dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Children of Bodom: Blooddrunk
Blooddrunk (album, cd) Children of Bodom
2008
Spinefarm
6/10

Blodmättat

De sparar inte direkt på syntheriet den här gången, Children of Bodom. Alex Laiho har inte direkt pratat väl om sina melodiska landsmän Nightwish, men Blooddrunk är stundvis nära en lika synthburen och melodiös ljudbild som förstnämnda band.

De blodtörstiga, assonanta moshpartierna samsas med synthiga temposkiftningar i mjukt melodiskt och långa, sorgsna solopartier. Laiho har sagt att han kände sig särskilt aggressiv när han skrev materialet på deras sjätte studioalbum, och det undgår nog inte någon. Det är lika delar söndertuggande stenhårt och emotionellt djupdyk, vilket faller mig på läppen perfekt. Skivan innehåller en del nostalgiskt återblickande på Bodombarnens thrashigare period, men uppmjukat av melodiska stämningar som stundvis minner om lite mer avlägset besläktade band. Jag tänker nästan Stratovarius och Wintersun ibland. Det desillusionerade introt till Banned from heaven fullkomligt älskar jag.

Mellan de grövre agressiva partierna kan man urskilja ett slags längtande, sorgsen melankoli som påminner om deras tidigare, neoklassika inslag och måhända är sprungen ur den årstidsbundna depression som det mörka Finland bjuder sina invånare på. Roope Latvalas solon genomsyras av den känslan, och den är stundvis mäktig. Roadkill morning bergtar mig, i synnerhet solot. Hela låten byggs upp av ursinnigt tajt blastbeat och skälvande raseri.

Jag tycker dock att idéerna verkar tryta stundvis på Blooddrunk. Ibland blir moshandet lite väl monotont, trots de många tempovariationerna. Den är långtifrån så spännande som Follow the Reaper var.

Publicerad: 2008-04-24 00:00 / Uppdaterad: 2008-04-24 12:01

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4566

7 kommentarer

Hmmm. Det är ju skoj och så med utvecklad vokabulär, men hur menar du egentligen med ‘assonanta’? Assonans=halvrim, vokalrim enligt SAOL. Menar du dissonanta?

G. Nällspik, utbrytarkung

Medlem 2008-04-24 09:43
 

Depression är nog felstavat här.

Johan Oregistrerad 2008-04-24 09:54
 

Johan: och ändå korrade jag den i går kväll. Ändrat nu, tack!

Tomas Lundström Redaktionen 2008-04-24 10:28
 

aggressiva är felstavat i det tredje styckets början.

Medlem 2008-04-24 14:10
 

Blodmätat är felstavat i rubriken.

fingus visning Oregistrerad 2008-04-24 19:59
 

En interjuv med CoB vore inte fel.

Karg våning Oregistrerad 2008-04-25 09:43
 

Hmmm, kommenterar man artikeln eller albumet som avses?

C.O.B’s Blooddrunk håller inte riktigt samma klass som ge gamla hederliga Sixpounder, In Your Face eller Are you dead yet? men den är värd att lyssna in sig ordentilgt på.
För den som inte sett den kan jag varmt rekommendera ”Chaos Ridden Years – Stockholm Knockout Live”

HeRmAN Oregistrerad 2008-05-21 13:55
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig