dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ice Cube: Raw Footage
Raw Footage (album, mp3) Ice Cube
2008
Lench Mob/Playground
7/10

O.G.

När Ice Cube spelade på Kägelbanan i Stockholm tidigare i år var de båda största lokaltidningarna rörande överens om att det var en smått historisk spelning. Full pott i den ena och överväldigande beröm i den andra. Det var en konsert jag så klart önskar att jag sett. Att han kommer tillbaka känns inte särskilt troligt, det var ändå femton år sedan sist.

Jag har inte kollat om det var spelbart hos Svenska Spel, men oddsen att Ice Cube skulle leverera en av årets hårdaste och bästa hiphopsmällare måste ha varit skyhöga. Gangsta Rap Made Me Do It är ytterligare ett bevis för att den gamle fortfarande kan mer än att spela in spåniga komedier om fredagar.

Raw Footage är ett album som är betydligt bättre än jag vågat hoppas. 2006 års Laugh Now, Cry Later har jag för längesedan glömt. Var det bra? Vem vet, inte jag.

Den här gången får vi fullfjädrad gangstaunderhållning riktad till oss som var med honom på det tidiga 90-talet. I It Takes a Nation passar han snyggt tillbaka till tiden när han åkte från västkusten till östkusten och blev amerikkkas mest eftersökte unde Bomb Squads ledning. Det mesta utgår annars från åren strax därefter.

Småtrist blir det egentligen bara när han bryr sig om samtiden och gör I Got My Locs On tillsammans med Young Jeezy, då låter Ice Cube mer som en gäst på hal is än som en ledare.

Oftast är det mörkt, basmurrigt och hårt funkigt precis som jag vill ha min Ice Cube. Hans röst låter fortfarande som om den kommer från någon man inte vill käfta med.

Why the fuck you wanna murder me
Your punk ass never heard of me /…/
Scary bitch with a gun
That ain’t a man to me
That’s a animal
A fucking cannibal
- Why Me?

Visst andra singeln Do Ya Thang är märkligt tam och blek bredvid mäktiga Gangsta Rap Made Me Do It. Visst kungen av namndropp, The Game, kör över både läromästaren och WC i Get Used To It. Det är väl å andra sidan som sig bör, ungdomlig hunger framför mogen erfarenhet. Det är fortfarande en bra låt. Och om det stämmer att The Game ska ta Mack 10:s plats i ett omformat Westside Connection lovar det ändå gott.

Det finns gott om godis här. Det ödsliga pianot och den tjocka basen tillsammans med en vällagd scratch i Get Money, Spend Money, No Money är en utmärkt grund till Ice Cubes uppgivna rap. Den supersofta Stand Tall som bygger på William DeVaughns mäktiga gospel Be Thankful for What You Got (som Ludacris använde en annan del av till Diamond in the BackChicken & Beer) är skivans andra höjdpunkt för mig. Den är nästan däruppe tillsammans med Today Was a Good Day (som han gör en direkt passning till i efterföljande Take Me Away).

Vem trodde att någon med en katalog som Ice Cubes tjugo år in i karriären skulle klara att leverera minst två låtar som utmanar om en plats på en ”best of”-cd?

Inte jag i alla fall.


Gangsta Rap Made Me Do It


Do Ya Thang

Patrik Hamberg

Publicerad: 2008-08-26 13:45 / Uppdaterad: 2008-08-26 13:45

Kategori: Recension | Recension: #4717

5 kommentarer

Bästa hiphopen sedan Skeåkungarna Goldmine var heta på 90-talet!!

Peterok Oregistrerad 2008-08-26 15:46
 

Skulle nog ge den en sjua jag med vid det här laget. Dock inte alls omöjligt att den stiger till en åtta vid mera inlyssning. Den är fet!

peopleman Oregistrerad 2008-08-27 09:57
 

Gubb HipHop om det nu finns nåt sånt. Om inte är detta nog början på nåt.

Per Kele Oregistrerad 2008-08-27 22:41
 

Stark åtta. En av årets rapskivor. Och I got my locs on låter varken västkust eller 1993 men den är ändå fet.

Yeeree Oregistrerad 2008-09-01 13:13
 

Herregud vad jag är besviken på det nya albumet. Jag hade hoppats på samma kvalitét som innan, men inte alls samma flow och beats som tidigare. Finns några låtar på albumet som håller måttet men det finns också låtar som jag skulle stänga av radion tillochmed om dom skulle spelas.

Amelia Oregistrerad 2008-09-15 06:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig