dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Phoenix: Wolfgang Amadeus Phoenix
Wolfgang Amadeus Phoenix (album, cd) Phoenix
2009
Loyaute
8/10

Alltid dessa två hitlåtar

Jag börjar tro att Phoenix satt detta i system. Sedan debuten med United för nio år sedan fram till idag har det alltid varit två låtar på varje album som verkligen varit extra allt.

Redovisning:

Too Young & If I Ever Feel Better
från United (2000)

Everything Is Everything & Run Run Run
från Alphabetical (2004)

Long Distance Call & Consolation Prizes
från It´s Never Been Like That (2006)Du kan på första genomlyssning av ett Phoenixalbum direkt peka ut dessa låtar. De är svängigare, består av fler spännande element och känns mer genomarbetat än övriga låtarna på skivan. Det är som om dessa låtar fått all kärlek och det övriga på skivan är mest utfyllnad.

På nya skivan Wolfgang Amadeus Phoenix är det låtarna Lisztomania och 1901 som är albumets kärleksbarn. Som vanligt är dessa låtar helt fantastiska. Dessa låtar kommer dessutom först på skivan vilket medför att efter en urladdning på totalt 7:26 är man helt tom. Första gången jag lyssnade var jag tvungen att stänga av när tredje spåret gick igång. Det var för bra helt enkelt. Bäst av allt är att euforin stannar kvar även efter 34 lyssningar. Jag vet egentligen inte riktigt vad som gör att känner som jag känner. Kanske är det så att det oerhört sköna svänget tilltalar min reptilhjärna på något sätt.

Eller så är det för att de båda låtarna påminner om deras bästa låt Too Young. De har nämligen plockat de godaste russinen från den låten och slängt in i dessa nya sammanhang. De tydligaste spåren är att de plockat introdrivet till Lisztomania och versrytmen till 1901. De återvinner men ändå känns det hur fräscht som helst.

När man väl matat de två inledningsspåren alldeles för länge är det dags att samla kraft till sig för att gå vidare med resten av skivan. Då möts man av den somrigt loungiga Fences som egentligen passar till vilket strandparty som helst. Detta följs upp med en ickelåten Love Like A Sunset som bara består ett mastodontintro på sex minuter för att sedan avslutas med några versrader. Jag får redan nu en klar bild framför mig när de öppnar med denna låt på årets Siestafestivalen. Kan bli mäktigt.

Resten av skivan är typiska Phoenixlåtar med dämpade gitarrplock som varieras med konstant gitarrmatande. Det är med andra ord som vanligt och man vet precis vad man får. Inget ont om det. Jag diggar verkligen deras ändå egensinniga sound. Det är sjukt dansvänligt och det är nog det jag verkligen älskar.

Faktum är att jag länge letat efter något likvärdigt band med samma funk-soul-elektroniska sound. På Last Fm får man Whitest Boy Alive, Cut Copy och Sébastien Tellier som liknande artister. Tyvärr känner jag aldrig att de får samma tryck i sina låtar som Phoenix. Därför vänder jag nu härmed till allmänheten för tips, finns det något band där ute i världen som kan få igång mig så som Phoenix?

Martin Sjölander

Publicerad: 2009-05-03 00:00 / Uppdaterad: 2009-05-03 18:53

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5091

12 kommentarer

Favvobandet!! Detta är Steely Dan för oss med Funk i benen?? Putte H håller med??

rokkotronik Oregistrerad 2009-05-03 00:25
 

Hmm, catchy låt. Kanske vore något detta…

Medlem 2009-05-03 02:55
 

Heter inte skivan Alphabetical och inte Alpabetical?

Medlem 2009-05-03 11:44
 

http://open.spotify.com/track/1N7xuteSwWTO0D8WuN7h79

RONNA Oregistrerad 2009-05-03 16:11
 

Älskar Phoenix! Du har rätt i att ingen slår dem på fingrarna. Längtar alltid efter mer!

Jesus Oregistrerad 2009-05-03 16:22
 

Jag trodde ju att One time too many var en ultimata låten från skivan It´s Never Been Like That.

knosan Oregistrerad 2009-05-03 17:54
 

Jo, Ebbot. Det stämmer bra. Nu är det åtgärdat

Martin Sjölander Medlem 2009-05-03 18:53
 

Jag skulle vilja påstå att också Lasso är en väldigt bra låt.

Kalvholmsträske Oregistrerad 2009-05-05 16:20
 

…och Armistice!

kingofswing Oregistrerad 2009-05-06 18:46
 

Jag håller inte alls med om tvålåtarsteorin. Jag tycker It’s never been like that är Phoenix jämnaste platta (om inte bästa) och har väldigt många bra låtar utöver de två du nämnde. Ska man välja två av de bästa låtarna tycker jag inte ens att Long distance call platsar där. Debuten är spretig men man finner många välsmakande russin som är lämpade för olika tillfällen och humör. På alphabetical tycker jag Everything is everything är en överksttad låt. FInns det någon mer än jag som inte alls känner igen sig i att de har två toppenlåtar och resten utfyllnad? Herregud, It’s never been like that är ju en 9-poängare, en underbar platta, och det är fler än två låtars förtjänst.

Medlem 2009-05-11 23:08
 

*överskattad

Medlem 2009-05-11 23:09
 

Måste också invända. Tycker inte alls att Lisztomania och 1901 är överlägsna. Armistice, Girlfriend, Rome, och i synnerhet Rome, är alla finfina. Love Like A Sunset är också bra, fast mer på ett utdraget, suggesivt krautvis. Bara Fences är lite sådär Alphabetical-mesig.

Shitbrain Oregistrerad 2009-05-12 11:14
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig