dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Guadalupe Plata: Guadalupe Plata
Guadalupe Plata (album, 10”) Guadalupe Plata
2008
Sociedad Fonográfica Subterránea
8/10

When the blues came to town

Lyssna

Sök efter skivan

När Jonas för ett par dagar sedan talade om ett kraftigt tidsförankrat uttryck i sin recension av Sky Larkin, då som något negativt (eller ja, det handlade väl mer om att förneka det som alla redan sett och hört), kom jag genast att tänka på Guadalupe Plata. Frågan om influenser kan stötas och blötas i all evinnerlighet, inte vad gäller dessas existens, utan snarare lämpligheten i det uppenbara. Men som alltid kommer det som bekant ändå till sist ner till kvalitet.

I jämförelse med ovan nämnt exempel rör sig Guadalupe Plata bland betydligt äldre årgångar. Deras huvudsakliga inspirationskällor var generellt verksamma för ungefär sextio-sjuttio år sedan, om vi ska höfta lite. Is this the blues I’m singing?, som Ian McCulloch uttryckte sig i ett helt annat sammanhang 1980. Ja, det är det. Åtminstone är det I allra högsta grad grunden för gitarrspelet och strukturerna (den kompletta listan över hur olika bluesmusiker bidragit till deras sound kan hittas på Myspace). Ovanpå det finns sedan upplevelserna av klassisk rock’n'roll och kanske också en aning garage, av den mest frenetiska, voodoofixerade sorten. Guadalupe Plata har på senare tid (huruvida det blir permanent är okänt) blivit en trio, då man utöver de ursprungliga “hypnotic drums” och “satanic guitars”, lagt till en basbalja. Ja, precis. En stålbalja vänds upp och ner, ett snöre fästs i ett hål i botten på denna, den andra änden av snöret knyts fast i en stav som sedan stöds på kanten av baljan. Går även att utföra med en skurhink eller annat, liknande objekt. Om den tidigare formationen kändes i högre grad ursinnig, så tillför baljan en ytterligare dimension, ett djup som visserligen inte är livsviktigt för bandet, men som ger dem mer variationsutrymme att arbeta med. För att inte tala om det visuella tillskottet, förstås.

Rent tematiskt plockar man också friskt från bluesens repertoar och symbolik; religion, död och kvinnor. Låttitlar som Jesús está llorando, En este cementerio och 500 mujeres talar för sig själva. Det handlar i grund och botten om att känna traditionens tyngd, att låta sig inspireras av den och framförallt, att föra den vidare. Guadalupe Plata är dessutom såpass tekniskt skickliga (den lömska slidegitarren gör mig grön av avund) att man inte behöver stödja sig på några poser.

Denna tiotummare fylls av sex låtar, där de tre som utgör A-sidan håller ett aningens högre tempo, med Baby me vuelves loco som spjutspets (blåset!). Baksidan är en aning mer introspektiv, men utan att tappa mycket i intensitet. Över huvud taget är det en mycket lovvärd debut, som förhoppningsvis kan få lite mer distributionshjälp via det allsmäktiga internet.

Jag skulle kunna orda om skivan i all evighet, det är den värd och det var dessutom meningen med den här texten, men det måste likväl erkännas; rätt sätt att uppleva Guadalupe Plata är live. Bandet känner varandra mycket väl, vilket resulterar i en explosiv dynamik och ett intensivt duellerande trummor och gitarr emellan över scenen. Det är oftast svettigt, djuriskt och högst sexuellt när deltabluesen flyttas in i tvåtusentalet.

Det är inte ofta ett band som det här uppenbarar sig. Originella, skickliga och lysande live, så det är ett gott betyg åt den här skivan att kalla den en transportsträcka mellan spelningar.

Martina Nordman

Publicerad: 2009-02-18 00:00 / Uppdaterad: 2009-02-17 14:03

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4960

6 kommentarer

Ska absolut kollas upp.

David Oregistrerad 2009-02-18 01:15
 

Kan man provlyssna någonstans? Finns bara en låt från skivan på Myspace som jag ser..?

ringus Oregistrerad 2009-02-18 16:12
 

ringus: det finns i skrivande stund fyra låtar på Myspace, där samtliga är med på skivan.

Martina Nordman Redaktionen 2009-02-18 17:45
 

På så vis! Skelade nog lite första gången. Vart köper man?!

ringus Oregistrerad 2009-02-19 17:44
 

Fråga först, leta sen..

ringus Oregistrerad 2009-02-19 17:44
 

sälja sina LP snart på myspace, titta på YouTube: Guadalupe Plata teatro Alhambra

saludos desde Jaén

Ruffus T.Firefly Oregistrerad 2010-02-02 20:28
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig