dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Centurions Ghost: The Great Work
The Great Work (album, cd) Centurions Ghost
2007
I Hate/Sound Pollution
6/10

Utblickar och infall

Den slöa doomen, som fått sig ett rejält uppsving de senaste åren, tycker jag ofta tenderar att bli ett lite för långsamt harvande, som inte lyckas fånga mitt intresse under någon längre tid. Måhända beror det på att det har poppat upp en mängd band inom genren på senare tid och det gäller att skilja agnarna från vetet. Det finns band som träffar fel, som Evoken, och det finns de som träffar helt rätt, som Kongh.

Och Brittiska Centurions Ghost.

Vad såväl Kongh som Centurions Ghost har som en del andra saknar är utblickar och infall. Att säga att något av banden är renodlade doomband är att ta i, men samtidigt är det otvetydigt i den genren de hör hemma.

I Centurions Ghosts fall tvekar man inte att låta svänget ta plats, man undanhåller sig alltför långsamma partier och låter inte heller låtarna skena i väg i längd. Tre saker som tilltalar mig.

Samtidigt lyckas man med att bygga upp stämningar bra runt de feta riffen, mycket tack vare de gitarr- eller orgelslingor som smyger sig in i låtarna. Sångaren Mark Scurr varierar dessutom sitt röstläge effektfullt, något som bygger på stämningarna ytterligare.

The Great Work är en positiv överraskning, sent omsider (släpptes 2007), men perfekt i väntan på den tredje plattan som ska vara på väg.

Tomas Lundström

Publicerad: 2008-07-19 00:00 / Uppdaterad: 2008-07-18 23:51

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4673

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig