dagensskiva.com

48 timmar

Recension

dEUS: Vantage point
Vantage point (album, cd) dEUS
2008
V2/Cooperative Music
7/10

Belgisk blå musik

När år 2000 såg dagens ljus bestämdes också att dEUS skulle ta paus på obestämd framtid. Andra åtaganden pockade på uppmärksamhet, bl.a. kritikerrosade filmen Any way the wind blows, skriven och regisserad av bandets frontfigur Tom Barman. Fem år senare släppte belgarna den förbisedda Pocket revolution. Förbisedd med all rätta eftersom den ärligt talat inte var mycket att hänga i granen.

Nu däremot, när vi skriver 2008, kommer Vantage point och visar upp ett hungrigt band som säkerställer platsen som ett av Europas bästa rockband. Storheten i debuten Worst case scenario har tagits tillvara på och de experimentella inslagen som varit ett signum under hela karriären hittills har tonats ner. Det introverta och närmast självutlämnande i Barmans låtar och texter innebär en ytterligare dimension till musiken. Här bjuds vi på rock i rakt nedstigande led till Pixies, tidiga REM, Sonic Youth och, framför allt, The Afghan Whigs. Vissa spår skulle till och med kunna gå rakt in på geniala plattan Black love med sistnämnda band. Den lite trevande och suggestiva inledningen med When she comes down vägs upp av ett inferno av tremologitarrer och distortion på Oh your god och det är svårt att inte tänka på Greg Dulli i det läget.

Det läggs stort fokus på att Karin Dreijer Andersson gästar på singeln Slow och hon gör, som alltid, en oklanderlig insats och tillsammans med andra singeln The architect utgör de två spåren plattans bästa låtar. Nyss nämnda låt hämtar sin ljudbild i åttiotalets punkfunkscen. Tänk ett Public Image Ltd. med delikata popmelodier. Det är mycket däri storheten hos dEUS ligger, att lyckas knyta ihop säcken och få en sådan självklar helhet av alla influenser.

Övriga låtar värda att nämna är avslutande Popular culture med gästande Guy Garvey från Elbow på sång där ljudbilden har mer gemensamt med Phil Spectors patenterade Wall Of Sound, smäktande stråkar, körer och stort slagverk inkluderat, än valfri indierockskiva släppt i år. Favourite game riffar föredömligt och känns som en släkting till I’m ready med The Twilight Singers.

Likt Martin Friberg, som gästrecenserade debuten (läs recensionen här), har även jag invändningar mot några spår på skivan som inte känns lika angelägna som andra. Hantverket är överlag bra, obskyrheten har skalats av men det är inget som griper tag. Därav betyget. dEUS cementerar ändock sin ställning som Belgiens bästa band. Agathocles får ursäkta.

Publicerad: 2008-04-19 00:00 / Uppdaterad: 2008-04-18 18:31

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4560

7 kommentarer

kul att de är tillbaka.
jag gillar deus skivan som heter ”in a bar under the sea” eller vad den nu hette (andra skivan tror jag) allra bäst.
Där experimenterar dom mycket och det är det jag vill att de ska göra.
Och så finns ju ”little arithmetics” där och det är en poplåt gjord i himlen.

julia på gatan Oregistrerad 2008-04-19 00:11
 

Front 242 är Belgiens bästa band.

Medlem 2008-04-19 00:23
 

Jag har alltid avskytt Belgien som land betraktat. Jag vet inte varför.

Freddan Oregistrerad 2008-04-19 12:14
 

Såg dEUS på hultsfred i mitten av 90-talet någon gång och kommer ihåg att de var jäkligt bra live. Ska spana in skivan och höra hur de låter nu för tiden. Får väll hoppas att Evil Superstars, vilket också är ett Belgiskt band och är polare med dEUS ska släppa nytt. :) Får tipsa de som tycker om dEUS om Evil Superstars också. Deras debut skiva var riktigt bra. Spana in den.

Medlem 2008-04-19 21:53
 

dEUS har gjort sitt bästa album hittills enligt sångaren Tom Barman. Melodierna är stark- are och kompet svängigare än någonsin. Dessutom har belgarna tagit hjälp av en passionerad Karin Dreijer Andersson från The Knife.

Läs intervju med Tom Barman på http://www.djungeltrumman.se

Djungeltrumman.se Oregistrerad 2008-04-23 10:48
 

Angående Evil Superstars, så är gitarristen och sångaren i det bandet, Mauro Pawlowski, numera gitarrist i dEUS (och sjunger på the Architect). Evil Superstars lär nog inte dyka upp igen. Dock så gör Mauro otroligt mycket musik på egen hand, och dessutom finns bandet Millionaire, som har medlemmar från Evil Superstars, att kolla in

Per Oregistrerad 2008-04-23 19:48
 

Favourite Game är helt klart en av årets bästa låtar, skivan som helhet är inte så tokig heller.

Kano Kluckfors Oregistrerad 2008-05-13 10:08
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig