dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Astrid Swan: Spartan Picnic
Spartan Picnic (album, cd) Astrid Swan
2008
Pyramid
8/10

Tandvärk och djurhud

När jag först möter Astrid Swan har jag fortfarande inte återhämtat mig från att ha sett den finska performancekonstnären Irma Optimist. Hon genomförde en akt som bland annat bestod av att skaka roskvastar, hälla ut kol på golvet och sticka in pinnar mellan tänderna. Upplevelsen lämnade mig lite snurrig och häpen.

Astrid Swan står i inlagan med en leopardmönstrad kroppsstrumpa, Kissinspirerad sminkning, gevär över axeln och ser stenhård ut. Hon ger ett intryck av att vara lite kaotisk och experimentell…och jävligt cool.

Efter en lyssning lämnar hon mig snurrig och häpen. Aldrig har kaos låtit så organiserat. Musiken skiftar mellan powerpop och melodiösa pianostänkare. Jag vet inte varför men jag får en air av musikal, fast en musikal med mystiska och mörka undertoner. Efter att ha sett videon till As Long As It’s Not You kan jag mycket väl tänka mig att Astrid Swan skulle perfekt fylla rollen som primadonna i en musikal regisserad av Tim Burton.

Helheten i Spartan Picnic är ett popalbum som sitter som en leopardmönstrad smäck, det finns vissa utstickare som This Could Be Mother’s Milk med sin tooth-to- tooth-tooth-to- to- to- to-toothache-refräng. Titelspåret är ett fantastiskt dramatiskt stycke som kräver många lyssningar för att få bukt på. Ibland som på Come Slowly Home med sitt smekande piano låter hon som Frida Hyvönens musikaliska kusin.

Texterna är suggestivt finskt mörka. Det är som att lyfta locket på en burk med mask, sticka ner handen och inte veta vad som väntar en. Allt från trallvänligt till otäckt som på This Could Be Mother’s Milk:

In a dream I chop
I hack your
Worm hands off
Of my skin

Den här skivan har gjort min höst oändligt mycket bättre och nu väntar jag bara på Astrid – The Musical.

Marie Lindström

Publicerad: 2008-10-28 00:00 / Uppdaterad: 2008-10-28 08:57

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4826

2 kommentarer

[...] Náttúra (6)Astrid Swan Spartan Picnic (0)Menahan Street Band Make the Road by Walking (1)Termanology Politics As Usual (11)Jay-Z Live, Globen [...]

Oktober 2008 till handlingarna | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-11-01 00:03
 

tandvärk och djurhud är en briljant rubrik. låter ju annars pinsamt hemsnickrat på hemsidan.

Medlem 2008-11-02 11:49
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig