dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kiss: Love Gun
Love Gun (album, cd) Kiss
1977
Casablanca
10/10

Det sista mästerverket

Från det grymma öppningsriffet i I Stole Your Love till den avslutande oväntade covern av Phil Spector-kompositionen Then He Kissed me (som så klart blev Then She Kissed Me i Kiss version) är Love Gun den sista verkligt klassiska Kiss-skivan ett mästerverk. Jag skriver deen sista klassiska eftersom det här var sista gången alla de fyra ursprungliga medlemmarna var ordentligt involverade i inspelningarna.

Här finns inget jag vill ta bort. För mig som alltid hållit Paul Stanley som nummer ett är det en märklig känsla att konstatera att det är Gene Simmons som dominerar festen med en samling egentligen ganska ostiga låtar. Hans fyra bidrag är skönt nonchalanta och avslappnade rocklåtar. Saker som Christine Sixteen, Got Love for Sale och hans bön om att få bli förevigad av Cynthia Plaster Caster (för det går väl inte att tolka Plaster Caster på något annat vis?). Och jag gillar verkligen den här lite mjukare sidan av Gene Simmons.

Love Gun utmärker sig också med att vara den första skivan där alla fyra medlemmarna turas om som huvudsångare. Peter Criss bidrar med en riktigt juste rockstänkare i Hooligan. Men det är framför allt här Ace Frehley gör studiodebut vid mikrofonen i, om ni ursäktar ordvitsen, elektriska Shock Me. Ett stort ögonblick i kisstory och en riktigt skön låt i senare typiskt sävlig Ace-stil.

Trots det är det redan nämnda I Stole Your Love (actionrock!) och titelspåret med Paul Stanley vid mikrofonen som blivit de viktigaste delarna av Kiss-repertoaren. Love Gun har varit en självklar del av varje Kiss-turné sedan den spelades in. Och vem kan ifrågasätta det, en i alla avseende perfekt Kiss-låt. Ett oförglömligt riffande från gitarrena, kanske de bästa trummor Peter levererat, en Paul som sjunger skiten ur sig och en rund lekfull basgång. Magiskt.

Men det var också här det vände för Kiss. För det var efter Love Gun bandet började falla isär på allvar som ett resultat av storhetsvansinne, interna stridigheter och missbruk. Det är med rätta sjätte studioalbumet blev en av deras största försäljningsframgångar. Här står de på toppen av både världen och sin förmåga. De är världens största och bästa rockband. Kiss.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2008-04-14 21:28 / Uppdaterad: 2010-04-06 12:22

Kategori: Kiss, Recension | Recension: #4555

16 kommentarer

Det är overkligt att sminka sig så där.

Medlem 2008-04-15 08:24
 

Betyget räcker inte till!!! Världens ända 12 av 10!!!

Kiss Army Sweden Oregistrerad 2008-04-15 08:46
 

ända

korven Medlem 2008-04-15 11:01
 

Vacker läsning! Tack för ännu en fin KISS-recension, Patrik! Rock on!

Martin Oregistrerad 2008-04-15 11:06
 

Löjligt 10/10, va fan sätt 4/10: men jag är svag/nostalgisk för sånt här, jag minns min första….
Vad sätter du för betyg på Beggers banquet, London calling, Pet sounds, Revolver, II, IV osv…?
20/10?

Mr L Oregistrerad 2008-04-15 13:00
 

”Love Gun” var den första fullängdsskivan jag köpte. Den första (singeln) var Depeche Modes ”Love in it self”. Plattan gjorde att jag blev hårdrockare istället för synthare.

Mjupp Oregistrerad 2008-04-15 13:24
 

Jag var nio år när ”Love Gun” kom. KISS var större än livet. Jag hade precis börjat intressera mig för tjejer och kvinnorna på de fantastiska omslaget var gudinnor. Med skivan fick man en pistol av papper som sa ”PANG”. En ”Love Gun”. Oavsett hur skivan hade låtit hade jag älskat den. Men faktum är att den låter osannolikt bra. Än idag. Jag håller med Hamberg om det mesta; det sista mästerverket är det utan tvekan och även jag gillar den här perioden i Simmons liv; han skrev bra låtar och sjöng alldeles fantastiskt. Men för mig är skivans stora höjdpunkt Ace Frehleys Shock Me, en av deras absolut bästa låtar någonsin, och Ace allra bästa gitarrsolo. Men det här är en fantastsik skiva, 9/10. Bra recension!

Medlem 2008-04-15 14:12
 

När jag var nio tyckte jag att Kiss var fåniga. Det tycker jag fortfarande. De är lite som Manowar. Ett roligt skämt. Men tyvärr på riktigt.

all art is useless Oregistrerad 2008-04-15 18:12
 

Mr L: Beggars och London Calling gillar jag nästan lika mycket. Pet Sounds och Revolver hör inte till mina favoriter med vare sig Beach Boys eller Beatles, men visst bra skivor och kanoniserade klassiker. Med II och IV är jag inte riktigt säker på vilka skivor du syftar på, antar Zeppelin men det skulle ju kunna vara The Gap Band eller Chicago tex. Av de tre föredrar jag The Gap Band.

Patrik Hamberg Redaktionen 2008-04-16 08:01
 

Menade Zeppelin även om tanken var att skriva vol.4 dvs med ett helt annat band (gissa).
Jag kan inte sätta Kiss på samma nivå betygsmässigt dessa.
Jag skulle kunna lyssna lite nostalgiskt på Kiss men lyssnar sällan så.
Nostalgi avd:
Kommer ihåg att jag lyssnade på singeln Christine sixteen/shock me på min oranga mono-skivspelare samtidigt som omslaget fick agera puka.

Mr L Oregistrerad 2008-04-16 09:58
 

Jag kommer ihåg när jag köpte tidningen Poster cirka 1975. Det var en bild på Kiss, tidigare helt okända för mig. Bilden var bra tuff och fick en fin plats ovanför min säng. Men samtidigt tyckte jag att det var rätt konstigt med gubbar som sminkade sig.

Medlem 2008-04-16 10:16
 

Vol. 4 är väl rimligen Sabbath då? Bra skiva, men inte den jag lyssnar helst på i deras katalog. Jag gillar hits, så för mig smäller Paranoid högre.

Jag lyssnar hellre på Love Gun idag än Revolver eller London Calling. Om det handlar om nostalgi eller inte vet jag inte. Jag gillar den bättre helt enkelt.

Patrik Hamberg Redaktionen 2008-04-16 12:00
 

Gillar man inte den här skivan så gillar man inte rock, knappast musik heller.
Den har allt!
Hela soundet, alltsammans är mästerligt. Låtarna är förevigt underbara och jag älskar varje trumslag, varje ackord!

Wuu08 Oregistrerad 2008-05-06 17:28
 

[...] (1974) Hotter than Hell (1974) Dressed to Kill (1975) Destroyer (1976) Rock And Roll Over (1976) Love Gun (1977) Gene Simmons (1978) Ace Frehley (1978) Peter Criss (1978) Paul Stanley (1978) Dynasty (1979) [...]

Kiss tio allra bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-05-24 00:26
 

Bra men ojämn skiva av Kiss som jag hade som ung innan jag bytte bort den. Står för det valet, den hade jag spelat sönder redan då. Knappast en av de absolut bästa av bandet enligt mig, men det är roligt att alla fyra får vara med och sjunga, det skulle de försökt ha gjort på varje skiva.

Tim Hermansson Oregistrerad 2008-05-30 16:20
 

Öppnings låten visar var skåpet ska stå sedan radas hitsen upp!

Josefine Oregistrerad 2010-11-24 17:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig