dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Presets: Apocalypso
Apocalypso (album, cd) The Presets
2008
Modular/Universal
3/10

Lukten av gammal tonårsfylla

Tillhör du dem som ser glaset som halvfullt? Då kan du sluta läsa nu. Allt som innebär mindre än överfullt är nämligen för lite för The Presets. I dissekerad version är det en hanterbar skiva, med This Boy’s in Love som klarast lysande stjärna. Jag kan tänka mig att flera av låtarna, som Talk Like That och Kicking and Screaming, också skulle kunna fungera utseparerade från albumet. Men attackerad i sin helhet är Apocalypso lite… väl mycket. Om Presets istället för australiensare varit fransmän hade de med all säkerhet släppt skivor på Ed Banger och blivit etiketterade med ”bloggelectro” på Last.fm. För det är exakt så de låter, för att vara krass. På debuten Beams från 2005 lutade skutan mer åt Bloc Party/The Bravery/valfritt dansrockband-hållet, möjligtvis en aning avigare, men fortfarande i grunden samma sak. Ett par år senare upptäckte de kompakta, kalla, industriella bodybeats, blev förälskade, och dränkte en hel skiva i dem.

Fast en mjukisvariant. Så roligt ska vi ju inte ha det. Även om tanken på en riktig EBM-skiva från Presets är väldigt underhållande. Istället får vi via Apocalypso det numera ack så bekanta ljudet av ett rockband som har kastat ut sina gitarrer för att köpa turntables. Och även om jag villigt erkänner min svaghet för flera band som rör eller har rört sig i just dessa domäner, så är det här inte varken speciellt kul eller bra. Låtar som A New Sky och If I Know You är så tonårsbröligt intetsägande att de snart konverteras till essensen av soniskt lidande. Kort sagt, skitjobbigt.

Jag gillar verkligen This Boy’s in Love, så det skulle vara så skönt att kunna gilla Apocalypso i dess helhet. Men det kräver en hel del av både öron och samvete. Utöver ovan nämnda bottennapp så är mycket av den här årgångens material mycket slätstruket, och oftast på ett rätt enerverande sätt. Det är högstadietestosteron och trimmade mopeder hela vägen runt skogen.

Hela Apocalypso är helt enkelt en enda lång biktvandring kantad med grottelectro, billig öl och ja.. inte så mycket mer. Väl i mål är du utmattad och med kraftig vätskebrist, och dessutom en kraftig neandertalbeatsbakfylla. Det behöver väl egentligen inte sägas att du inte känner dig så fräsch. Just fräsch är väl också exakt det sista som Apocalypso är.

Martina Nordman

Publicerad: 2008-09-08 00:00 / Uppdaterad: 2008-09-04 19:21

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4739

8 kommentarer

These people beg to differ. And there is quite a lot of them

http://www.youtube.com/watch?v=EuPj2F6XboM

stereoscent Oregistrerad 2008-09-08 10:52
 

Det sups för lite idag.

Baby Svanen Baby Oregistrerad 2008-09-08 11:32
 

Det är knappast mindre creddigt att vara australiensare än att vara fransman inom Ed Banger/”bloggelectro”-sfären, hörru.

claes Oregistrerad 2008-09-08 15:46
 

i can only laugh out loud. very loud

Medlem 2008-09-08 16:09
 

jag har fullt förtroende för recensenten.

Medlem 2008-09-08 16:22
 

Teatralt och svullet på ett underbart osvenskt sätt.

Jodde Oregistrerad 2008-09-21 04:33
 

beklagligt att du tycker så illa om skivan,

anser själv att det kan bli lite väl bröligt ibland – men jag måste ta ”if I know you” i försvar. återupplivar 80-talet igen, på ett oerhört fräscht sätt. bästa spåret på skivan i mina öron.

MK Oregistrerad 2008-09-29 14:11
 

Hmmm, har precis upptäckt The Presets efter att ha hört This Boy´s in Love på en klubb. Fantastisk låt!
Men jag tycker faktiskt precis som MK att ”If I Know you” är bästa låten!
Min givna favorit just nu.
Well well, smaken är som baken.

JA Oregistrerad 2009-05-14 00:11
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig