dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Bad Religion: 28-årig institution utan motstycke

Ett av världens största och inflytelserika punkband stannade till i ett soligt Göteborg för ett gig på West Coast Riot. Jonas Appelqvist stämde träff med combons senaste tillskott och pratade om bandets senare år, vad som driver dem framåt och svensk musik.


Det är svårt att inte slås av hur alldaglig han är, den gode Brooks Wackerman, trummis i Bad Religion sedan tre skivor tillbaka och med en meritlista som inkluderar bl.a. Suicidal Tendencies, Vandals och Tenacious D. När vi träffas backstage på West Coast Riot på utsatt klockslag tar han, trots promotionbolagets något tighta schema, sig tid att kallprata om Sverige som det renaste landet han någonsin besökt, förhör sig själv om ifall det verkligen är en metalfestival de spelar på, det varma vädret som kräver mycket vattendrickande och samtalet landar något oväntat på… The Weakerthans.

– Du måste nog vara den enda på den här festivalen som har en The Weakerthans-tröja på dig, säger han mellan vattenklunkarna. Greg Graffin hade de grabbarna som kompband på hans soloskiva senast. Kul att höra något lite annorlunda från herr Graffin, något lite mer lo-fi och utan den frenesi som vanligtvis brukar ackompanjera hans texter och melodier. Jag tycker de gjorde ett solitt jobb och skivan blev riktigt bra!

brooks.jpg

Brooks Wackerman.
Bild: Sofia Qvarnström

Vilket leder till en smidig övergång till New Maps Of Hell, Bad Religions senaste giv där vi verkligen snackar solida prestationer och som har ett tillbakablickande skimmer över sig. Var det ett medvetet val att, så att säga, gå tillbaka till rötterna på senaste skivan?

– Jo, till en viss del var det så. Framförallt när det gäller omslaget och parafrasen till How Could Hell Be Any Worse? men också gällande sättet på hur vi spelade in skivan. Vi spelade in mycket av materialet live, något som var gängse tillvägagångssätt i början på åttiotalet. Annars har inte mycket ändrats. Mr. Brett och Greg delar på låtskrivandet och varför ändra på ett vinnande koncept?

Så har det inte alltid varit i Bad Religion-lägret. Gitarristen Brett Gurewitz, grundare av skivbolaget Epitaph som fick ett enormt uppsving i och med framgångarna med The Offspring, Rancid, NOFX och Pennywise, hoppade 1994 av bandet för att fokusera på bolaget. Åren gick, storbolag satsade på bandet som, enligt många, gick på sparlåga och folk vågade knappt hoppas på starka skivor såsom Suffer, No Control, Against The Grain och Generator längre. Sedan tre skivor tillbaka är de tillbaka på gamla hemvisten Epitaph och cirkeln är sluten.

– När det gäller The Process of Belief, min första skiva med bandet och Mr. Bretts första sedan avhoppet så tycker jag den innehåller det bästa låtmaterialet jag någonsin varit inblandad i, hävdar han bestämt. Och det handlar väldigt mycket om Gurewitz och Graffins återfunna låtskrivande. Det finns en högkvalitativ och ömsesidig respekt dem emellan som är svår att finna hos andra låtskrivare. Jag inbillar mig dessutom att låtskatten de har att ösa ur och att luta sig emot snarare hjälper dem än stjälper dem. Det som gör att vi fortsätter är, klyschigt nog, att vi älskar det vi gör och jag tror det syns och hörs. Att världsklimatet är som det är just nu är antagligen också en viktig del i låtskrivandet, inte bara för de två, utan för alla oss i bandet. Det är oundvikligt att bo i USA just nu och inte ha en åsikt om, säg, USA:s inblandning i Irak eller landets ekonomiska sits. Att vi fortsätter skriva om politik och sådant som är relevant för folk, det tror jag är viktigt, att vi är konsekventa genom hela bandets karriär.

bad.jpg

Greg Graffin.
Bild: Sofia Qvarnström

Just konsekvens är nyckelordet hos Bad Religion. Ända sedan 1982 års How Could Hell Be Any Worse? har melodi kommit före frenesi och tankfullhet före impulsivitet. Därmed inte sagt att bandet har sin beskärda del av hardcorepunken det kommer ifrån. Med Greg Hetsons förflutna i Circle Jerks, Brian Bakers i Minor Threat och Dag Nasty och Brooks i ovan nämnda band finns det punkhistoria så det räcker och blir över hos Bad Religion. Men finns det någon koll hos bandmedlemmarna på nutida musik och främst svensk sådan?

– Ja, definitivt! Millencolin såklart. Och The Hives, jag älskar dem. Jag har deras skivor i min iPod, grymt band och framförallt ett fantastiskt liveband! De har absolut lyckats göra sig ett namn i Staterna.

Men att komma upp i Bad Religions status världen över blir nog svårt även för Fagerstasönerna. Respekten BR bemöts av på varje festival, spelställe och klubb är häpnadsväckande, säger batteristen.

När jag svarar att festivalen vi befinner oss på är en punkrockfestival som heter West Coast Riot och att metalfestivalen inte är förrän dagen efter kommer blixtsnabba repliken:

- Today we’re bringing the riot. For sure.

Sannerligen. Bad Religion levererar alltid.

Publicerad: 2008-08-23 12:00 / Uppdaterad: 2008-08-24 17:38

Kategori: Artiklar

17 kommentarer

världens bäst punk band helt klart. dock en rätt så tråkig intervju

Medlem 2008-08-23 12:33
 

Tråkig och menlös ”punk” för de som engentligen inte gillar genren. Pop på 45 varv.

Circle Jerks, Minor Threat, Jerry`s Kids, Misfits, Dead Kennedys osv sparkar Bad-religionens röv.

Medlem 2008-08-23 13:51
 

kan ju inte säga att det är menlös punk, bandets texter är dom djupaste och mest klockrena av alla punkband där ute. Bad Religion är ett punkband för den intelektuelle människan som Mustaine uttryckte sig.

Medlem 2008-08-23 14:58
 

Bad Religion är ”punk” for pop-vänstern.

Medlem 2008-08-23 15:52
 

Vad är ”punk”?

Medlem 2008-08-23 17:04
 

Minor Threat och Circle Jerks var dock hardcore punk. Inte direkt samma sak som Bad Religion och därför direkt dumt att namedroppa i sammanhanget.

Özgür Kurtoglu Oregistrerad 2008-08-23 22:45
 

Bad Religion är gudarna av musik !!! ni som inte fattar det är trångsynta människor med mindervärdeskomplex. Men gå ni och lyssna på Alicia Keys och Madonna nu igen och låt bli att diskutera Bad Religion som ni ändå inte förstår er på =) ….

Anders Oregistrerad 2008-08-24 08:41
 

Özgür Kurtoglu: Av nån konstig anledning räknas Badreligionen som hardcore-punk.

Anders: Om du läste det jag skrev så så fattar du att jag inte gillar de du radar upp. Men det är ju klart, man läser ju det man vill läsa…..

Medlem 2008-08-24 10:02
 

Ai, av nån konstig anledning gör dom väl inte riktigt, varför kan folk inte bara hålla sig till etiketten ”punk rock” ?

Medlem 2008-08-24 14:23
 

Bad Religion? Jävla gubbrock.

Per Kele Oregistrerad 2008-08-24 15:48
 

Gubb-trallpunk i så fall.

Medlem 2008-08-24 23:36
 

Är bra musik knockar MED vänster!!

Mr L Oregistrerad 2008-08-25 14:14
 

pop”punk”

Mr L Oregistrerad 2008-08-25 14:16
 

gubbrock in my ass, melodisk punk som infann sig i en övergångsperiod mellan det halvdumma skrikandet om anarki på 70-talet (jag säger inte att musiken var dålig, den var jävligt bra men texterna ville väl mest hävda sig utan att tänka) och den snälla, mesiga pop punken (om man nu kan kalla det för punk) som vi nu får höra av band som good charlotte och liknande
måste säga att jag tkr gubbrock är ett larvigt fjortisuttryck som jag bara tkr artister som sven-ingvars eller jerry williams förtjänar s:/

David Oregistrerad 2008-08-27 16:12
 

Gubbig rock, men sånt gillar jag ju.

Peterok Oregistrerad 2008-08-27 17:59
 

Gubbar som spelar rock = gubbrock!

Per Kele Oregistrerad 2008-08-27 22:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig