dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Bad Religion: No Control
No Control (CD) Bad Religion
1989
Epitaph Records
9/10

Frälst av en annorlunda religion

Lyssna

Sök efter skivan

Många skivor har påverkat min musikaliska uppfattning genom åren, men det är nåt speciellt med de första. När jag var elva år visste jag inte så mycket om musik förutom att soundtracket till Karlsson på taket var jävligt bra.

Varje gång vi var hos min mormor sprang jag genast in till min morbrors pojkrum för att febrilt bläddra igenom hans vinylskivor i hopp om att utöka min minst sagt klena musiksmak. Där fanns allt mellan Dio och Bruce Springsteen men det var två skivor som jag alltid fastnade för och lyssnade på: Ramones med The Ramones och Killers med Iron Maiden.

Lyckan var total när jag senare fick båda skivorna av min morbror, men det skapade också ett svårt dilemma. Hårdrock eller punk? Vad var egentligen bäst? Hårdrock var stenhårt med låtar om djävulen och fick mamma att skrika hysteriskt nere i köket när jag rockade loss på pojkrummet, medan punk handlade mer om orättvisa och olycklig kärlek och fick mamma att skrika hysteriskt nere i köket.

Jag bestämde mig senare för att slitna jeans med hål på knäna var tuffare än randiga spandexbyxor och att Moseritegitarrer hade snyggare design än B.C. Rich.

Jag valde punk.

Några år senare fick jag höra Bad Religion i en skateboardfilm hos en kompis, och jag bestämde mig för att ge mig ut på skivjakt. Jag tog bussen in till stan och när jag i ihållande störtregn letat igenom hela stans skivaffärer utan napp, fann jag till sist en Bad religion skiva på Åhlens. Längst bak på B stod den och jag kommer ihåg mitt första intryck: det här måste vara ett annat Bad religion.

Ta en titt på skivomslaget så förstår ni varför. Skivan ser helt enkelt for jävlig ut. Massor av omöjliga färger och bokstäver över hela omslaget (därav betyget 9/10). Hursomhelst köpte jag skivan för det ringa priset av 79 kronor och satte mig på bussen hem, något osäker om det var rätt skiva jag hade köpt. Det visade sig när jag kom hem att det var mer än rätt! Första spåret Change of Ideas brakade igång och var över på 57 sekunder.

Jag var såld.

Resten av albumet håller samma höga klass och andra favoriter inkluderar You med dess grymma refräng och det explosiva (hi hi) introt till Big Bang. Det kaosartade sticket i Sometimes It Feels Like är genialiskt i mina öron och ångestfyllda ”The world won't stop without you” avslutar mästerverket. Skivan är full av hits helt enkelt.

Vad är det som är så speciellt då? Allt! Allt ifrån Vokalisten Greg Graffins hesa stämma och det otroligt starka körerna till Pete Finestones heavy metal-influerade trum fill-ins. Trummorna smattrar förövrigt på i 190 km/h större delen av skivan och de distade gitarrerna som styrs av Brett Gurewitz och Greg Hetson mal på utan några onödiga gitarrsolon förutom några snabba stänkare lite här och var. Texterna är otroligt starka och det är intressant att läsa dem nu på senare år när man förstår lite mer av vad de handlar om. En textmässig favorit är Automatic Man:

He's the answer if your peace of mind is lacking. He's our savior, He is the common man. So if you are troubled by the daily bump and grind, then take a careful look around and brother you will find… the automatic man

No Control är enligt mig deras absoluta toppskiva och skivorna därefter har helt klart varierat i kvalitet. Så sent som i år kom deras senaste alster ”The process of belief” och denna skiva är lite utav en vändpunkt då de återförenades med gitarristen Mr. Brett som lämnade bandet i mitten av 90-talet och fram tills dess skötte en stor del av låtskrivandet.

Har du inte hört Bad Religion är det på tiden att du införskaffar dig ett ex av ovan nämnda skiva. Lyckligtvis behöver du inte leta ihjäl dig efter skivorna nu för tiden då de finns hos de flesta välsorterade skivhandlare.

Den här skivan passar lika bra hemma i vardagsrummet/pojkrummet som på det vildaste partyt.

Tidlös musik.

Markus Larsson

Publicerad: 2002-05-11 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-06 17:38

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1440

26 kommentarer

Jag håller med – det är en klassiker. Men att dra ned betyget för omslaget?! Det är väl ändå inte omslaget man lyssnar på?

Anders Jakobson Oregistrerad 2002-05-11 01:32
 

Mhm hm…. nu blev jag tvungen att lyssna på 21st century boy bara för det…

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-05-11 03:08
 

Förlåt! Jag menade förstås 21st century _digital_ boy. Oj oj oj.

För övrigt tycker jag att ”Stranger than fiction” och ”Tiny voices” är bra. Har inte lyssnat på BR på två år eller så, men denna recension fick mig att tänka på den tid då det begav sig, och kanske att jag köper några fler skivor med detta fina band.

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-05-11 03:15
 

No control och Against the grain är underbara skivor.

Mysen Oregistrerad 2002-05-11 10:56
 

denna platta är tillsammans med ”against the grain” den bästa amerikanska punk-plattan någonsin. ”suffer” är snudd på lika bra. dessutom är omslaget grymt snyggt. så det så!

JL Oregistrerad 2002-05-11 11:29
 

Underbart är kort!

Martin M Oregistrerad 2002-05-11 11:47
 

Shysst text om skiva.. har aldrig lyssnat nåt på den. Men det låter kul. Jag kanske missat nåt. Vi får se. Najs najs! See ya!

Fluxus Oregistrerad 2002-05-11 12:56
 

Så jäkla kul att läsa denna recension!

Hoppas verkligen någon tar den till sig och letar upp denna fantastiska skiva! Vi i västvärlden behöver sådana här skivor för att skapa ett socialt medvetande som inte kan fås genom dagens ultrakommersiella skivindustri.

Gäng Oregistrerad 2002-05-11 14:05
 

Bad religion är för snorungar med rullbräda!

Och skivan ser för jävlig ut! Får vilka jävla nötter som helst skriva här eller?

Destro Oregistrerad 2002-05-11 14:22
 

Bra recension. Har inte skivan, ska nog gå ner till stan och köpa den en av dessa soliga dagar.

flavia Oregistrerad 2002-05-11 14:51
 

Ja, Destro, tydligen får vilka nötter som helst skriva här. Du fick ju bevisligen det i alla fall!

Mike Oregistrerad 2002-05-11 16:46
 

så sant, detta är faktiskt en av dom bästa punkskivor jag äger. ”you” kanske är världens bästa låt.

schyst recension också…

elias Oregistrerad 2002-05-11 16:52
 

vafan, jag satt ju just och lyssnade på bad religion när jag gick in på dagens skiva och fick se en bad religion-recension! oh yeah! det var iofs against the grain jag lyssnade på, men ändå. Förbannat bra skivor båda två.

exXec Oregistrerad 2002-05-11 17:42
 

Bad religion är så jävla dåliga. Jag ryser av klyschiga melodier ackompanjerade av trött tvåtakt.

sven Oregistrerad 2002-05-13 11:50
 

Refused er & var PUNK. Bad Religion trallrock. D.v.s. Bad religion er rullbreda – Refused var stridsvagn!

Dennis -circle pit- Oregistrerad 2002-05-14 11:43
 

Älskar ”no control”… har den på vinyl och ofta när jag är själv hemma så åker den på… med riktigt hög volym.. Men om det är den bästa BR skivan någonsin vet jag inte riktigt…

Matte Oregistrerad 2002-05-15 18:03
 

En klassiker! Helt klart. Synd att dagens ungdom inte upptäckt dessa tidlösa mästerverk (Against the Grain mfl)… Nä, idag lyssnar man på all möjlig MTV skit som är dött inom ett år. Bad Religions musik kommer att leva kvar för alltid!

Dick Oregistrerad 2002-05-21 21:24
 

vill bara säga till ALLA som diggar Punk ..

BAD RELIGION ROCKAR SÅ J-VLA TOTALT !!!

Gula MaNNen! Oregistrerad 2002-07-22 14:52
 

No Control och Against The Grain är deras bästa enligt mig! Sen kommer nog Generator… och förresten tycker jag layouten på NC är skitsnygg :)

styleWar Oregistrerad 2002-09-30 22:56
 

Det verkar som att allla tycker att Against the grain är så bra….Suffer slår den lungt så underbar skiva!!

Neurosis Oregistrerad 2002-10-27 11:52
 

Fan jag har börjat gilla omslaget nu när jag tänker efter. Får väl sätta en tia då.

Markus Oregistrerad 2002-11-06 23:41
 

Punk? Bad Religion kallades hardcore när jag upptäckte dem i slutet av 80-talet.

Albumtrion Suffer / No Control / Against The Grain är det bästa Bad Religion någonsin lyckades åstadkomma. Och det med besked. Den bästa musik amerikanska intellekuella någonsin skapat.

Pelle Oregistrerad 2003-03-07 11:38
 

Visst är det här världens bästa skiva! Ca 26 minuter (föredömlig längd på skivan!) musik i ”no bullshit”-skolan, med hjärtat klart till vänster. Punk eller pop, kalla det vad ni vill. För mig spelar denna platta fortfarande en stor roll.

Ragnar Oregistrerad 2003-04-04 03:10
 

tidlös. fruktansvärt bra skiva. bara bra låtar. hur låter det? omöjligt. men inte för Bad Religion på No Control. bara bra låtar. gillar Henchman jävligt hårt. länge leve!

Medlem 2005-07-25 13:58
 

Fjantigt betyg på världens bästa skiva. Perfektion.

Billy Oregistrerad 2007-06-24 22:30
 

[...] Bad Religion 19:00 (Red Stage) Legender som i år är 30 år som band. Det ska firas! Professor Greg Graffin och manskap fortsätter göra medryckande, påträngande och galet jävla bra punkrock år efter år. Efter jubileumsturnén nu går de rakt in i studion för att spela in femtonde fullängdaren. Önskelåt: Skyscraper [...]

Inför West Coast Riot 2010 | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-06-12 00:01
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig