dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Montt Mardié: Skaizerkite
Skaizerkite (album, mp3) Montt Mardié
2009
Hybris
8/10

Vem i helsike är Montt Mardié?

Jag ska vara ärlig. För två veckor sedan hade jag knappt någon aning om vem Montt Mardié var. Visst att man har dansat till tweelåten Highschool Drama några gånger men djupare relation än så hade jag inte inför detta uppdrag.

Efterforskningen tog vid på Youtube där jag hittade hans egna svenska tolkning av Rihannas superhit Umbrella. Irriterande. Som om att det inte fanns nog av covers på den låten innan. Jag fick redan där en dålig känsla i magen och det hela kändes bara som ett enkelt marknadsföringsknep. Spontant kan jag tänka mig att medelåldern på hans fans sjönk rejält i och med detta. Som tur är återfinns inte denna låten på skivan men det är ändå minuspoäng i kredd på sådant agerande.

Nästa steg var att reda ut vad dagensskiva.com skrivit om hans tidigare alster. Där hittade jag en rejäl sågning av hans debutalbum Drama där Susanna Huldt beskriver musiken som hälsovådlig. ”Ojdå”, tänkte jag.

Med detta utgångsläge kan man påstå att jag var ganska skeptisk inför första genomlyssningen av Skaizerkite.

Men så händer det. Efter 20 sekunder in i förstaspåret Welcome to Stalingrad är allt förlåtet. Moneybrother-blås tillsammans som Fibes Oh Fibes-soulång. Underbart. Denna låten skulle kunna platsa som soundtrack till alla härliga sommardagar jag än så länge genomlevt. Och det slutar inte där.

Ju längre in i skivan jag kommer ju mer börjar jag älska hans röst. Det ringer i och för sig några varningsklockor när jag i singeln Dancing Shoes börjar relatera hans röst till Enrique Iglesias men det gör inget. För detta är kommersiell pop, det går inte att komma ifrån. Och jag tror dessutom att det är med den här skivan som Montt Mardié på riktigt tar sig in bland de stora namnen av svensk pop. Som Lasse Lindh, Miss Li, Timo Räisänen och Maia Hirasawa. Då man är så folkkär att man spelar på Allsång på Skansen och till och med ibland har rotation på de kommersiella radiokanalerna.

Skulle så bli fallet är Montys musik ett mycket trevligt tillskott i den lilla världen av ständigt återupprepade låtar. Skulle inte så bli fallet kommer jag ändå spela den här skivan på repeat i sommar.

Martin Sjölander

Publicerad: 2009-04-07 03:06 / Uppdaterad: 2009-04-07 08:48

Kategori: Recension | Recension: #5045

4 kommentarer

Bra skrivet, håll uppe det goda arbetet!

Sludder Oregistrerad 2009-04-07 07:40
 

”Montt Mardié på riktigt tar sig in bland de stora namnen av svensk pop. Som Lasse Lindh, Miss Li, Timo Räisänen och Maia Hirasawa.”

ja, jag säger då det.

Medlem 2009-04-07 08:41
 

För lite Göteborgsband Primal?

Primal Oregistrerad 2009-04-07 09:40
 

Referenserna känns måttligt intressanta – vilket stämmer väl överens med musiken!

Gorillan Oregistrerad 2009-04-07 16:11
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig