dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Joel Alme: A Master of Ceremonies
A Master of Ceremonies (album, cd) Joel Alme
2008
Sincerely Yours
7/10

Uppriktigt episkt

Lyssna

Sök efter skivan

Bortser man från de som inte har en åsikt om Sincerely Yours kvarstår tre olika kategorier, där vi kanske ändå måste börja med den exkluderade skalan: självklart är det fullt möjligt att inte ha en åsikt om viss musik, de som hävdar annat ljuger. Jag har inga som helst problem med att aldrig ha haft en åsikt om exempelvis Kleerup – givetvis kan jag formulera en om jag vill, men jag har inte ställts inför en påtvingad, aktiv tankeprocess där något i Kleerups musik tvingar mig att också formulera en åsikt om den.

När en skribent hävdar att musik är så bra eller viktig att den inte lämnar någon oberörd beror det uteslutande på att skribenten i fråga själv anser att musiken är så pass bra eller viktig att han eller hon inte kan förstå hur vissa människor kan tänkas hamna i en situation där de inte bemödar sig med att formulera en åsikt. Det finns hur mycket musik som helst som lämnar personer oberörda, och jag tror absolut att det som släpps hos Sincerely Yours ignorerats totalt av väldigt många.

Ändå, de tre kategorierna Sincerely Yours-lyssnare är som följer: De som älskar bolaget och allt de gör och står för, de som hatar bolaget och allt de gör och står för samt de som hävdar att Sincerely Yours spelat ut sin roll. De två första kategorierna är uppenbara, den tredje är intressant.

Sincerely Yours har inte spelat ut sin roll, men deras nya vägval har gjort att det är lite svårare att hävda bolagets roll som cutting edge i svensk musikkommunikation. Rent musikaliskt leder Sincerely Yours numera inte alls någon form av utveckling, istället släpper de traditionell musik inspelad med traditionella medel. Förvisso väldigt bra musik; jag gillar Jonas Games skiva fortfarande, och jag tycker att den här skivan med Joel Alme är bitvis alldeles underbar.

Frågan är ändå om jag gillat det lika mycket ifall inte Sincerely Yours legat bakom. Där är jag betydligt mer tveksam: är plattformen Sincerely Yours byggt upp viktigare än musiken de släpper? Antagligen, men det behöver nödvändigtvis inte vara en dålig grej.

Någonstans längs vägen gav vi bort musiken till förmån för en känsla av att ”vi nöjer oss med det här” eftersom det räckte med att presentera en MySpace-sida för att tas på allvar av en etablerad musikpress som gör allt för att inte tappa greppet om en allt bredare marknad. Just där och just då var Sincerely Yours så tacksamma eftersom de höll så hårt i sin egen kommunikation och vägrade att kompromissa med budskapet. Att The Tough Alliance lät och uppträdde live på sättet de gjorde gav dessutom ett förtroende för hela labeln och de nya släpp de gjorde.

Alla väntar på nästa steg för Sincerely Yours, och det är också där som debatten om att de har spelat ut sin roll framkommer. Som det ser ut nu har de drivit det självvalt situationistiska, blödande, vackra och viktiga i all sin kommunikation till en spets där vän av ordning kan undra ifall det i andra änden verkligen räcker att erbjuda traditionell popmusik till sin publik; Joel Alme är verkligen inte en musikalisk framtid, däremot är A Master of Ceremonies med sina göteborgska rötter en väldigt fin popskiva. Det finns en kärlek till soul, till det episka, till massiva studioarrangemang där den ensamma rocksångaren står mitt i allting och stöter fram varje frasering, påfallande taggad av situationen att backas av en ljudkuliss som välter mindre byggnader och med varenda tänkbar känsla fastnålad på kavajslaget för alla att se. En knapp halvtimme senare är albumet slut.

Joel Almes debutskiva skulle kunna vara inspelad för tjugo år sedan lika gärna som idag. Jag har inga problem alls med det, som skiva betraktad är A Master of Ceremonies en av de starkare hittills i år, oavsett vem som släpper den.

Publicerad: 2008-04-25 00:00 / Uppdaterad: 2008-04-25 07:55

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4568

32 kommentarer

Tycker att det här är en riktigt bra debut (men kan störa mig på vissa likheter med Theodor Jensen).

Nu är det bara att invänta alla dissar…

Gorillan Oregistrerad 2008-04-25 00:03
 

Vet inte om jag missförstått något, men är det här en recension av Joel Almes skiva eller en artikel om Sincerely Yours? Poängutdelningen högst upp tyder på det förstnämnda, men det är också det enda.

Medlem 2008-04-25 00:35
 

b*js

Modern Day Moses Oregistrerad 2008-04-25 00:58
 

Kan hålla med om att recensionen är missvisande!

Gorillan Oregistrerad 2008-04-25 05:56
 

Förmodligen din bästa recension någonsin!!!! Inräknat allt du skrev på revolver!!!!!

Primals mamma Oregistrerad 2008-04-25 07:04
 

Jag tycker det var en bra recension.

krillekrack Oregistrerad 2008-04-25 08:56
 

För det första så tycker jag inte du ska uttala dig i Vän av ordnings namn och för det andra har Sincerely Yours skivsläpp aldrig varit ”cutting edge”; med ett undantag -TTA och då främst deras skiva Escaping your ambitions, som samtidigt är en del av en lång tradition av Ambient-aktig plaskande instrumental musik.
Att kalla tex Air France cutting edge är ju som attt säga att Ulf Lundell är rockens framtid.
Även om jag inte tror de bryr sig om sådant utan är mer intresserade av gamla avdankade fotbollsspelare.

Medlem 2008-04-25 09:04
 

Såna här metarecensioner är bara intressanta för kanske 100 personer i Sverige, och för den skara på några hundra som önskar att de förstod. Och som sen med manierade skratt kan låtsas att de förstod.

Men själva företeelsen att man (recenscenten) i princip måste ställa sig över en så trivial sak som hur musiken låter och istället diskutera identiteten hos skivbolaget är på sitt sätt intressant. En skuggspelsonani utan utlösning.

Karg våning Oregistrerad 2008-04-25 09:42
 

Första intressanta recensionen jag läst på DSC på ett bra tag. Och då har jag ändå ingen klar åsikt om Sincerely Yours.

Ska man läsa om musik är teorier betydligt roligare än beskrivningar. Hur musiken låter får man reda på när man lyssnar på den.

Medlem 2008-04-25 09:52
 

Vem bryr sig om skivbolagets ställning när det är albumet som recenseras.

Jenny Oregistrerad 2008-04-25 11:01
 

Sincerely Yours lämnar mig oberörd. ”Recensionen” ovan lika så. Joel Alme gör det dock inte. Grym skiva!

Jonas Oregistrerad 2008-04-25 11:58
 

Håller helt med bjornw. Fler sådana artiklar.

Niklas Oregistrerad 2008-04-25 12:08
 

Karg v: Jag tror att det är intressant för betydligt färre än 100 personer. Gäsp.

Medlem 2008-04-25 12:51
 

Nu måste jag tyvärr låta elak och gnällig men det här var verkligen en otroligt dålig recension. Jag har svårt att finna ord för det. Varför inte skriva en krönika om skivbolaget på enskild plats och här istället ägna dig åt själva skivan?

Om ett år kommer du att skämmas och tycka att du var patetisk Joakim. I nuläget gör jag det åt dig.

bjornw: Intressant tes du för. Därmed kan alla recensenter lägga ned? För man kan ju lika gärna tugga sig igenom alla nya släpp helt utan vägledning av andras subjektivitet? Jag får varken tid eller ekonomi att gå ihop för det.

Efter att ha snubblat över recensionen av denna skiva i en kortfattad Metro-notis såg jag fram emot att läsa om den på denna plats så småningom, i en mer utförlig beskrivning. Det var sannerligen att hoppas på för mycket.

Medlem 2008-04-25 13:30
 

Alltid denna diskussion om hur en recension ska skrivas istället för vad den säger. Lika tjatigt som ”Varför-fick-denna-skiva-högre- betyg-än-den-där-andra-trots-att-recensionerna- säger-annat”-tjafset.

Medlem 2008-04-25 14:20
 

”debatten om att de har spelat ut sin roll framkommer.”

Ursäkta, men vem fan sitter och för den debatten?

Medlem 2008-04-25 19:05
 

Otroligt dåliga inlägg om att recensionen skulle vara dålig. Helt utan stil finess och innehåll. Bra recension dessutom.

Moonbat Medlem 2008-04-25 19:47
 

Exakt min tanke. Debatten Joakim talar om existerar knappast utanför hans eget huvud. Återigen (Se Vapnet-recensionen) lyckas han däremot skriva en text som överhuvudtaget inte handlar om skivan i fråga.

andreas Oregistrerad 2008-04-26 21:32
 

Han skriver ju ett helt stycke i slutet om hur skivan låter.
Om skivrecensioner endast ska ses som konsumentupplysning bör det vara korta, koncisa, deskriptiva analyser, gärna så objektiva som bara möjligt. En subjektiv recension grundad på recensentens egna känslor kommer ändå inte att säga hur DU kommer att uppfatta skivan.

Alltså kan man lika gärna gå steget längre och teorisera mer.

Medlem 2008-04-28 10:00
 

Hörru Bjornw, lejonparten ska väl ändå handla om skivan va? Det här är inte en recension utan en homerisk utvikning; gör om gör rätt.

Länkar inom IT-webplatsen görs genom att skriva den lokala URLen följt av den text som ska länkas, inom dubbla parenteser med vertikalstreck emellan. Ett exempel: ((lokurl|lokal URL)) blir lokal URL. Skivan var bra, lite som weeping willows o jens. (Joakim slår till med ytterligare ett mästerverk.

Hiredhelp Oregistrerad 2008-05-05 09:03
 

Det här är en riktigt bra, om än lite väl förutsägbar skiva. Hade varit skönare om den inte varit så hajpad på förhand. ”The Queens Corner” , ”When the moon shakes” och ”The Seven Islands” är fantastiska. Ska bli intressant att se vad Alme ( och Sincerly Yours ) tar vägen efter det här.

Tobbe Oregistrerad 2008-05-07 20:04
 

Vilken jävla smörja.
Du sitter och onanerar i din egen beskäftighet och pratar
om ett skivbolag under förevädningen att du skriver om en skiva?
Jag ville läsa om Joels musik inte om dina åsikter om något jävla skivbolag som jag inte bryr mig om.
Den här sidan verkar verkligen förtroendeingivande.

Joaquim Oregistrerad 2008-05-11 03:09
 

[...] er og bliver mit yndlingspladeselskab. lige meget, hvad folk end siger. de er helt vilde i sommervarmen, og har spyttet et hav af utrolig smukke albums, sange og videoer [...]

 

[...] Alme (Stora Dans, fredag, 18:00) Till sist skulle jag också kika in om Joel Alme kunde leverera någon sommarfeeling på scen. Jag har börjat lyssna på honom ungefär en månad [...]

Hultsfred ‘08 | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-06-07 00:00
 

Tycker det är askul när folk recenserar en skivrecension. Nästa steg kan väl bli att skivrecensenten recenserar dom som recenserar hans ursprungliga skivrecension. Det kan bli som en evig cykel…

Erik Oregistrerad 2008-09-05 22:24
 

….som går runt och runt…..

Erik Oregistrerad 2008-09-19 14:31
 

en klassiker på dsc :)

Medlem 2008-09-19 14:39
 

[...] & Love Affair s/t 15. Sigur Rós Með Suð í Eyrum Við Spilum Endalaust 16. Joel Alme Master of Ceremonies 17. Pascal Galgberget 18. Raphael Saadiq The Way I See It 19. Cut Copy In Ghost Colours 20. Foals [...]

Facit 2008 - de 50 bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 13:54
 

[...] Joel Alme A Master of Ceremonies [...]

Era bästa skivor 2008 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-10 11:08
 

Penismätartävling vem som gör och lyssnar på den speciellaste musiken? Boring, resencera skivor istället

Sundet Oregistrerad 2009-01-10 13:22
 

[...] med Joel Alme i DN:s webb-tv. Intervju i Expressen. Intervju i SVD efter första albumet. Dagens skiva recension av första albumet. Joel Alme i Wikipedia. Joel Alme gjorde låt för [...]

Kulturbloggen möter Joel Alme | Kulturbloggen Oregistrerad 2010-01-17 12:05
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig