dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Charlatans: You Cross My Path
You Cross My Path (album, mp3) The Charlatans
2008
xfm.co.uk
6/10

Från England med kärlek

Att Alan McGee kallar You Cross My Path för The Charlatans bästa album sedan Tellin’ Stories borde man kanske inte fästa någon större vikt vid. Det är sånt citatmaskinen McGee häver ur sig. Oftast utan att det har särskilt mycket med verkligheten att göra. Särskilt inte för någon som likt undertecknad tycker att Charlies spelat in bättre album än Tellin’ Stories senare.

Om jag senast fångades av att The Charlatans var tillbaka på den plats där jag ville ha dem efter mer eller mindre misslyckade utflykter och just därför kanske gav dem lite mer beröm än de faktiskt förtjänade känner jag precis som McGee att de faktiskt fått till det på riktigt den här gången. Det handlar inte bara om en känsla av välkomna tillbaka.

De tio låtarna på You Cross My Path låter samtliga mer engagerade än något de spelat in sedan åtminstone Us & Us Only. I Bad Days går en fin gitarrslinga genom hela låten som för tankarna till The Cures glansdagar. När Tim Burgess röst ligger ovanpå ett moln av virvlande orgelljud, strobframkallande synthar och maskinella trummor i The Misbegotten ger The Charlatans oss sin egen variant på Blue Monday. Det kan så klart verka både bakåytsträvande och sjukt Manchester-retro, men det låter faktiskt förvånansvärt fräscht.

För första gången sedan Rob Collins tragiska bortgång tillåts orgeln spela huvudrollen igen. Det är bara att bocka och buga, för det är nog trots allt där The Charlatans särart ligger. I mötet mellan en högljudd svepande orgelmatta och Tim Burgess röst.

Att de lät brittiska radiokanalen XFM dela ut skivan gratis och att cd-versionen släpps först någon gång i maj är väl inget som i sig skapar några rubriker längre, men om du inte lånat The Charlatans ditt öra på några år kostar det inget mer än en timme av ditt liv den här gången.


Oh Vanity

Patrik Hamberg

Publicerad: 2008-03-28 22:10 / Uppdaterad: 2008-03-28 22:10

Kategori: Recension | Recension: #4533

5 kommentarer

Bra skiva faktiskt! Länge sen Charlatans var så här bra.

Cheeta Oregistrerad 2008-03-29 12:02
 

oh vanity är ju sjukt bra, remixpotential!

Medlem 2008-04-08 00:45
 

[...] jag kan förstå varför den här skivan hamnade hos mig. Det finns någon sorts logik i det efter min för försiktiga hyllning av The Charlatans senaste och min rättvisa skepsis till Primal Screams vackra framtid. Den gemensamma nämnaren är britter [...]

The Verve “Forth” | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-09-16 11:17
 

Japp, överraskande bra skiva! Gubbarna kan än!

Hunden Leif Oregistrerad 2008-09-16 17:51
 

[...] The Charlatans You Cross My Path [...]

Bäst och mest 2008 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 00:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig