dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Anna Järvinen: Man var bland molnen
Man var bland molnen (album, cd) Anna Järvinen
2009
Häpna/Dotshop.se
7/10

En enkel fråga

Det jag funderar över när jag lyssnar på Anna Järvinens andra skiva Man var bland molnen är vad alla manliga svenska artister håller på med? För det enda de verkar duga till är att stå i bakgrunden när briljanta kvinnor tar över helt och hållet.

2007 släppte Anna Järvinen sin första soloskiva på lilla Häpna. Det var en skiva som var med mig en stor del av året som följde, en debut som var starkare än många andra. Hon lät så nära då, skör och som att hon var därtill nödd och tvungen.

Nu ett och ett halvt år senare har hon samlat sig till något som mer känns som en styrkeposition. Hon står fortfarande utanför och ser in; ser bakåt.

Gustav Ejstes håller i taktpinnen för bandet, ungefär som förra gången även om hans roll blivit tydligare nu. Han har producerat och spelar piano, orgel, flöjt, slagverk, trummor på olika spår. Han lämnar också över instrumenten där det är relevant. Och han gör det så mycket bättre än när han är för sig själv. Det är Anna Järvinen. Det är hon som får det att hända. Det är hon som får Dungen att bli uthärdlig, mer än uthärdlig, bra (tro på fan).

Och det är där mina tankar cirklar. Hur gick det till? Fever Ray, Veronica Maggio, Marit Bergman, El Perro Del Mar, Lykke Li, Frida Hyvönen, Hello Saferide, Anna Ternheim och Anna Järvinen. Vilka manliga soloartister kan mäta sig? Menlösa Markus Krunegård, trivselklubbens ordförande Emil Jensen, Nordpolen (kommentar överflödig) eller Joel Alme? Många av kvinnorna har använt sig av män för att åstadkomma en del av vad de gjort de senaste åren, men det är enkom deras förtjänst att de kommit så långt. Det spelar inte ens någon roll om jag gillar resultatet av vad de gjort musikaliskt, jag konstaterar ändå att de går längre än alla sina manliga kollegor i alla riktningar som soloartister.

Det allra bästa med Anna Järvinen är hennes krångliga sångmelodier som hon knölar ner sin lyrik i, utan att det låter besvärligt alls. När jag läser texterna medan jag lyssnar får jag inte ihop hur det kan låta så naturligt som det gör när jag bara lyssnar. Det kanske är hennes språkliga arv som gör att hon inte stoppats av konventionerna.

jag sa
javisst, jag
är full av all tänkbar brist

sedan gick
jag och ju mer jag gick,
desto mer jag fick

Sosial kompetens

Hennes röst är som en stark viskning. Hon sjunger som på den sista utandningen. Och när hon drar efter andan är det en starkare textrad än många av de som uttrycks. Anslaget är lätt lätt lätt, även när det är starkt som i skivans allra bästa, i Är det det här det hela handlar om?. Där kan vi utse en av av årets låtar, redan nu.

Kal Ström

Publicerad: 2009-03-30 00:00 / Uppdaterad: 2009-03-30 01:09

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5032

22 kommentarer

Mycket är väl Markus Krunegård, men knappast menlös. Sen må han vara gravt överskattad, men det är en annan sak.

Edgar Oregistrerad 2009-03-30 02:21
 

Grymt bra skiva. Älskar den!

Gorillan Oregistrerad 2009-03-30 05:49
 

Vad säger man – bakom varje framgånsrik… nu är det andra tider…

Gorillan Oregistrerad 2009-03-30 05:50
 

Nordpolen kan nog mäta sig. Krunegård så där va.

RONNA Oregistrerad 2009-03-30 07:52
 

Gorillan har rätt, som så ofta…

Gustav Oregistrerad 2009-03-30 09:47
 

Markus Krunegård, Håkan Hellström, Mattias Alkberg, Thårström, Moneybrother, Jonathan Johansson, Florence Valentin?

haakon Oregistrerad 2009-03-30 10:20
 

Denna polarisering av kön är av ondo.

Sergej Oregistrerad 2009-03-30 11:05
 

Jag tycker nog att Markus, Emil och Joel står sig mycket bra i jämförelse med de kvinnor du nämner. Men Anna Järvinen står på något sätt i en klass för sig. Det visar hon verkligen på den här skivan, betyget borde ha varit ännu högre!

Medlem 2009-03-30 11:20
 

Markoolio?

big boy Oregistrerad 2009-03-30 11:37
 

Idag:

23 grader(Celsius½½½½ Skiter väl i Fahrenheit½½½½)

Sol
Måttlig bris

Primal Oregistrerad 2009-03-30 12:21
 

P.s
Glömde säga att jag är i Florida
D.s

Primal Oregistrerad 2009-03-30 12:22
 

Okej, du tycker att Krunegård är mer menlös än Hello saferide… det går inte att vara mer menlös än henne… Och du konstaterar att nordpolen inte kan mäta sig med veronica maggio eller ternheim… Och detta är ditt jobb dessutom, det är ju helt sjukt…

anna Oregistrerad 2009-03-30 12:34
 

Fint Primal! Mycket palmer?

Nietzsche Oregistrerad 2009-03-30 13:15
 

Hon gör en fantastisk insats i Hjältar på Olle Ljungströms senaste, en mycket fin duett, men där är det också en makalös insats av Olle.

Fredrik Wennberg Medlem 2009-03-30 13:49
 

I sammanhanget, helt osannolikt onämnda Jenny Wilson & Hardships!; Årets Off The Wall, oavsett kön, ras & nationalitet…

Medlem 2009-03-30 15:03
 

Ja. Hardships! är en helt fantastiskt album.

RONNA Oregistrerad 2009-03-30 15:25
 

Sergej: Bra sagt kl.11:05. Försöker att se hur könspolariseringen hjälper mig att förstå vad Anna Järvinen har presterat. För det är väl ändå därför recensioner skrivs?

Medlem 2009-03-30 16:05
 

Hello Saferide. Pffft. ”My Best Friend” kan vara den sämsta låten jag hört på flera år. Sen att den här skivan kan vara bra är en helt annan historia.

Medlem 2009-03-30 16:08
 

Med denna recension tar man flera steg tillbaka i utvecklingen. Detta hetsande i jämlikhetens tecken förringar bara vad Anna Järvinenen gör, dvs bra musik. Fimpa tugget om könen och fokusera på dethon faktiskt gör och att våra manliga svenska artister är dom som faktiskt säljer mest skivor och lockar flest till spelningar är en annan historia… Glöm ej heller gitarrikonen Reine Fiske som har en stor del i denna produktion, och inte bara nämnda Gustav Ejstes.

Marcus Oregistrerad 2009-03-30 17:45
 

Ja, det är verkligen 7/10. Nä, det är det inte. Det här är årets hittills bästa svenska platta. Den är 9/10.
Att Animal collective inte går att överträffa är en annan sak. Såså.

Medlem 2009-04-04 09:50
 

Hmm, Joel Alme gjorde väl typ förra årets bästa skiva.

Fast gillar verkligen Järvinens nya, såg henne på Nef., fantastiskt!!

Emil Oregistrerad 2009-05-07 09:39
 

REINE

xx Oregistrerad 2009-06-07 21:17
 
Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig