dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Lucksmiths: First Frost
First Frost (album, cd) The Lucksmiths
2009
Fortuna Pop!
7/10

Ännu ett kapitel

Det är helt tydligt att det är det lama som många finner charmigt med band som The Lucksmiths. Låtar som man kan sjunga la-la-la till och studsa gatan fram utan att bli avbruten av en tamburin som går på tvären genom versen eller en falsett som skrämmer upp penntrollen på vinden. Nej, här tassar basslingorna genom refrängerna som en häst i piaff och ska det förmedlas solsken kastar man in en akustisk gitarr som drum-drum-drummar upp tempot. Pop alltså. Rakt av.

Så funderar man lite på hur The Lucksmiths femton år igenom pillrat fram de här låtarna. Ständigt i samma stämning. Lyssnar lite på Bee Gees-covern de gjorde en gång. Konstaterar att The Lucksmiths är som ett hej från en svunnen tid. Som en annan dimension, där bra indie alltid låter likadant. Ett könslöst, oskuldsfullt land.

Sen inser jag att jag föredrar det alla gånger framför alla borgarungar från Vasastan som kräks ut sina band över stan, sjunger på svenska, kallar det punk och skapar ett Facebook-event varje gång de går till replokalen.

The Lucksmiths är ett popband utan image. Här är vår musik, lyssna eller skit i det.

Så jag lyssnar till album nummer elva. Noterar att alla i bandet bidragit med material till First Frost som är inspelad i Tasmanien. Ön söder om Melbourne varifrån The Lucksmiths gett sig av för att i en liten stuga vid Mount Wellington samla sina verk på ett väldigt jämnt album.

Susanna skrev om Warmer Corners att ”de låter som om det är just så här de har låtit, om inte alltid så i alla fall sedan ett bra tag tillbaka”. Fyra år senare är det likadant men inget ont i det. Maken till stadigare och mer levererande popalbum får man inte. Marty Donalds A Sobering Thought (Just When One Was Needed) har redan fått sin tid i rampljuset och här finns mer att hämta. Speciellt från Donald. Good Light, The National Mitten Registry och Lament of the Chiming Wedgebill visar att det är just Marty Donald som är den främsta tillgången i bandet. Däremellan sitter Mark Monnones Day Three of Five som en solstråle i vindrutan och Tali Whites mycket brittiska Up With the Sun som en galopp över dansgolvet. Och ungefär där fortsätter historien om The Lucksmiths.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2009-01-15 00:00 / Uppdaterad: 2009-01-15 11:19

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4917

9 kommentarer

Har faktiskt aldrig lyckats lyssna på Lucksmiths – var ska jag börja!? Kan själv tipsa om en förhandslyssning på M. Wards nya album, vars första intryck är mycket bra.

Gorillan Oregistrerad 2009-01-15 00:34
 

Börja på Naturaliste från -03 tycker jag. Eller på en livespelning på East Brunswick Club eller The Corner.

Fantastiskt band, som faktiskt förmedlar en helt annan känsla live än man skulle kunna tro. Sångaren står längst fram på scenen och spelar trummor – bastrumman med högerhanden och virveln med vänstern. Det låter dessutom betydligt råare än på skiva.

Medlem 2009-01-15 00:44
 

Bra recension och en av mina favoritskivor från förra året. Stabil pop och ju mer man lyssnar desto bättre blir dem. Ska man börja lyssna på dem är väl denna skivan alldeles utmärkt, eller förra Warmer Corners. Då blir det lättare att uppskatta de tidigare skivorna.

Medlem 2009-01-15 09:20
 

Gorillan; jag skulle också tipsa om Naturaliste som startpunkt. lite mer vemod och inte lika naivistiskt som tidigare alster. väldigt väldigt bra!

antz Oregistrerad 2009-01-15 09:51
 

Alldeles väldigt bra skrivet på ett muntert språk som sprudlar av solstrålar! Jag får samma trivseltröjakänsla som av Teenage Fanclub. Och det kan ALDRIG vara dåligt!

Medlem 2009-01-15 13:58
 

Why That Doesn’t Surprise Me från 2001 är deras klart bästa skiva men det är aldrig dåligt när det kommer till Lucksmiths.

Medlem 2009-01-15 17:29
 

[...] Dagens skiva har en recension av The Lucksmiths senate album: First Frost: Så jag lyssnar till album nummer elva. Noterar att alla i bandet bidragit med material till First Frost som är inspelad i Tasmanien. Ön söder om Melbourne varifrån The Lucksmiths gett sig av för att i en liten stuga vid Mount Wellington samla sina verk på ett väldigt jämnt album. [...]

 

Kom in och läs mina metal o rock recensioner!

Kommentera gärna!

Metalnallen Oregistrerad 2009-01-15 18:50
 

Bra recension. Dessa gamla harvande band glömmer man så lätt bort i vimlet av nytt trams.

Medlem 2009-01-15 21:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig