dagensskiva.com

48 timmar

Recension

El Perro del Mar: From the Valley to the Stars
From the Valley to the Stars (cd) El Perro del Mar
2008
Licking Fingers/Playground
7/10

Jag vill hylla livet

Singeln How Did We Forget var en oerhört lågmäld historia för oss som associerar El Perro del Mars musik med bitterljuva, gitarrbaserade popmelodier med snygga körer. How Did We Forget är stillsam, nästan släpig, och repetitiv. Som representant för albumet From the Valley to the Stars är den ypperlig, som reklampelare inte särskilt skrytig eller iögonfallande. Men så är också From the Valley to the Stars ett delikat sammansatt album med lågt tempo.

Musiker från Göteborgs symfoniker har medverkat för att skapa låtar som i flera fall är närbesläktade med psalmer. Temat på albumet – himmel och helvete, berg och dal, misströstan och eufori – går igenom i texterna som bilder på gränsen till lovsånger, som även är intentionen enligt Sarah Assbrings text i pressreleasen. Därför innehåller From the Valley to the Stars inte låtar som likt tidigare charmanta alster konsumeras bäst en och en i mp3-form via bloggar och samlingar. El Perro del Mar som byggt starten av sin karriär på det sättet har nu gjort ett album som är totalt.

I stort är musiken piano- eller orgelbaserad med stöd av kontrabas och blås. Något spår är helt instrumentalt. En utveckling som känns helt naturlig med flytten från Hybris till The Concretes eget bolag Licking Fingers där även Frida Hyvönen huserar. Arbetet med albumet har pågått under hela 2007 och både produktion och mixning är El Perro del Mars egna.

Tar man en vecka eller två på sig att låta From the Valley to the Stars infiltrera blodomloppet sänker sig harmonin över tillvaron och idén om pop-psalmer känns snart mindre pretentiös. Det är befriande hur ocharmigt albumet är. Hur Happiness Won Me Over, vid första anblick en sakral historia med lovsångsambitioner, så småningom i mitt huvud släpper taget om kyrkan och funkar som ballad. Eller hur jag vill att Somebody’s Baby, en sprittande hemmadiscoromans, helst inte tas ur sitt sammanhang, utan stannar på det perfekt komponerade album den levererades med.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2008-02-21 00:00 / Uppdaterad: 2008-03-11 22:02

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4483

11 kommentarer

haha judy-redaktionen sammanfattar hela den här skivan bättre på två rader än hela den här recensionen:

El Perro Del Mar – Jubilee. Att låtar kan låta så ledsna och ändå göra en glad är faktiskt lite smått fantastiskt.

Medlem 2008-02-21 00:11
 

Gillar den här skivan jättemycket! Kan det bero på att jag är religionsvetare?! Likt Gustafsson skulle jag ändå inte ge ”From the Valley to the Stars” något toppbetyg, men skivan utgör ändå i sin helhet ett underbart popsmycke…

Gorillan Oregistrerad 2008-02-21 00:12
 

Albumet är trots allt värd 8/10 (tycker att Gustafsson är lite snål).

Gorillan Oregistrerad 2008-02-21 00:20
 

10/10, hävdar ni motsatsen luktar ni räkor.

Lasse Lucidor Oregistrerad 2008-02-21 00:45
 

Mmm, räkor är gott.

Har inte fått skivan ännu. :(

RONNA Oregistrerad 2008-02-21 10:46
 

RONNA: Den släppts den 27:e.

Maria Gustafsson Redaktionen 2008-02-21 12:46
 

Har ännu inte lyssnat på denna skiva men mina förväntingar är skyhöga! Blev lite besviken över recensionen (inte att den var dålig eller så) men jag hade hoppats att detta skulle vara något sorts mästerverk och jag hade ju planerat att detta skulle bli min vårskiva. Debuten ”Look its el perro del mar” var ju så jäkla bra, hoppas skivan kommer vara starkare än recensionen hävdar! Hapiness won me over är åtminstone jättefin! http://koksilasten.blogg.se/

Jonatan Oregistrerad 2008-02-21 12:56
 

Shit. Jag får Arja Saijonmaa på hjärnan varje gång jag går in på sajten idag.
Jävla rubrikjävel.

Kal Ström Redaktionen 2008-02-21 14:12
 

4/10 överhypad skiva tycker jag. Inte i närheten av hennes första.

Cheeta Oregistrerad 2008-02-21 14:51
 

Jag tog hemme henne gratis. Njöt av henne några timmar. Kastade bort, och har inte ägnat henne en tanke sedan dess.

Mange Mansgris Oregistrerad 2008-02-21 15:10
 

Strålande platta! Ja, det här är minst 8/10.

Den här sidan har en förmåga att hylla fel skivor..

Medlem 2008-02-21 23:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig