dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kongh/Ocean Chief: Split
Split (album, 12”) Kongh/Ocean Chief
2008
Land-o-Smiles
7/10

Ton och tempo

Med tolv minuter kvar av Drifting on Waves händer något.

När Kongh har drivit låten så nära gränsen till leda som det bara går, slås det an en annan ton och ett annat tempo. Eller tempo och tempo, de smått klaustrofobiska pauserna försvinner. Från att ha hängett sig åt nattsvart, påträngande standard-doom övergår man i ett melankoliskt tonläge som lyfter den över 25 minuter långa låten till smått fantastiska höjder.

Drifting on Waves blir aldrig densamma.

Den här splittolvan med Linköpings Ocean Chief, vars bidrag är en parentes i sammanhanget och inget jag fäste någon längre uppmärksamhet vid, är uppföljaren till fullängdsdebuten Counting Heartbeats och den markerar en utveckling.

Den visar att Kongh inte är främmande att frångå doom-dogmerna åt något håll, den visar att sångaren David Johansson har mer i sin strupe än att skrika och den visar att Kongh mäktar med att skriva en låt på 25 minuter utan att tappa fokus eller behålla lyssnaren i sitt våld.

Drifting on Waves byter skepnad ett par gånger till sedan under den avslutande halva. Något parti andas stonerriff, medan Jacob Steinwall, liksom på Counting Heartbeats, dyker upp för att lägga lite slideslingor i ett annat parti.

Men allt annat är egentligen underordnat tonskiftet mitt i låten. Fantastiskt.

Tomas Lundström

Publicerad: 2008-09-19 00:00 / Uppdaterad: 2008-09-17 16:03

Kategori: Recension | Recension: #4755

5 kommentarer

”Ocean Chief, vars bidrag är en parentes i sammanhanget och inget jag fäste någon längre uppmärksamhet vid,”.

Schyst mot Ocean Chief att du i alla fall gav dem skuggan av en chans. hehe

Erik Oregistrerad 2008-09-19 10:05
 

Erik: det låter kanske hårdare än det var. Jag saknar någon slags hook i Ocean Chiefs låt, har man en 25 minuter lång låt krävs det i mitt tycke. Jag blev uttråkad, sen rastlös.

Tomas Lundström Redaktionen 2008-09-19 10:40
 

[...] Counting Heartbeats (7)Kongh/Ocean Chief Split (2)Come Sleep The Burden of Ballast (25)Oktober 2008 till handlingarna (7)Slayer tar Still Reigning [...]

 

Alltså, nog för jag överlag diggar Kongh mer än Ocean Cheif, men jävligt drygt att inte ens bry dig om att ha en utläggning om deras låt, som är halva skivan, och i alla fall ta upp vad du tycker är ”dåligt” eller mindre bra, detta gör ju att recensionen i sin helhet känns rätt amatörmässig och oseriös.
Men Kongh-biten är fortfarande bra!

Jocke Oregistrerad 2011-05-17 20:23
 

Jag har inget emot Ocean Chief per se heller, de har dock gjort bra mycket bättre grejer än den här låten. Och snarare belyser greppet hur mycket bättre jag tycker Kongh-biten är. Om det sen uppfattas som drygt är det definitivt inte min avsikt.

Tomas Lundström Redaktionen 2011-05-17 23:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig