dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Luftstråk: Siska
Siska (album, cd) Luftstråk
2008
KMH Förlaget/CDA
6/10

Mer kropp och kraft

För snart sju år sedan satte jag på en skiva som blivit över när vi fördelat den senaste periodens inkomna skivor. Det var den första från duon Maria Kalaniemi & Sven Ahlbäck. Det var folkmusik som var så lättfotad och nästan flyktig att den kändes som en varm pust på min kind. Jag hade aldrig lyssnat på något liknande och föll tyst som en fura i skogen. Med tiden har den växt till en personlig favorit och idag skulle mitt betyg vara ett helt annat än då.

När deras andra skiva landar hos mig har duon blivit en trio och fått namnet Luftstråk (precis som halva titeln på den där första skivan). Kalaniemis dragspel och Ahlbäcks fiol har kompletterats av Johan Hedins nyckelharpa. Hedin gästade redan första gången, men nu är han med fullt ut.

Resultatet är att låtarna blivit fylligare, kraftigare. När de ibland dessutom kompletteras av Lisa Ladberg på kalebass och udu blir musiken ännu tjockare. Polskorna är köttiga skapelser som det ofta, men inte alltid, funkar utmärkt att stampa takten till om man vill. Det är väl sammanhållet och noggrant komponerat.

Siska mäter sig inte riktigt med debuten i mina öron. Åtminstone inte än. Det som fångade mig sist var det fjäderlätta anslaget och känslan av att smekas av blanda strömmar av luft. Det är, om inte som bortblåst, något helt annat nu. Det luktar av sommar och nybärgat hö. Kanske blir det en kväll med dans?

Patrik Hamberg

Publicerad: 2008-06-02 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-28 10:24

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4618

4 kommentarer

Aptrist dynga.

Skulle vara intressant med en Keep of Kalessin recension av Thomas. Nya plattan ”Kolossus” är väl på G när som helst.
Hade nästan glömt bort hur otroligt bra ”Armada” egentligen är. Krävs sjukt mycket för att slå den plattan.

Erik Oregistrerad 2008-06-02 13:15
 

Har du lyssnat?

Patrik Hamberg Redaktionen 2008-06-02 13:57
 

Lyssnat och lyssnat.
Drog igenom de tre låtarna på deras myspace. Not my cup of tee, så aptrist dynga står nog kvar.
Men men, bättre än Takida var dom i alla fall.

Erik Oregistrerad 2008-06-02 15:56
 

Håller med om att det är en kanonplatta. Speciellt när man vill varva ner. Har du hört trion Nordic som släpper sin debutcd ”metropol” 5 dec. http://www.myspace.com/nordicmusic

Vi e grymma

/ Erik den nyckelharpsspelande tredjedelen av nordic

Erik Rydvall Oregistrerad 2008-11-19 13:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig