dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Estelle: Shine
Shine (album, cd) Estelle
2008
Homeschool/Atlantic
8/10

Andra gången gillt

Estelles debut The 18th Day var en av 2004 års ljusglimtar, med låtar värdiga betydligt mer erkända hiphop- och R&B-artister. Det var entusiastiskt, det var energiskt och det var ogjort. Jag tog henne snabbt till hjärtat.

Dance With Me blev årets snyfttryckare och Freedom årets feel good. Go Gone blev ett dansnummer framför spegeln och 1980, Estelles berättelse om en ganska påver uppväxt i Londonförorter, blev en nostalgitripp tillbaka till barndomens trygga gata i en central stadsdel. I världen utanför min lägenhet uteblev däremot den stora succén och skivbolaget grinade illa. Så Estelle flyttade västerut, till Atlantic och John Legends etikett Homeschool.

Efter att ha genomgått en nätt amerikanisering och anskaffat en namnkunnig armada samarbetspartners bestående av bland andra Kanye West, Wyclef Jean, Cee-Lo, Will.I.Am och Jack Splash är hon nu tillbaka. Singeln American Boy är också en ogenerad flört med den amerikanska marknaden.

Estelle växlar mellan sång och rap. Otvunget rör hon sig mellan beats och gitarrackompanjerad stämsång. Hela tiden utan att tappa fokus, med undantag för någon reggaeflört. Den eminenta uppbackningen märks, inte minst i Legend-producerade No Substitute Love, som kompenserar för besvikelsen efter hans egna Once Again. Bob Marley-travestin och Wyclef-bidraget So Much Out Of The Way är en uppfriskande ilsken uppgörelse med olyckskorparna.

Sockersöta Pretty Please (Love Me) med Cee-Lo är också värd att nämna, inte minst nu när man går i väntans tider efter ett nytt soloalbum från just ”the soul machine”. Glädjen och nerven som gjorde The 18th Day finns kvar, om än i annorlunda och mer världsvan och stjärnspäckad form.

Det här är ingen bagatell. Folk förstår inte. Det här är revanschlystnad. Det är brittisk girl power anno 2008. En lysande uppföljare.

Agnes Arpi

Publicerad: 2008-05-29 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-29 07:51

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4615

6 kommentarer

American Boy är faktiskt albumets andra singel. Första singeln Wait a Minute (Just a Touch) kom redan i november och är dubbelt så bra som American Boy. Tyvärr var det knappt en käft som tog notis.

Medlem 2008-05-29 00:27
 

Fantastisk skiva. En av årets allra finaste.

Patrik Hamberg Redaktionen 2008-05-29 07:50
 

MEn ÅHH!!Ni har glömt lägga upp dagens kiss?? Alive igen kanske??

Kiss Army Sweden Oregistrerad 2008-05-29 16:38
 

Bra skiva, bra artist – bara så ni vet… !

Lagom smart Oregistrerad 2008-05-29 23:17
 

[...] Estelle Shine [...]

2008 års 55 bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 00:03
 

[...] Estelle Shine [...]

Bäst och mest 2008 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 13:14
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig