dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Little Jackie: The Stoop
The Stoop (album, cd) Little Jackie
2008
S-Curve Records/EMI
7/10

Det är roligt att bli överraskad

Sångerskan/rapparen Imani Coppola har inte gjort något bestående intryck hos mig under det dryga decennium hon florerat i skivhandeln. Jag vet inte om det beror på att jag inte tagit mig tiden eller om det jag hört varit för intetsägande. Nu känns det som om jag gått miste om något viktigt.

Little Jackie är däremot inte Imani Coppola ensam, utan en duo ihop med producenten Adam Pallin. Kombinationen solskenspop, bitska sarkasmer, en stor dos humor och under ytan bubblande hiphop kryddad med kyrkklockor ger spännande eklekticism i samma liga som Santogold och Nikka Costa.

Bristen på självcensur är inte det enda som är befriande. The Stoop är också tacksamt besparad från malplacerade klichéer, så som glorifierande av gångna dagars musik och självrättfärdiga gester för att bättra på världssamvetet. Istället en rå vardagsärlighet, rolig därtill, utan att bli hård yta. Och fina klichéer om emancipation och självständighet. Som på LOL, en blåsfunkhistoria om osnyggt felskickade sms. Den uppgivet gladlynta och refrängklistriga souldängan The World Should Revolve Around Me konkurrerar med Santogolds L.E.S. Artistes om utmärkelsen i kategorin årets spontana glädjedans. Coppola kör dessutom lesbian wannabe-racet bättre än den där odågan Katy PerryGuys Like When Girls Kiss. Alltihop utan att falla i de lömska Lily Allen-groparna, även om det är bra nära ibland.

Produktionen är likartad elva spår igenom, utan vare sig höga toppar eller djupa dalar. Jämnt och bra, men också en aning uttråkande mot slutet. Mycket samma samma. Annars är 34 minuter en alldeles ypperlig längd på en skiva.

The Stoop innehåller varken gospelkörer som blåser tak av katedraler eller svettig sängfösarsoul. Men Coppola och Pallin verkar ha lyckats med det de föresatt sig, och har undvikit både trams och dumheter på vägen.

Agnes Arpi

Publicerad: 2008-11-16 00:00 / Uppdaterad: 2008-11-16 09:33

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4851

6 kommentarer

Bättre än Duffy. Om det säger nåt. Småtrevligt soulbubbel.

Patrik Hamberg Redaktionen 2008-11-16 11:58
 

Bättre än Duffy?!? Den bästa southern soul som kommit från England?? Nu e Patrik full!!

Peterok Oregistrerad 2008-11-16 12:05
 

Ja, mycket bättre än Duffy. Roliga texter och ett himla ös.

Anna Oregistrerad 2008-11-16 13:40
 

Detta måste kikas upp. :) Fulla eller ej, Patrik och Agnes verkar verkar båda voucha för att detta ska bli en bra upplevelse. Det finns alltid plats för fler brudar i Soul Heaven.

Robert Oregistrerad 2008-11-16 17:53
 

Nu har jag lyssnat igenom skivan och kan krasst konstatera att Patrik borde lugna ner sig med julglöggen. Detta är inte bättre än Duffy – men det är helt ok.

Robert Oregistrerad 2008-11-17 16:33
 

[...] stjärnorna Duffy, Little Jackie och Veronica Maggio, undergroundfavoriterna Jamie Lidell och The Bamboos och åldermän som Al [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig