dagensskiva.com

48 timmar

Recension

B-Real: Smoke and Mirrors
Smoke and Mirrors (album, cd) B-Real
2009
Duck Down Records
6/10

Rap på riktigt

B-Real är knappast världens skickligaste rappare men ändå en viktig artist med sin karakteristiskt ljusa nasala röst och som frontfigur i legendariska gruppen Cypress Hill. Att det tog över 20 år för debutalbumet kan nog förklaras i att han haft mängder av gästverser och arbete med alla sina sidoprojekt som rapmetalbandet Kush, eller som nu samarbeten med aktuella La Coka Nostras samtidigt som han jobbat på sin Gunslinger-serie.

Texterna innehåller förvånansvärt lite gräsrökarrader, med undantag för andrasingeln Fire. Istället riktar texterna skarp kritik mot skivbranch och beskrivande av politiska aspekter i det samhälle han lever i. För visst har B-Real en hel del att säga till om saken med sin gatukredd efter skottskador och samröre med en del kriminella kretsar. Det snålas heller inte med gäster till skivan där klassiker som Buckshot och Snoop Dogg dyker upp. Nykomlingen Young De får vara med på hela fem spår och gör det riktigt bra. En rappare att hålla ögonen på. En annan som gör riktigt bra ifrån sig är Xzibit som otippat nog låter hungrig igen. Kanske börjar han tröttna på att pimpa bilar?

Produktionsmässigt rör man sig från trendiga partylåtar till att vara lite mer åt boom-bap-hållet och både ge west coast- och södervibbar men att ändå med mycket mörka toner för att tilltala en någorlunda hård lyssnarskara.

B-Reals debut är inte i närheten så relevant som Cypress Hills självbetitlade förstaplatta var 1991. Och även om Smoke and Mirrors inte är en klassiker känns den ändå motiverad och lyckas hålla sig en liten bit över medel. Men kanske inspirerar skivan en mest till att plocka fram de där dammiga Cypress-skivorna som står i hyllan.

B-Real med Young De – Don’t Ya Dare Laugh

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2009-02-26 00:35 / Uppdaterad: 2009-03-06 23:13

Kategori: Recension | Recension: #4978

7 kommentarer

börja röra dig i en riktning. du står ju helt stilla medan musiken rör sig saakta, saakta förbi dig. har du ingen vilja att utforska; är du en produktplacerares dröm; som går att läsa likt en öppen bok och helt utan initativ -teknokratiskt fyrkantig och konservativ.

Primal Oregistrerad 2009-02-26 00:45
 

Primal: Vad syftar du på? För att jag fortfarande gillar Cypress Hill? Jag lyssnar på mängder av musik varje dag. Jag har däremot inga ambitioner att följa massa trender hit och dit.

Det är väl verkligen ingen produktplacering att skriva om den här skivan. Hittar du en annan svensk recension av den här skivan får du jättegärna informera mig om den. (Undantaget Kingsize).

Pontus Gustavsson Medlem 2009-02-26 00:52
 

Primal: Såg att du skrivit samma kommentar under flera recensioner. Utveckla gärna

Pontus Gustavsson Medlem 2009-02-26 00:54
 

jag har aldrig läst 1984 och mitt nick är en hommage till den tid som flytt; allt det vatten som runnit under broarna.

Primal Oregistrerad 2009-02-26 00:59
 

…och där svalde han betet

kalle Oregistrerad 2009-02-26 11:12
 

Primme verkar fått en gästbokspsykos. Synd, 1984 är en bra bok :P

Rumpelstiltskin Oregistrerad 2009-02-26 14:59
 

the real primal vill bara komenterar omslagets hommage till gänget the avenues (som väl startade kring Cypress hill?)

Medlem 2009-02-26 21:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig