dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jonas Knutsson & Mats Öberg: Live
Live (album, cd) Jonas Knutsson & Mats Öberg
2008
Country & Eastern
5/10

Snyggt och städat

Jonas Knutsson spelar sina saxofoner (här oftast en sopran) mot Mats Öbergs piano. De gör det för en publik på Kammaren i Stockholm under två dagar i februari 2008. De bästa stunderna (får man anta) från de två dagarna samlas på en cd som får det lika raka som tydliga namnet Live. Inget mer, inget mindre. Två av svensk jazz många skickliga musiker i ett innerligt möte.

Klangerna i Knutssons saxofon bär på tydliga minnen av den svenska folkmusik han spelar i andra sammanhang. Öbergs piano är stort och lekfullt. De utmanar varandra och följs åt. Att de spelat med varandra ofta och länge är tydligt. Skickligt, säkert och snyggt. Så klart.

Det låter som musik för en sittande publik. Konsertsal. Vänligt klappande. Inget fel i det, men det får mig inte riktigt att varva upp. Det tänder inte mina cylindrar och även om jag aldrig tycker att det är dåligt eller tråkigt är det heller inget som fastnar eller stannar kvar.

Medan andra har kallat det ”[e]n given kandidat till årets jazzskiva” konstaterar jag att det inte riktigt är min grej.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2008-10-17 00:00 / Uppdaterad: 2008-10-16 23:12

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4805

4 kommentarer

Intresserade av Robert Wyatts nya video – klicka på Gorillan!

Gorillan Oregistrerad 2008-10-17 00:02
 

Det här måste vara peaken på en OERHÖRT intressant rad av skivor som recenserats på siten senaste 5-6 dygnen. Jag är helt tagen och intresset är på MAX. Om nästa recension är skriven av Drazdil så kan ni nog lägga ner. Bättre och mer intressanta lär ni nog då aldrig bli. Någonsin.

Erik Oregistrerad 2008-10-17 08:42
 

”Snyggt och städat”? På en fredag?! Jag vill f*n ha nåt SKITIGT och BÅNGSTYRIGT när jag laddar upp för helgen!

Jazz är förresten dött – de sa Miles Davis för 20 år sen!

Per Kele Oregistrerad 2008-10-17 12:26
 

Jättebra recension! (Ung) svensk jazz är hetare än någonsin, sluta inte recensera den. Inte norsk dito heller för den delen.

Milez is Dead Oregistrerad 2008-10-17 13:40
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig