dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kelley Polar: I Need You To Hold On While The Sky Is Falling
I Need You To Hold On While The Sky Is Falling (cd) Kelley Polar
2008
Environ/Playground Music
8/10

Varm Polarpop

Lyssna

Sök efter skivan

Han är en udda fågel, Kelley Polar. Med sin bakgrund i cellostudier på anrika Juilliard-akademin, släpp med egna stråkensemblen Kelley Polar Quartet och lika tematisk flummiga som musikaliskt briljanta debuten Love Songs Of The Hanging Gardens har han redan skapat en alldeles egen enklav på den musikaliska kartan.

Här fortsätter han på den inslagna vägen och lyckas med konststycket att befinna sig än längre bort från verkligheten än tidigare samtidigt som han musikaliskt aldrig varit så distinkt och lättillgänglig. Så trots att Polar svävar ut i mysticism, hyllningar till ryska matematiska genier eller låttitlar som We Live In An Expanding Universe och A Feeling Of The All-Thing är det ändå inte läge att ta fram klistermärket med ”Varning – New Age!”.

För även om I Need You To Hold On While The Sky is Falling textmässigt inte direkt kan påstås vara kristallklar är den också intimt producerad, melodiös och stundtals oförblommat dansant. Udda visst, och rejält laddad med spaceiga vocodereffekter och utdragna filtreringar men kring dem bygger Polar upp exemplariskt finsnickrade popstycken med bubblande och smittande basgångar och rytmer och smart tvära kast i harmoni och melodi.

Elektronisk pop som hämtar lika mycket näring från 80-talets synthikoner som från tidigare disco med de omisskännligt Polarska eleganta stråkarrangemangen som ett ständigt närvarande inslag. Handklapp möter existentiella funderingar och i supersnygga retroduetten Entropy Reigns (In The Celestial City), synthpopflirten Rosenband och ultradansanta Sea Of Sine Waves med sin mjukt studsande bas och melodi är det smått omöjligt att värja sig.

Egentligen är det en gåta hur Polar kan skruva ihop det och få något i grunden så komplext att låta så enkelt. Men det är inget man nödvändigtvis behöver fundera på, lika lite som man måste förstå hans texter. Det går alldeles utmärkt att låta sig förföras av den klassiskt hypermoderna Polarpop som bjuds ändå.

David Drazdil

Publicerad: 2008-03-08 00:46 / Uppdaterad: 2008-03-20 17:41

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4506

10 kommentarer

HEJA DAGENS SKIVA

arne alinge Oregistrerad 2008-03-08 02:11
 

Alla vi som gillar Jesus klappar nu.

Lasse Lucidor Oregistrerad 2008-03-08 05:04
 

Bra skiva.

Medlem 2008-03-08 13:48
 

jag tycker den är bra. men första plattan är bättre. Den här nya blir lite lite tråkig i längden. Men med låtar som Roseband så är det såklart absolut bra klass på albumet.

Medlem 2008-03-08 16:43
 

Kanske lite bättre. Men vad har rysk matematik med new age att göra?

Medlem 2008-03-08 19:50
 

Recensionen: Jag har inte hört detta band innan. Vid första genomläsningen så fick jag tyvärr ingen bild av vad för typ av musik detta är.

baumer Oregistrerad 2008-03-09 18:58
 

Den här skivan är verkligen tråkig.

Tjänstefel att ge den 8 av 10!

Jesper Oregistrerad 2008-03-12 23:01
 

tjänstefel är överdrivet. Sammantaget är skivan dock kanske 6/10 typ. detta är tjänstefel: http://dagensskiva.com/2007/10/15/kent-tillbaka-till-samtiden/

Medlem 2008-03-12 23:36
 

[...] 6 Kelley Polar I Need You To Hold On While The Sky Is Falling [...]

Skivåret 2008 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 00:51
 

[...] Veronica Maggio Och vinnaren är… 47. Toumani Diabaté The Mandé Variations 48. Kelley Polar I Need You to Hold On While the Sky Is Falling 49. Cult Of Luna Eternal kingdom 50. Grand Archives [...]

Facit 2008 - de 50 bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 13:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig