dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Backyard Babies: Backyard Babies
Backyard Babies (album, cd) Backyard Babies
2008
Billion Dollar Babies
6/10

Rawk

I bilen på väg hem till Malmö från Hultsfred tidigare i sommar lyssnade vi på en cd-r innehållandes blandad rockmusik. En bit in på skivan dyker Don’t Drag Me Down med Social Distortion upp varpå kollega Håkan Thörn drar slutsatsen att man lätt hör varifrån Backyard Babies tagit influenser ifrån, vilket är en korrekt iakttagelse. Fram tills nu.

På skiva nummer sex, en självbetitlad historia, har något hänt. Mike Ness och manskap är inte längre den självklara ledstjärnan hos exilsmålänningarna och en tydligare och mer riffbaserad ljudbild slår mot mig.

Tillsammans med Jacob Hellner (Rammstein m.m.) har bandet lyckats med konststycket att bibehålla koncentrationen hela albumet igenom, något som tidigare skivor lidit av. Förra släppet People Like People Like People Like Us var arketypen för detta fenomen där titelspåret och ytterligare en handfull spår höll måttet, sen mättades det av.

Så är icke fallet här. Jag vill tro att nämnde Hellner har ett finger med i spelet, det är allmänt känt att han är en krävande herre under inspelningar. Till Backyard Babies stora lättnad dessutom. För det är såhär bandet, enligt egen utsago, velat låta hela tiden och det är också såhär jag tycker de ska låta.

Hur det är? Det blandas och ges givmilt med influenser från rockhistorien där AC/DC, Guns N’ Roses, New York Dolls och Ramones samsas om utrymmet. Det är inga duvungar det här, det vet vi, de har vid det här laget ett eget sound och det mixas in i helheten.

I inledningen redan nämnda Orange Countys storheter är dock inte helt förpassade till skuggorna. I Idiots är det rentav snudd på ripoff. I inledande singelspåret Fuck Off and Die flörtas det med ett riffande Angus Young skulle vara avundsjuk över och överlag är det ett mer peppat band som gått in i studion. Det är framförallt Nicke Borg som imponerar mest, då hans sång genom karriären varit bandets svaghet. Här tar han steget fram och tar plats som en självklar sångare på ett snyggt sätt.

Det egna soundet till trots är det ändock svårt att bortse från influenserna och de självklara stölderna och det tar ner plattan hos kritikern i mig. När jag är på humöret att vilja lyssna på kompetent och svängig rawk är detta det mer givna valet.

Publicerad: 2008-08-26 00:00 / Uppdaterad: 2008-08-26 00:18

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4716

19 kommentarer

”För det är såhär bandet, enligt egen utsago, velat låta hela tiden och det är också såhär jag tycker de ska låta.”

Så låter det inför varje skiva från dom. Sen blir det bara pannkaka ändå, hehe.

Medlem 2008-08-26 00:18
 

tänka sig att första gången jag hörde dont drag me down så kändes hela backyard babies som ett coverband, vid den tiden.

och ja, kan väl instämma, det är det vanliga snacket vid varje skiva ;)

Medlem 2008-08-26 06:59
 

det är på grund av sådana här skitband som man tvingas se den där jävla rockröven högst upp på sidan.

bjornw Oregistrerad 2008-08-26 08:17
 

Dregen. Det räcker så. Ni andra, skit ner er!

Stu Boy King Oregistrerad 2008-08-26 08:38
 

Hårdrock för dagis om ni frågar mig. Fattar inte hur ”vuvna” människor på allvar kan göra nåt så töntigt som dessa ”tuffa” killar. Finns tidningen Okey fortfarande?

Medlem 2008-08-26 11:44
 

opps själv kan man inte stavva … fasen

Medlem 2008-08-26 11:50
 

Man kan lyssna på hela (?) skivan via bandets myspacesida om man vill. Lät inte alls så dumt.

Medlem 2008-08-26 12:54
 

När kommer Poodles-recensionen?

Medlem 2008-08-26 12:56
 

Sveriges tristaste band?

montag goes too far Oregistrerad 2008-08-26 13:20
 

Takida som förband på turnén? Snacka om fjortisturné….

Christian Oregistrerad 2008-08-26 16:09
 

Är inte Backyard babies och AC/DC det absolut sämsta i rockväg? Båda banden vill vara så mycket rock n roll så det blir bajsnödigt och töntigt. Ge dom varsinn haklapp och en tshirt med dödskallar på så blir dom nöjda och kanske lägger av.

Medlem 2008-08-26 22:17
 

Taskigt att jämföra AC/DC med backyard babies, taskigt mot AC/DC alltså (som hållit på sen tidigt 70-tal). Som att jämføra Metallica med Trivium……

Fø tycker jag AC/DC svänger ganska bra när man kör bil, nåt man inte kan säga om stelopererade backyard babies…

Medlem 2008-08-26 23:37
 

Skärp dej, Ai.

The Girl Right Behind You Oregistrerad 2008-08-26 23:48
 

Tyst, Girl.

Medlem 2008-08-27 09:52
 

[...] Babies Fuck off and Die Bootleg Booze Records Sjutummare med singeln från senaste albumet Backyard Babies. Dizzy Reed spelar pianot på b-sidan. Officiell sajt, [...]

Postboxen 2008-09-29 | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-09-29 21:47
 

skit ner er era jävla hip hoppare! Backyard är nog det bästa bandet från sverige,genom tiderna! Det finns nog inga som är så jävla hungriga och laddade för att göra det bästa albumet som släppts någonsin varje gång dom går in i studion,den senaste plattan ÄR backyard babies. Dom lever för att kliva upp på scenen och leverera en grym rock n’ roll show och gör det varje gång. det är bara det att här i lilla landet lagom så tål inte folk att ett band har en ”vi är störst och bäst” attityd. Då tycker folk att man har en påklistrad och fejkad image. Men folk utanför sverige har iaf förstått backyards storhet. att dom är grym helt enkelt!

Byb fan sundsvall Oregistrerad 2009-01-23 22:00
 

Bästa svenska sleazen sedan Hanoi Rocks!!

Peterok Oregistrerad 2009-01-24 00:47
 

BB är ett skämt, kopia på kopia. Usla rock-klyschor till extremt tafflig, iställsam, trist og utslätat rock-muszak.

Gudskelov verkar denna skiva ha floppat..rocken är inte död än :)

Medlem 2009-07-31 19:08
 

Recensera låtarna istället
och sluta dra massa likheter och jämför
jäkla pucko !

Tobbe Oregistrerad 2009-08-28 13:38
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig