dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: War Child Presents: Heroes
War Child Presents: Heroes (album, cd) Samling
2009
EMI
5/10

Nödvändigheternas onödigheter

Lyssna

Sök efter skivan

När man är förvirrad av konflikterade känslor är det hjälpsamt att dela in saker i bra och inte bra. Eller bra eller anus som energiskt skojfriska programledare skulle säga.

Döende barn – inte bra.
Hjälpa döende barn – bra.

Artisters giriga behov av goodwill och publicitet – inte bra.
Välgörenhet – bra.

Tanken gör mig lite trött. Idén är att 15 legendariska artister väljer en modern artist och vilken av deras klassiska sånger den artisten ska göra en cover på. Meningen är att pengarna intjänade från skivan ska gå till barn drabbade av krig runtom i världen. Och att döma detta är att traska in på farliga marker. Det är inte helt okej att vilja kicksparka Bonos självgoda fejs eftersom han ”gör så mycket för välgörenhet”. Så som välgörenhet är det här projektet självklart jättebra och beundransvärt. Musikaliskt sett känns det lite…menlöst.

Jag har aldrig riktigt förstått meningen med att ta en perfekt bra låt och göra en likadan fast tråkigare cover på den. Det luktar bara mest fantasilöshet eller pengastinnhet då covers av någon anledning alltid säljer. Den här samlingen innehåller dock en blandning sånger av både bra och anuskaraktär.

Beck gör en bra version av Bob Dylans låt Leopard Skin Pill Box Hat men det kan vara bara för att han är Beck. TV on the Radio gör en TV On The Radiofierad version av Heroes men den kan vara bra bara för att det är TV On The Radio. Duffy läspar och darrar sig igenom en skittråkig version av Live and Let Die och Estelle absolut våldför sig på Superstition. Varför?

Lyssna på meningslösa covers – inte bra.
Skänka pengar direkt till välgörenhet – bra.

Marie Lindström

Publicerad: 2009-03-20 00:00 / Uppdaterad: 2009-03-20 09:49

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5015

4 kommentarer

Sjukt ointressant (intressantare är Dan Lissviks nya låt ”Practice” – klicka på Gorillan)

Gorillan Oregistrerad 2009-03-20 00:04
 

Kicksparka? Är det som att sparka..en spark? Klok recension annars, även om jag tycker att covers förtjänar mycket mer status. Det är trots allt så det musikarv som ledit till den moderna musiken byggts upp.

Fredrik Oregistrerad 2009-03-20 00:10
 

Plattan verkar føga intressant. Førutom då just Becks inlægg. Han førtjænar ett eget pris enbart før att ha kommit upp med en så galen låttitel som: Satan gave me a taco
Får annars samma vibbar som nær någon (helt sækert av pengaskæl) hæromåret mixade samman (och ødelade) Bronski Beats skitgrymma Smalltown Boy med den inte lika bra Tell Me Why.

Crème de cassis Oregistrerad 2009-03-20 09:04
 

Njae. Låtvalen gjorde mig intresserad. Suveräna original rakt igenom, därtill ett lovande startfält att framföra desamma. Så långt på papperet.
Tur att Spotify finns.
Kanske hade det varit bättre om artisterna valt låtarna själva, då de flesta gör fega rutinversioner av originalen. Beck, Hot Chip och TV on the Radio klarar sig bra och Scissor Sisters är lysande.
Det var egentligen bara det jag ville säga. Helt jävla lysande!
Däremot är varken Bonos engagemang, eller välgörenhetsalbumens vara eller icke vara, något som håller mig vaken om nätterna.

Medlem 2009-03-20 13:19
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig