dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Scarface: Emeritus
Emeritus (album, cd) Scarface
2008
Rap-A-Lot Records/Asylum Records
7/10

Nionde och sista

Scarface har varit en av de största söderikonerna i en herrans massa år. Med all rätt. Som centralgestalt i Geto Boys och efter 20 år som aktiv rappare har sagan sitt slut. Men det blev ett gediget skivbibliotek. Nio stycken soloskivor, flertalet mixtapes och en massa gästande och album under Geto Boys flagg. För 38 år gammal drar nämligen Brad Jordan, med det respektingivande artistnamnet och den mörka rösten, sig tillbaka från artisteriet.

Emeritus är latin och syftar från början till en pensionerad professor eller biskop med äran och tjänsten i behåll till trots. Något som självklart syftar till Scarface tillbakadragande men att han trots allt gör det med huvudet högt. Men finns det fortfarande något krut att ge på den sista skivan? Absolut. Han är kanske inte den mest hungriga rapparen där ute men han har själ och en otroligt mörk och kraftig röst som på ett otroligt sätt beskriver smärta och sorg. Vilket han gör.

Som vanligt har Scarface med sig en gedigen skara beatmakare som Cool and Dre, Nottz och flertalet producenter från The Money Management Group som tillsammans hjälper till att få en i mångt och mycket soulfylld ljudbild. Som gästrappare backas han bland annat av de något nyare söderkungarna Lil Wayne och Bun B.

Emeritus är inte Scarface bästa skiva men inte heller den sämsta. Det låter bra och ärligheten och lidandet finns där. Han har fortfarande intressanta saker att säga och berätta även om han slarvar bort sig lite i låtar som High Notes. Även om det är lite rolig ironisk låttitel med tanke på hans röst. Men har ni av någon anledning missat denna mannen är det verkligen tid att ta igen musik och dedikation till en kanske underskattad rappare men som alltid varit solid oavsett solomaterial eller när han gästat Gang Starr, Nas, Kool G Rap eller någon annan stor artist.

Scarface – High Note

Scarface med BilalCan’t Get Right

Scarface med Papa ReuHigh Powered

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2009-02-11 00:00 / Uppdaterad: 2009-02-11 00:29

Kategori: Recension | Recension: #4952

6 kommentarer

Sjukt bra skiva om du frågar mig. Lyssnade på den senast på vägen till jobbet idag.

Michael Crackson Oregistrerad 2009-02-11 09:09
 

Äh, han kommer tillbaka inom ett år. Se på Petter eller hans vän i staterna Jay.Z!!!

Primal Oregistrerad 2009-02-11 10:47
 

..bara som dyr import , va`?
The fix var bra.

Mr L Oregistrerad 2009-02-11 13:40
 

the fix va galet bra, den här också bra. Can’t get right är det sån jävla känsla i.

axel Oregistrerad 2009-02-11 14:16
 

The Fix är Scarface i Def Jam-tappning, dvs urvattnat. Vill man ha äkta Scarface ska man kolla upp plattorna The Diary, The world is yours och Mr. Scarface is back.

Jim Profit Oregistrerad 2009-02-12 13:55
 

JA cdon har den! 285:-, säkert!

Megastore 209:-

Vad är det för priser, seriöst, i pirattider!

Mr L Oregistrerad 2009-03-11 15:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig