dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sophia Somajo: Laptop Diaries
Laptop Diaries (album, mp3) Sophia Somajo
2008
Warner
7/10

Här kommer Stockholm

Per Gessle har en. Joakim Berg har en. Lars Winnerbäck har en. Och Benny Andersson har en. Och så har Sophia Somajo en. Stimgitarr i platina.

Sophia So-vem-då? Undrar kanske du som inte kan minnas att du hört hennes musik. Och just den låt, If Only You, som gav henne utmärkelsen sjöng hon inte själv. Den gav hon till idol-Danny.

Så när Kal kortfattat beskrev Somajos första soloalbum som ”r&b strax indie om Robyn” hamnade han ändå inte helt fel. Trots att Laptop Diaries distribueras och marknadsförs av bjässen Warner.

Sophia Somajos egna musik är inte lika radiovänlig. Inte lika lättsmält. Inte lika anpassad till de kommersiella radiostationerna.

Som titeln antyder är låtarna små musikaliska dagboksanteckningar inspelade direkt på en laptop. Sophia Somajo har skrivit och producerat allt på mer eller mindre egen hand. Electrosoul som hamnar någonstans mellan redan nämnda Robyn och Kissey Asplund (för att ta två svenska jämförbara exempel).

I slutet av förra året hade jag en het och intensiv förälskelse i Sophia Somajos ep Stockholm Calling. Jag önskade och hoppades då att skivbolaget skulle låta henne få hållas och utveckla sin talang i sin egen takt. Att Somajo skulle få fortsätta spela in direkt på sin laptop. Samtidigt som jag är glad att det blev så ligger det henne lite i fatet.

För hur mycket jag än gillar hennes elektroniska ljud, oväntade samplingar, spräckiga sång och fina basgångar. Lika mycket kan jag ibland störas av programmeringen av trummorna. Ibland önskar jag att hon bett om hjälp. Ofta låter hon trummorna försvinna ur ljudbilden (eller om det är jag som förtränger dem) och låter rytmen skötas av bas och/eller andra ljud (eller om det är jag som hellre lyssnar på de andra ljuden). Pulsen finns där utan tydlig hjälp av trummor. Det inte bara funkar, det är då jag tycker som bäst om Laptop Diaries.

Särskilt spännande blir det i samarbetet med Juvelen, Somebody New. Då knorrar de elektroniska ljuden ännu närmare ett elektroniskt funkigt 80-tal. Kan man hoppas på en duettskiva (eller åtminstone en ep)? Kan man hoppas på Somajo på Orion i Arvika till sommaren?

Eller i avskalade dystra Stepmonster (som i direkt motsats till mitt tidigare resonemang tydligt präglas av kompet från en enkel virveltrumma). Det finns en dysterhet i flera av låtarna som kryper sig på och in. En känsla som passar utmärkt till regniga och mörkgrå höstdagar.

Jag kan inte låta bli att lyssna på den här skivan. Den har sina fläckar, men de gör den bara mer älskvärd. Skavankerna och skevheterna illustrerar perfekt de små kärlekshistorier hon sjunger. Sen saknas kanske den där riktiga hiten. Hennes Be Mine eller With Every Heartbeat. Något säger mig ändå att hon har en sån på lager till nästa gång. För Laptop Diaires känns som starten på något stort.


Stockholm Calling


Warm Blooded Murder

Patrik Hamberg

Publicerad: 2008-10-10 00:00 / Uppdaterad: 2008-10-09 22:24

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4790

6 kommentarer

Orion? Mer som Lyran..

E Oregistrerad 2008-10-10 00:36
 

Jag är så jävla knäckt på den där bruden. Plattan är så jävla bra att man knappt kan ta in det!
Bra skriven recension tycker jag…

Klownens Kompis Oregistrerad 2008-10-10 05:10
 

all ny electro är skit. beskriv något som electro, eller än värre electro clash, vet man att hålla sig borta.

Medlem 2008-10-10 09:02
 

Gitarrsolon?

metallhuve Oregistrerad 2008-10-10 11:54
 

The Laptop Diaries är årets bästa platta!

Bubba Oregistrerad 2008-10-10 22:24
 

jag gick i samma skola som henne

salle Oregistrerad 2008-10-18 18:25
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig