dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Alphabeat: Fascination/10,000 Nights (Bimbo Jones remixes)
Fascination/10,000 Nights (Bimbo Jones remixes) (låt, 2×mp3) Alphabeat
2008
Charisma
10/10

WE WANT FASCINATION!

Det här är ju inte jag någonstans. Egentligen.

Han som ser ut som Håkan Hellström med Housemartins-frisyr och Philip Oakely-röst. Hon som ser ut som den där systern som har ihop det med Henrik Schyffert (eller om det är systern som inte alls har något ihop med Henrik Schyffert). De. Inte systrarna där ena halvan har ihop det med Henrik Schyffert, alltså, utan de andra. Alphabeat.

Stine, Rasmus, Troels och Anders och Anders och Anders spelar gitarr. Och bas och trummor och sånt. Rock. Rock är ju inte jag.

Men samtidigt är det ju jag. För Stine och Rasmus och Troels och Anders och Anders och Anders spelar pop som den lät på alla de där Now That’s What I Call Music-åttiotalssamlingarna. The Primitives och Squeeze och alla de där powerpopbanden som var Wall of Sound-världsstörst i hela England men som aldrig nådde längre än Now That’s What I Call Music-samlingarna i länder där man räknar i tiotal och kör till höger. Inklämda mellan ti-hi-hi-hi-hi-WIPEOUT och svulstorock.

Precis så låter Alphabeat. Som en dansk supermegapopmarshallow. Med hattar och blås, fast rätt mycket utan hattarna, men ändå bra. I alla fall i sina bästa stunder. Som singlarna. 10,000 Nights. Och Fascination. The Pretenders Don’t Get Me Wrong möter The Cures Close to Me möter Katrina & The Waves Walking on Sunshine möter Ben Folds Five. Popsnygga textreferenser och så videorna (videorna! videorna! videorna!) – och ja, att flörtar med Kate Bush och gör sin egen version av New Orders True Faith (best! ever! – New Order-videon, alltså) är ju egentligen fusk, men det spelar ingen roll. Det är charm i kubik och bubbel över kanten och det går inte att värja sig. YouTube! YouTube! YouTube! Ut och leta! I en av kommentarerna till Fascination har någon skrivit ”i think its brilliant but it makes want to hurt people”. I think its brilliant but it makes want to hurt people. Jag har ingen aning om vad det betyder, men ja, precis så.

Men nu måste vi fokusera. Skivan är bra. Ja, den är helt okej, Fascination är skitbra redan i original. Men allt kan bli bättre. Bättre! Det är därför Marc JB, Lee Dagger och Katherine Ellis finns. Ja, kanske inte bara därför. Men just nu bara därför. För det är Bimbo Jones (BIMBO JONES!) som gör det. Gör dans. Av Alphabeat.

You’re so ooooh, you’re so aaaah!

Först Fascination tidigare i år och nu nu nu 10,000 Nights och resultatet blir energin från hundratusen gayklubbar förpackat i precis allt det som BWO kunde vara om Alexander Bard kunde få loss huvudet från tråksyntpopfacket och började dansa öststatsdisco på riktigt, som den borde låta. I Bimbo Jones (BIMBO JONES!) händer blir 10,000 Nights tusen procent Human League om Philip, Joanne och Susanne bara fötts några generationer senare och Fascination blir mer gospel än stentavlorna.

Jag vet, jag vet, det kanske är glädjen att ÄNTLIGEN få sätta mig ner med deklarationen, trots att staten knappt vill ge mig några pengar. Eller så är det den där sista koppen kaffe som jag inte borde druckit, men eftersom idag ändå var en dag då inget blev gjort och eftersom den här veckan ändå inte finns på BNP-kartan spelar det ingen roll. Alphabeat och Bimbo Jones (BIMBO JONES!) är tillsammans raka motsatsen till allt på en skiva som inte finns med en grupp som för något decennium sedan spelade in en av världens bästa skivor. Det är glädje och kärlek och schlagerhouse och hubbabubba och precis som hubbabubba kommer det här för eller senare att tappa smaken, men vem bryr sig? Det är musik som inte går att lyssna på när man cyklar i Stockholm för lusten att kasta sig av och börja dansa lika snyggt som i videon till Fascination blir för omöjlig att motstå och när man dansar där mellan de överkörda strecken som alla utom cyklisterna vet inte betyder ”cykelbana” utan ”extra parkeringsplats” så kommer Brunos pappa med en jättestor bergsprängare och så börjar alla dansa på bilarna precis som i Fame.

Fascination! FASCINATION! Fascination! FASCINATION!

Vad recenserar jag här egentligen? Alphabeat? Bimbo Jones (BIMBO JONES!)? Albumet? Fascination? 10,000 Nights? Våren? Vitchokladmoussen jag åt i solen igår? Ingen vet.

Det enda du behöver veta att fjollhouse som börjar med textraden ”I was not looking for artsy fartsy love” är helt livsnödvändig just nu.

Ola Andersson

Publicerad: 2008-04-30 00:00 / Uppdaterad: 2008-04-30 13:42

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4575

19 kommentarer

verkar ju trevligt

benngaga Oregistrerad 2008-04-30 00:20
 

Andrew gillar det här och kakor.

Lasse Lucidor Oregistrerad 2008-04-30 00:38
 

Har Cassius använt Olas login?

Medlem 2008-04-30 08:11
 

herrehud vilken löjlig recension

pontus Oregistrerad 2008-04-30 09:11
 

sämsta text jag någonsin läst… ola…dina föräldrar skulle gråta om dom lästa detta.

david Oregistrerad 2008-04-30 12:05
 

är ola nyförälskad? det skulle kunna förklara cassiussyndromet.

Medlem 2008-04-30 12:22
 

KISS PEPPEN ÄR TOTAL!!! SYNS PÅ STADION!!!

Kiss Army Sweden Oregistrerad 2008-04-30 12:44
 

ola: peppen är total. måste kollas upp.

Medlem 2008-04-30 13:33
 

jag gillar låten som snurrar på radio allafall.

Medlem 2008-04-30 18:43
 

slutsatsen av att lyssna på en skiva och skriva en recension. . . på E.

dy Oregistrerad 2008-04-30 22:37
 

det här lät ju så mycket 2005. hitta på en ny formel.

Medlem 2008-05-01 18:28
 

Så många bra album har recenserats, och detta får en 10:a. Så jävla bra är det faktiskt inte.

MK Oregistrerad 2008-05-01 19:54
 

[...] Face Ghost (8)Grandaddy Just Like the Fambly Cat (5)The Sound of Arrows Danger! (6)Alphabeat Fascination/10,000 Nights (Bimbo Jones remixes) (12)Markus Krunegård Markusevangeliet [...]

April april… bäst av. | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-05-03 00:50
 

Fascination-remixen är helt OK. Kanske inte en 10:a, men väl en 8:a. Men jag har inga svårigheter att tänka mig att det är rakt upp Ola Anderssons korridor.

Medlem 2008-05-04 23:02
 

Ola, jag brukar inte gilla dina recensioner men det här var bra. Kukbra! Fortsätt så här.

Grodan Oregistrerad 2008-05-07 11:49
 

[...] This Is Alphabeat Charisma/EMI Ola gillade i alla fall remixerna på två av spåren. [...]

Postboxen 2008-06-01 | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-06-01 14:02
 

[...] This Is Alphabeat Charisma/EMI Ola gillade i alla fall remixerna på två av spåren. [...]

Postboxen 2008-06-01 | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-06-01 14:02
 

Ett one-hit-wonder-fenomen är det ju förvisso. Men jag kan ju inte heller sluta dansa.
Nu har ju låten dessutom blivit ett RIKTIGT ”guilty plaesure” iom att man sålt sin själ till Coca Cola (cola light tom!). Det måste ju vara ett tecken på enorm girighet när man fått en ”hit” och sedan säljer den för att förbättra sin likviditet ännu mer. Hur kan man som musiker försvara något sådant? Jag vet inte vart jag ska rikta min upprördhet, Coca Cola eller Alphabeat? Hjälp!

bah! Oregistrerad 2008-06-12 09:17
 

Väldigt bra skriven recension! :) Ansiktet pryddes med ett stort brett leende! Kan inte vänta tills Alphabeats Cd finns i mina händer! Tack för detta.

Elin Oregistrerad 2008-06-15 16:31
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig