dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lindsey Buckingham: I'm so afraid
I'm so afraid (låt, aac) Lindsey Buckingham
2008
WEA
9/10

Världens bästa gitarrsolo, säger Virtanen

Fredrik Virtanen skrev för nån vecka sen en ganska känslosam krönika om den här låten. En krönika som fick mig att kolla upp vad han menade. Påstår snubben att han skippade midsommar till förmån för att lyssna på en skiva så måste jag lyssna.

Han har rätt Virtanen. I stort sett.

Jag har aldrig haft koll på Fleetwood Mac. Eller Buckinghams egna karriär. Jag tror det kan räcka med Live at The Bass Performance Hall. För det råkar nämligen vara ett litet underverk till livealbum. Inspirerade och lätt desperata versioner av massa låtar jag känner igen men inte kan placera. Avskalade till max med Buckinghams egna röst och sätt att spela gitarr i centrum.

Men, det var ju det där med gitarrsolot. I’m Afraid är som en lång utdragen kamp. Som om den ska ta mig fram till den slutliga orgasmen, eller döden. Det är så intensivt att klockan nästan stannar. Det skär och drar, smeker och tröstar om vartannat. Lindsey Buckingham kramar ur all energi som går ur något som värdsligt som en gitarr.

Det är fantastiskt. Ingen teknisk briljans. Inget stajlande. Bara ett sätt att sjunga och spela gitarr som musiker som är ett med sina uttryck klarar av. Men det är inte världens bästa gitarrsolo. I min värld kommer det Nils Lofgren gör på låten Keith Don’t Go och fångats på Acoustic Live fortsätta vara oöverträffat.

Den borde du lyssna på.

Fredrik Welander

Publicerad: 2008-07-07 00:00 / Uppdaterad: 2008-07-07 07:57

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4661

5 kommentarer

Virtanen är en gubbjävel, så detta är gubbrock.

MK Oregistrerad 2008-07-07 00:49
 

Virtanen pratar gitarrsolon känns lite som att få vintips av Ronald Macdonald.

Medlem 2008-07-07 02:09
 

Efter att ha lyssnat på ett par versioner på Youtube kan jag konstatera att detta verkligen inte är världens bästa gitarrsolo.

Medlem 2008-07-07 12:59
 

Tja. Jag har inte lyssnat på låten än men Fleetwood Mac har åstadkommit rätt bra saker. Att kalla det för gubbrock är rätt fånigt. Det är musik.

Medlem 2008-07-08 11:01
 

Nu har jag lyssnat och det är ju den gamla låten som Buckingham gjorde i början av 70-talet. texten skrevs senare. Det är en bra låt och solot är helt i klass med de bästa som gjorts. En mycket bra version finns på ”Dance” (DVD). Solot på So Afraid på Dance är bättre än på den här skivan. Lite mer år David Gilmores sound.

För övrigt är texten till låten riktigt bra.

Medlem 2008-07-08 11:26
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig