dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Beirut: March of the Zapotec and Realpeople: Holland
March of the Zapotec and Realpeople: Holland (ep, 2×cd) Beirut
2009
Pompeii Records/Bonnier Amigo
6/10

Dr Vanlig och Mr Bastard

Man sitter där i godan ro och lyssnar på något som känns som ett mellanalbum. Det där en artist spelar in innan de gått vidare, men nu mest trampar vidare i sin gamla form. Det är bra, men inte särskilt spännande. Och så får man plötsligt något helt annat.

Det var något som var på väg med The Gulag Orkestar som blommade ut med The Flying Cup Club. Klezmer och svinigt catchy popmusik. Jag var helt förälskad då och kan fortfarande bli det i spår som Guyamas Sonora.

Och här kommer så en dubbelskiva från Beirut. Hur man nu ska kunna betrakta den som en sådan i vår digitala tidsålder. Skivorna innehåller fem låtar var och skulle väl i så fall betraktas som dubbel-ep. Jag vet inte ens om den säljs som två fysiska diskar någonstans På mitt exemplar är allt i alla fall på samma skiva. (Det spelar ju heller ingen roll, det enda jag gör med en eller flera skivor är i alla fall rippa dem och spela dem som en i alla fall.) Men jag tror att det är tänkt att fungera så här: March of the Zapotec är den första skivan och Realpeople Holland är den andra. Och tematiskt håller det, för de har verkligen olika karaktär.

March of the Zapotek är Beirut som man känner igenom honom, den här gången ackompanjerad mexikanska begravningsmusiker. Vi börjar med en parad mot torget där Zach Condon och hans inlånade nittonmannaband ställer upp för att besjunga den mexikanska gråterskan, La Llorona. Låtarna byggs upp med mängder av instrument, känslofyllt blått blås och en tuba som håller takten. Zachs röst är len och mjuk som alltid, som från en annan tid.

Ep:n avslutas med The Shrew, argbiggan. Han berättar om henne och han ackompanjeras av en långsam vals. För att stegras och stegras mot ett crescendo av ett kakofoni av instrument och sedan blir det tyst.

Tystnaden blir pausen mellan de två delarna och när musiken kommer igen har den bytt karaktär. Borta är tuborna och de traditionella stränginstrumenten. Istället får vi trummaskin och synthtoner. Det som är kvar är Zach själv. För Realpeople var Zachs projekt innan Beirut och här gifter han sitt gamla jag med sitt nya, i en bastardform. Själv menar han att det här är hans försök till 80-talspop, men då kan han inte gärna lyssnat på så mycket av den varan. Men där någonstans hittar man i alla fall en del av ljuden. Det låter utomäktenskapligt. Det låter lämpat på dörren till klostret. Och även om jag har svårt för den här delen, kan jag inte hjälpa att gilla det.

Det som är sig likt är hans röst, även om den här oftast är varvad i lager. Och när han släpper fram sin instrumentering igen i långsamma Venice känns det som att han återigen glimtar till något som kan bli stort, men som inte är riktigt där ännu.

Kal Ström

Publicerad: 2009-03-02 00:00 / Uppdaterad: 2009-03-02 21:11

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4983

4 kommentarer

först
http://dagensskiva.com/forumet/topic/2945
v

Medlem 2009-03-02 08:24
 

En liten besvikelse…

(höra nytt från Mapei – klicka på Gorillan)

Gorillan Oregistrerad 2009-03-02 10:17
 

Men herregud, hur kan man gilla Beirut och säga att Flyin Cup Club var bra. Han har ju fyllt ut dom bristfälliga sångmelodierna med ylningar i nån sorts slavisk pastisché på den skivan. Är det måhända alla musiktidningsläsande som hittat ännu ett band att haka på i hype:en eller vad handlar det om? Det är ju bara Nantes som håller Gulag-klass tycker jag.

Mikael Patcha Oregistrerad 2009-09-21 14:17
 

The flying club cup är ju hans bästa skiva din dåre. Varför kommenterar du överhuvudtaget den skivan när det är march of the zapotec and realpeople holland som recenseras? Sex månader efter recensionen dessutom. Som om någon skulle bry sig om din åsikt eller dina undermåliga formuleringar.

Xccs Oregistrerad 2009-12-14 15:46
 
Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig