dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Knife: Silent Shout
Silent Shout (CD) The Knife
2006
Rabid/Border
8/10

Ett försök att få ihop tankarna

Lyssna

Sök efter skivan

Silent Shout har varit i mina tankar hela året. Jag ville skriva om den i våras, men blev aldrig färdig med tankearbetet. Det är jag fortfarande inte. Jag försökte definiera vad jag kände men lyckades aldrig riktigt.

–––

Några ledtrådar hittade jag i den audiovisuella upplevelsen i våras på Berns och i somras på Vintergatan. Jag gick från konserten på Berns med en känsla av obehag. Precis efter konserten trodde jag att det var mitt eget fel. Jag trodde det bara var en känsla av ett antiklimax för något jag blåst upp, längtat efter och väntat på så länge. Jag trodde att jag bara var tom för att väntan var över. Jag var fascinerad av det jag sett och hört, men jag var knappast lycklig över det.

På jordplanen framför Vintergatan gick det till slut upp för mig. De mörka projektionerna – mannens ansikte som byter skepnad till en naken skalle och tillbaka igen – och Olof och Karins ljudbeklädda anleten. Jag kände bara obehag av reaktionerna runt mig. Jag såg leenden där jag bara hörde mörker. Jag såg häpna, lystna blickar som desperat sökte popruset och trots att det inte fanns där försökte bocka av det i festivalprogrammet. Jag gick åt andra hållet. From on to off.

Både upplevelsen på Berns och framför Vintergatans scen är sådana jag aldrig skulle vilja vara utan. De var upplevelser som berikade mig på många sätt, men jag är inte alls säker på att jag tyckte om dem.

–––

Ett tyst skrik är frustrerat och ångestfyllt. En kvävd kraft som inte har någonstans att ta vägen. Någonting som väntar på att få explodera eller självdö. Jag tror det är den dubbla känslan som får mig att bli så orolig av Silent Shout. Jag vet inte ens om det vore bra att känslorna fick brisera. För jag vet inte om jag skulle tycka om det som kom ut därifrån.

Och om den självdör, går under i sitt eget tryck vet jag inte vad jag ska ta mig till. Jag vill stänga av för att slippa se, men jag kan heller inte sluta titta på den kommande kraschen.

–––

Inte ens modern konst är modern längre nu när modernismen varit död i snart 50 år. Istället har vi en bråte av projektioner, blandkonst och innehållslösa verk där själva innehållslösheten är innehåll i sig. Content is king, men content finns inte. Eller?, säger vi med ett semikolon i ögonvrån.

Medierat liv, filtrerade känslor, tankar bakom slöjor och projektioner. Pressbilderna vägrar vara till lags och tankarna går till en lögn. Men vem ljuger lögnen för? Och vad består lögnen av? Musiken i sig själv, våra reaktioner på den eller omvärlden den förhåller sig till?

–––

Silent Shout innehåller en del av The Knifes absolut starkaste material hittills. Som album betraktat är det briljant sammanhållet och fokuserat. Det lyser upp med sin bas av techno och nordiskt vemod. Allra bäst är det knastrande slagverket i Marble House, droppande knorrandet i inledningen av Like a Pen och den genombrytande ofiltrerade sången från Karin i versen av From Off to On.

–––

Måste man gilla någonting briljant? Det är frågan som gnagt mest i mig under året. Silent Shout är en formidabel uppvisning i musikkonst, något av det mest imponerande stycke jag hört på många år. Men den gör mig alltid lika olycklig. Sätt på den på festen ikväll och vänta tills allt dör, gå sedan hem och lägg dig och hoppas på att det ska bli bättre nästa år.

Kal Ström

Publicerad: 2006-12-31 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-20 09:51

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4001

24 kommentarer

Först!

Texten kändes mest skriven av nån som desperat vill framstå som intressant och spännande, men misslyckas. Sömmarna i texten syns, Kal! Men det är en grym platta med schysst musik, nåt att ha i bakgrunden på efterfesten efter Basshunter.

Medlem 2006-12-31 00:23
 

Årets bästa recension. På en av årets bästa skivor.

Medlem 2006-12-31 00:49
 

Mycket märkligt att det inte går att rösta på Dirty Pretty Things – Waterloo to Anywhere på årets album 2006…

Gustavbergh Medlem 2006-12-31 01:10
 

Hurra för the Knife!

Like A Pen videon är fin.

http://www.youtube.com/watch?v=EK8L6MCTK3k

MajorTom Medlem 2006-12-31 01:43
 

Absolut en av de bättre recnensionerna i år, och en bra skiva att avsluta med. Men jag måste ändå klaga lite på att du skriver till de som redan hört den. En person som aldrig hört Knife lär inte förstå mycket av vad du vill ha sagt. Ingen guldstjärna här inte.

Medlem 2006-12-31 02:43
 

Är det bara jag som tycker The Knife är lite väl överskattade?

Medlem 2006-12-31 10:29
 

Ja

Medlem 2006-12-31 11:38
 

Överskattad skiva, tramsig recension. Sluta lipa, ta en kaffe och en promenad så blir det nog bra ska du se, Kal.

Medlem 2006-12-31 11:41
 

Håller med recensionen.

Medlem 2006-12-31 12:04
 

det är möjligt att det är mycket skitsnack i recensionen. Men allvarligt talat, det är precis så man känner när man lyssnar på skivan eller tittar på bandet.

Medlem 2006-12-31 12:44
 

Jag har inte riktigt fattat vad det är som är så mörkt och knepigt. Popmusik. Rätt bra skiva.

Medlem 2006-12-31 13:57
 

Vad menas med ett semikolon i ögonvrån?

Medlem 2006-12-31 13:59
 

Sådär recension. Grym skiva. Forest Families är en av årets bästa låtar.

Medlem 2007-01-02 00:38
 

bespara oss från dina postmoderna elegier ffs, liksom ovanstående undrade "ett semikolon i ögonvrån?" en tidigare punkt hade varit lämpligare.

ta en panodil och vänd några blad i spenglers opus så kanske du kan kurera din angst utan att degradera dig verbalt som en 14åring.

förövrigt, helt ok skiva faktiskt.

Acephale Medlem 2007-01-02 18:22
 

en m y c k e t välskriven recension.

jag kan inte påstå att jag känner likadant som kal ström när jag har silent shout i lurarna, men han verkar ha hittat något i the knifes musik som säger något både om tillvaron och oss själva, även efter det att musiken har tystnat – och det är stort.

jag ska lyssna en gång till.

Medlem 2007-01-03 01:21
 

Jaha, så fort någon försöker skriva en originell/annorlunda/passionerad recenson så han jämtelagen som ett basebollträ i ansiktet… Skitbra recension, speglar min åsikt om albumet precis!

Medlem 2007-02-08 22:33
 

[...] plugin can be seen in action on e.g. this review, under ‘Externa [...]

 

någon som har fått/vet några nyheter om hur det kmr gå med detta band egentligen? Stämmer det att Karin blivit förälder nu? Sånt känns inte som något som bådar gott

Den här skivan är lugnt den bästa jag hört på länge, och den som har förändrat mitt lyssnande mest. Skulle verkligen kännas deppigt om det inte blev mer nu

Egentligen kanske jag bara oroar mej i onödan, men personligen skulle jag ha svårt att kunna spela i ett band bestående av mej själv och min syster hela min musikkarriär…. Hoppas verkligen att dom hittar på nåt mer!

david Oregistrerad 2008-05-20 22:16
 

Karin har barn, ja.

Medlem 2008-05-20 23:36
 

fast Karin hade ju barn ett bra tag innan Silent shout släpptes.

Medlem 2008-05-20 23:44
 

det förklarar uselheten.

Medlem 2008-05-21 00:14
 

Som inte finns.

Medlem 2008-09-23 20:46
 

[...] RelateratThe Knife Silent Shout (22)Zeigeist The Jade Motel (10)The Knife Silent Shout (6)Auton Any Where Out of the World (8)Erik Truffaz Mexico (Avec Murcof) (8) [...]

 

[...] Ray If I Had A Heart (7)The Knife Silent Shout (23)The Knife Hannah med H Soundtrack (41)The Knife You Take My Breath Away (4)The Knife Deep Cuts [...]

Fever Ray “Fever Ray” | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-19 02:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig