dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Black Milk: Tronic
Tronic (album, cd) Black Milk
2008
Fat Beats
6/10

Gästfrihet

Black Milk är en av många rappare och producenter som det har talats om med stor entusiasm under flera år. Han dök upp på hiphopscenen för 3-4 år sedan, då han arbetade tillsammans med legendariske producenten J Dilla. När Dilla sedan tragiskt gick bort år 2006 lyftes Black Milk fram ytterligare, och han sågs som den främsta som skulle föra Dillas sound vidare.

Efter flera mixtapes, ett album och produktioner på många artisters låtar så har han nu fått ut sitt andra soloalbum, Tronic.

Skivan börjar med ett högt tempo och det dröjer ända till de sista spåren innan Black Milk visar upp det bästa av sin musikaliska talang. Det är då vi får höra utdragna, till stor del instrumentala, låtar med rena inslag av jazz och soul.

Black Milk som producent är bättre än Black Milk som rappare. Det går visserligen felfritt och flyter på bra när han greppar micken, men det blir ändå platt. Black Milk är inte märkvärdig som rappare. Det lilla extra som krävs för att göra honom annorlunda och bättre än många andra rappare fattas. Många spår är energiska och kraftfulla, och det känns som att det är just sådana spår som inte passar Black Milks rappande. Det går för fort för honom. De låtar som gästas av bland andra fenomenala Royce Da 5’9’’ och Pharoahe Monch är därför de bästa låtarna på albumet, eftersom tillför en variation och en kvalitet som behövs.

Gäster verkar också ha en positiv effekt på Black Milk, han låter aningen vassare när han inte är ensam på beatet. Gästerna på albumet är dock få, vilket ni nu förstår är negativt. Black Milk har tagit sig vatten över huvudet genom att sköta rappen själv så pass mycket som han gör. Albumet är dock inte speciellt nära en flopp, på grund av hans enorma talang som musikskapare. Hans beats, som är tillräckligt bra för att rättfärdigt jämföras med J Dillas på det sätt de blir, har utan tvekan det lilla extra som behövs.

Jag skulle önska att man kunde se på detta album och bli mer imponerad över hans insats som producent, än besviken över hans bleka insats som rappare.

Karin Lillbroända

Publicerad: 2008-11-08 00:00 / Uppdaterad: 2008-11-08 12:38

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Recension | Recension: #4843

11 kommentarer

En människa som träget kämpat sig till gästrecenserarämbetet och sen väljer att föra fram en medioker samling låtar, är för oss marsianer oförklarligt.

Medlem 2008-11-08 12:37
 

Lillbroända?! Dög det inte med Jansson, Svensson eller Persson?

Lappjäveln Oregistrerad 2008-11-08 15:26
 

Mer oförklarligt måste det tagna (?) namnet Lillbroända vara…

Jonas Wergeland Medlem 2008-11-08 16:07
 

Förklaringen till varför jag heter som jag heter är för att min pappa, min farfar, hans far osv. har det namnet. Ytterst ovanligt men icke oförklarligt.

Karin Lillbroända Oregistrerad 2008-11-08 18:22
 

Känns inte som att du har någon större koll på vem Black Milk är och vad han står för. Har du över huvudtaget lyssnat på förra plattan? Det finns en hel del intressanta jämförelser som gör att en del av dina resonemang verkar… dumma….

Crack Oregistrerad 2008-11-10 08:45
 

Jag slutade läsa Dagensskiva på grund av de ytterst mediokra och allt som oftast kunskapsmässigt bristfälliga recensionerna. När jag nu kikar in igen efter 1,5 år så är något av det första jag får se det här…

Bortsett från att den innehåller rena felaktigheter (han fick ju knappast sitt genombrott genom att arbeta med Dilla, gör om gör rätt) så känns den inte särskilt saklig. Hade du öht. brytt dig om att läsa om hans intentioner med skivan så hade du möjligtvis varit i stånd till att göra en betydligt mer rättvis bedömning.

Jag har överhuvudtaget inte ork att gå in på allt som är skevt med den här recensionen. Jag avslutar istället med poängtera att det finns en uppenbar orsak till att skivan hyllats av en mer eller mindre helt enig presskår.

Det här är tveklöst den sista gången jag besöker dagensskiva.com.

Aron Oregistrerad 2008-11-11 20:49
 

[...] MySpace, Dagens Skiva, Rap Life (pfft…) Ladda ner: “ELEC [...]

 

TRONIK!!!! TRONIC!!! SAMMA SAK!! VI ÄR SOUL FRÄNDER!!!

rokkotronik Oregistrerad 2008-11-19 22:21
 

haha.. kan inget än att hålla med aron. Lillbroända, do your homework next time. detta är ju löjligt.

killen är ju ett monster på micken. rappen är helt klart över det genomsnittliga. första rescencionen jag läser på denna sajten.. det kan bara bli bättre

hiphopguru Oregistrerad 2008-11-19 23:14
 

6 i betyg? Detta var den emst konstiga och mest felaktiga recensoin jag läst.
Har du ens lyssnat på skivan?

Johannes Oregistrerad 2009-04-13 15:56
 

Black Milk är en jävla beast, han mördar verkligen mickbåset. Att säga något annat är fan retarded det är inte ens uppe för diskution. Att kalla snubben medioker på micken haha. Vafan lyssnar du ens på samma skiva?

patrik Oregistrerad 2010-07-05 10:28
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig