dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Fever Ray: If I Had A Heart
If I Had A Heart (singel, aac) Fever Ray
2008
Rabid Records
7/10

Ny persona

Lyssna

Sök efter skivan

Karin Dreijer har länge lekt med roller. Egentligen ända sedan hon inte kunde hantera rollen hon fick eller tog sig med Honey is Cool.

Det blev apkostym på Grammisgalan, gamnäbbar på promobilder, ett band som aldrig spelade live till ett band som spelade live bakom en skärm iförda masker. Det blev mer och mer förvrängda röster. Det blev genusglidningar och byten mellan man och kvinna, bror och syster.

Jag både blev och inte blev förvånad när jag läste Filter-artikeln i förra numret. Inte ett dugg förvånad att hon sökte ett eget uttryck fritt från kompromisser, desto mer att livespelningarna var en av drivkrafterna till att sätta Fever Ray till livet. Att Karin vill ut och sjunga.

Tempot är långsamt och tonen är murrig. Sången ligger i lager; hon sjunger ganska rakt på och oprocessat men med många förvrängda lager ovanpå så bara tonen av hennes röst ekar någonstans i utkanten. Lite som en kurragömmalek. Under ringer en loop av cirkulerande toner till dämpade trumslag.

Tonen minner ganska mycket av ett av de bästa spåren på senaste The Knife-skivan, From Off To On, även om den inte är särskilt lik i uttryck. Men så har hon också med sig Christoffer Berg (Hird) som varit med The Knife sedan Got 2 Let U, vilket borgar för en viss kontinuitet även om den här impersonisationen är ny.

Men jag undrar var det där mörkret som kommer fram letar sig upp ur, för även om det är en persona som mässar …

If I had a heart I could love you
If I had a voice I would sing

If I Had a Heart

… hoppas jag att hon är medveten om att det är en lögn. Karin Dreijer är en av våra största sångerskor. Inte för hennes röst kanske, men för hennes uttryck. Och det är också att kunna sjunga.

Kal Ström

Publicerad: 2008-12-17 01:32 / Uppdaterad: 2009-01-06 18:11

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4885

8 kommentarer

Kan hålla med om betyget – återstår att se ifall Dreijer når de riktiga höjderna! För tillfället är annars Salem bäst på kompakt mörker (och de har en hel del att tacka The Knife för).

Gorillan Oregistrerad 2008-12-17 06:12
 

”impersonisationen”

wow

ach du liebe Oregistrerad 2008-12-17 08:04
 

Ja, det var ett hitte-på-ord.

Lamont Dozier Oregistrerad 2008-12-17 09:57
 

Hoppas kommande skivan kommer att, åtmiståne, duga som substitut tills The Knife kommer igång igen, om de inte är för arty för att göra en popskiva till det vill säga…

Medlem 2008-12-17 10:11
 

Ni människor. Vi är helt övertygade om att, efter 3955 operationer, ni har ett hjärta.
Vidare känns det som att du gör människa Karin Dreijer en ”björntjänst,” när du kallar henne för en av ”våra största sångerskor.” Var det inte hennes förhoppningar att med röstförvrängare och egenproduktion slippa undan den rätt så banala benämningen ”sångerska.” Det lämpar sig inte för sammanhanget. För att använda en musikterm, det klingar falskt.

Medlem 2008-12-17 13:08
 

Låten är väldigt bra. Känns lite som en nyfunnen brygga mellan The Knife och ett mörkare (och kanske lite bittrare) Honey is Cool.

McAn Oregistrerad 2008-12-17 19:30
 

videon till singeln: http://www.pitchfork.tv/videos/fever-ray-if-i-had-a-heart

chr Oregistrerad 2009-01-06 17:43
 

Karin Dreijer är skitnödig

Skivan är onödig

Men inte lika skitnödig som marsianX23 i sitt inlägg

Roffe Oregistrerad 2009-04-22 17:34
 
Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig