dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Bon Iver: Blood Bank
Blood Bank (ep, mp3) Bon Iver
2009
Jagjaguwar/Border
8/10

Behållen uppmärksamhet

Det är ett mustigare sound Justin Vernon presenterar på ep:n Blood Bank. Hans ljusa röst, som skickade debutalbumet For Emma, Forever Ago till toppen av årsbästalistorna för förra året, är lite mer dämpad men som väl är lyckas han behålla det säregna, smarta och närgångna som gjorde att just debutalbumet stack ut.

Blood Bank består av fyra spår, alla med sin strikta form. Titelspåret följer debutalbumets modell med ett tyngre drömskt komp av trummor och elgitarr. Beach Baby är enklare, stadigare och det minst intressanta spåret. Babys med det nästan irriterande långdragna och monotona pianot utvecklar sig till den stirrande tomhet som så väl förmedlar konceptet kring Vernons musik när musiken stannar upp och tar vändningar allt eftersom. Tystnaden i den lilla skogsstugan där han spelade in debutalbumet är det som starkast förs fram i hans musik. Tystnad och kyla gör sig påminda genom alla spåren.

I avslutande Woods drar han lager-på-lager-metoden till sin spets. Utan ackompanjemang skapar han en långsam melodi som drar åt alla håll och till slut växer på ett allt annat än återhållet sätt.

Blood Bank är helt klart ett vettigt släpp för att hålla intresset vid liv i väntan på nästa Bon Iver-album.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2009-02-02 00:00 / Uppdaterad: 2009-02-01 22:16

Kategori: Recension | Recension: #4937

11 kommentarer

Fan Maria, när du skrev det här, tänkte du för en sekund då att det här är antagligen det mest vettiga du någonsin har skrivit på det här stället?

I så fall tycker jag att du borde tänka det. Allra helst säga det till dig själv. Högt och framför spegeln:

- Recensionen jag skrev om Bon Ivers EP Blood Bank, är antagligen det bästa jag skrivit för sajten dagensskiva.com. Jag kan ju bara jag vill.

Lite håglös blick och sen spänner du dina biceps och pussar dem ömt.

Filma helst allt och lägg upp på Youtube också.

Medlem 2009-02-02 01:04
 

Du måste ha missat den sex rader långa meningen.

Medlem 2009-02-02 08:54
 

Alltså det jag menade med mitt inlägg var väl mer att det var en bra text för att vara Maria ”Jag-tycker-och-skriver-alltid-jättekonstiga-saker-utan-rim-och-reson” Gustafsson.

Medlem 2009-02-02 10:10
 

Jag tycker du verkar va rätt bränd i huvet jewbs. Din kommentar var varken rättvis, konstruktiv lr rolig. Bara utstuderat elak.

Sundet Oregistrerad 2009-02-02 12:06
 

Påminner stilististikt om Lokko! Det gillas!!

Peterok Oregistrerad 2009-02-02 13:20
 

”Du måste ha missat den sex rader långa meningen.”

Tänk om du kunde få tummen ur röven och få ihop så mycket text.

Primals arbetsgivare Oregistrerad 2009-02-02 14:02
 

Utstuderat elak? Jag var ju positiv inställd för helsefyr!

Medlem 2009-02-02 14:51
 

det är inte mängden text som räknas, se bara på the görl right behind you.

Medlem 2009-02-02 22:29
 

Kan någon berätta om det där huset? Har inte hängt me’.

Peterok Oregistrerad 2009-02-02 23:25
 

Äh, det är nåt hus som ligger långt ute i skogen i Wisconsin. Hit drog en i mängden av alla ledsna singer songwriters och plinkade lite på gitarren med ackompanjemang av sprakandet i eldstaden. Och den här gången blev det lite bättre och mer uppmärksammat än för grannen i stugan bredvid.

billbrunöga Oregistrerad 2009-02-03 00:51
 

Kan inte hjälpa det. Jag är besviken på skivan. Jag tycker den kändes lite platt och tom. Den tystnad Maria omtalar var en del av poängen i den förra, något som fick funktionen av att få den ljudlösa smärtan att salivvråla rakt in i örat. Den följde dessutom en logik. Den släppte tråden och fångade upp den i exakt rätt ögonblick för att den skulle få effekten av styrka och intensitet. Här leds jag bara ut i intet…och det är inte ens något spännande sådant. Innehållsmässigt var
For Emma-grejen något som vid tllfället dessutom var lätt att relatera till. Brustet hjärta och allt det där…Pinsamt mycket tonårsliknande känsloutlevelser som kändes skönt att få lindrat av en man som flyttar ut till en stuga. Lite katharsis. Men Blood Bank håller inte riktigt för hobbyterapi på andra sidan stugan. Jag vill ha en ny förvåning. Kan inte någon traska över och krossa den där mannens hjärta lite till och sen se till att när han väl kommer ut ur stugan igen tar sig an upplevelser och intryck på andra sidan stugan. Trädgårdsanläggning a la ”Candide” vore intressant.

Moliova Oregistrerad 2009-05-26 21:18
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig