dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Thor: Keep The Dogs Away
Keep The Dogs Away (album, lp) Thor
1978
RCA
10/10

Muskulös rock

Iron Maiden, Judas Priest, AC/DC, och… Thor? Nej, riktigt i dessa stora rockhjältars division har Thor, med epitetet ”the legendary rock warrior” aldrig någonsin varit i närheten av att lira, men att avfärda Thor vore att missa en unik samling av fantastisk underhållning på B-metallens bakgård.

Jon Mikl Thor började sin karriär som muskelbyggare och kammade hem den åtråvärda titeln Mr. Canada under 70-talets första hälft. Den tunga rockmusiken, som det står att läsa i Thors biografi, fungerade alltid som ett ”intensivt träningsredskap”.

Denna muskelknutte startade upp bandet och släppte detta fantastiska debutalbum 1977. Bara kika på omslaget så förstår du vad det handlar om.

Thor levererar hit på hit med låtar som Sleeping Giant och Catch A Tiger men glänser klarast i det fullkomligt fenomenalt boogie-riviga titelspåret som jag förmodar handlar om Thors blodtörstiga hundar som han poserar med på omslaget (den här skivan spisas bäst på fyllan då lyriken inte alltid hamnar i fokus).

Att Thors röst inte är av Halfordkvalitet bekymrar inte nämnvärt om du får tag på Thor – Live in London, en fantastiskt rolig live-VHS. Nu snackar vi Spinal Tap, fast på riktigt. Thor bänder järn mellan tänderna, krossar tegelstenar mot sitt huvud, blåser upp värme-vattenflaskor tills de sprängs samt fäktas med ett grönt monster föreställande asaguden Loke, som spelas utav den gamla psykadelia-rockaren Nick Turner från Hawkwind.

Enligt Thors biografi svävade Thor ”in the hazy area between superstardom and the dark underground” och det kanske var här någonstans som Thor försökte sig på en skådespelarkarriär? Se de fina rullarna Recruits, Rock N´ Roll Nightmare och Zombie Nightmare med flera.

Köp Keep The Dogs Away på skivmässa och få dig ett härligt skratt och kolla även in Thor på youtube. Du kommer inte ångra dig!

Hail Thor – the king of muscle rock!

Adam Hector

Publicerad: 2008-09-20 00:00 / Uppdaterad: 2008-09-20 09:36

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Recension | Recension: #4760

4 kommentarer

Mer sån här udda dårskap vill vi ha. Dags för Jobriath, Klaus Nomi och Harpo!

Per Kele Oregistrerad 2008-09-20 18:47
 

Haha! Lysande! Hade totalt glömt bort Thor.
http://www.youtube.com/watch?v=dHxOi2ntKaU&feature=related

Ola Oregistrerad 2008-09-23 13:56
 

Thors skivor Unchained och Only the Strong fråm 1984 respektive 1985 är några av de bästa heavy metal-skivor som någonsin gjorts. Keep the Dogs Away är förvisso rätt bra, men med tanke på årtalet så är det uppenbarligen inte någon heavy metal, som ju är den musik Thor i stort står för. Mitten av 80-talet är mycket mer representativt för väsendet Thor.

Witchfinder Oregistrerad 2009-01-16 14:58
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig