bild av överhuvudtaget. Istället för att reflektera till saker du har hört och saker du har läst så lyssnar du bara. Det är musiken och musiken endast som står i centrum och det blir något väldigt äkta med att lyssna på ett band med dessa tomma öron.

Ohbijou spelar något så ovanligt som orkesterpop. Sju stycken medlemmar samsas med instrumenten banjo, mandolin, melodika, trumpet, cello, glockenspiel, fiol, gitarr, piano, synt för att nämna några. Detta tillsammans blir väldigt levande och mäktigt. Allra mäktigast blir det i de instrumentala bitarna av låtarna då jag kan få samma slags rysningar som jag får när jag lyssnar på Explosions In The Sky strax innan jag somnar.

Men som med all stor musik så kräver det stort ljud i högtalarna. Första gången jag lyssnade igenom skivan var i bilen vilket inte gav någon mersmak överhuvudtaget. Rösten liksom drunknade i alla ljud. Det var först när skivan åkte in i soundsystemet hemma som det bara släppte och det hela blev magiskt. Casey Mecijas sångröst ligger stabilt över det experimentella ackompanjemanget och tillsammans blir det väldigt vackert stämningssättande.

En detalj med Ohbijous musik är att man nästan kan höja volymen hur mycket som helst utan att öronen blir förbannade och säger ifrån. Ingen av låtarna innehåller några slags ljusa vassa toner som skär i öronen. Det är egentligen bara att höja volymen tills vibrationerna i fönstret blir för intensiva och irriterande. Eller tills grannen kommer över. Än så länge har jag klarat mig.

Martin Sjölander

Publicerad: 2009-06-09 00:00 / Uppdaterad: 2009-06-09 05:02

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5141

5 kommentarer

Först!

Bulle Oregistrerad 2009-06-09 12:43
 

Hahha, typiskt hiphop och R’n'B. Vilka dissar, och vilka intressanta åsikter!

SA3L Oregistrerad 2009-06-09 18:59
 

Kan vara bra!! Ska kollas upp!

Peterok Oregistrerad 2009-06-09 22:13
 

Stämningsfullt och bra!

Medlem 2009-06-10 09:15
 

great stuff. tack martin. påminner lite om beirut (fast bättre, beirut blev man liksom trött på så snabbt, på det sättet att det inte går att luyssna längre…). lite lite alltså. men mer om mirah. och feist och broken social scene. och tidig andrew bird. trevligt och skönt dygnetruntgung.

hakeem Oregistrerad 2009-06-10 19:40
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig