dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Qwel and Kip Killagain: The New Wine
The New Wine (album, cd) Qwel and Kip Killagain
2008
Galapagos4
8/10

Chicagos finaste!

Typical Cats-rapparen med de galna rimstrukturerna har för alltid en varm plats bland mina favoritemcees ända sedan hans debut If It Ain’t Been In A Pawn Shop, Then It Can’t Play The Blues. En skiva som kanske inte står sig så bra idag jämfört med hans nyare material, men ändå är ett viktigt historiskt märke över hans karriär.

Än en gång har Qwel knutit till sig en ny producent, Kip Killagain, som främst är en jungleproducent. Det blir nästan en ny till varje album förutom Jackson Jones som han släppt in på tre skivor. Det är riktigt skönt att han utvecklas och vågar testa nya grepp istället för att fastna i gammalt tröl. Ok skivan har kanske ingen modern och spexig ljudbild eller experimenterade instrumentalpartier som på vissa tidigare album. Utan The New Wine är linjär hiphop med högsta klassens texter både strukturellt och metaforiskt.

Skivan innehåller stenhård kritik mot amerika och dess moderna fenomen. Ämnen som behandlas är Reality TV, vart artistskapet är på väg och vad den tekniska utveckling gjort för tjänster och björntjänster gentemot artister. Som vanligt är det inlindat, tvistat och uppsnurrat i bisarr rimstruktur och massa liknelser och som vanligt med en hel del bibelreferenser. Skivan är nämligen tredje delen i Qwels serie Four Seasons med uppenbarelseboken som utgångspunkt likt tidigare skivor i serien Harvest och Freezer Burner.

Alla skivans spår håller inte riktigt hela vägen. Textmässigt är de vassa men produktionerna kunde fetats upp och byggts på lite. Men det är ändå inga problem att lyssna igenom skivan från början till slut utan att hoppa av över spår.

The New Wine är en cynisk antiskiva i rätt klassisk Qwel-manér fast samtidigt lite otippad. En skiva som kritiserar dagens kommersialism av musiker och amerikanska kristenhet. En skiva som aldrig stryker medhårs utan låter sig ta plats och säga det som behöver sägas.

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2008-09-07 00:00 / Uppdaterad: 2008-09-07 00:09

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4738

4 kommentarer

”Skivan innehåller stenhård kritik mot amerika och dess moderna fenomen. Ämnen som behandlas är Reality TV, vart artistskapet är på väg och vad den tekniska utveckling gjort för tjänster och björntjänster gentemot artister”

Låter som spännande och vågade val av ämnen. Ska han inte säga att Bush är dum och elak också?
Eller möjligen hacka på Soulja Boy och klaga på materialismen inom hiphopen?
Det skulle vara helfräsigt.

Henrik Oregistrerad 2008-09-07 00:42
 

Henke-killen här ovan är uppenbarligen en jävla fresh källa när det kommer till satir, med ett så fint ohc fuktigt långfinger i vinden tro fan att jag också gömt mig när det blåser

Medlem 2008-09-07 03:42
 

Henrik: Skivan är så mycket mer än det. Inte samma gamla malande man hört förut. Lyssna på skivan så kommer du märka att den innehåller helt grymma texter. Qwel är en av de bästa.

Pontus Gustavsson Medlem 2008-09-07 19:17
 

[...] Qwel and Kip Killagain The New Wine [...]

2008 års 55 bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 13:18
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig