dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Musicmusicmusic: Everybody Digs
Everybody Digs (cd) Musicmusicmusic
2008
Hoob Jazz/Border
7/10

Glad jazz, inte gladjazz

Humor är ett ord som brukar återkomma i texter om göteborgstrion Musicmusicmusic. Jag har aldrig riktigt fattat varför. För även om jag gillade What’s a Good Boss Anyway? lika mycket som Ingrid Strömdahl på Svenska Dagbladet så var det knappast en skiva som fick mig att fnissa. Jag har svårt att föreställa mig att någon drog på smilbanden åt uppföljaren MacBeth (och det var väl knappast meningen). Debuten har jag fortfarande inte hört.

Den här gången är det lite enklare att stämma in i kören. Everybody Digs är fylld av prilliga inspel och finurliga upptåg. Det är en lekfull samling nyskrivna Fabian Kallerdahl-kompositioner som ramas in av två uppslupna omtolkningar av låten som gav gruppen dess namn, Music Music Music, Put Another Nickel In, och Steve Millers The Joker.

Om det tidigare varit så att Fabian Kallerdahl varit den självklara mittpunkten i trions musik är det inte lika tydligt så den här gången. Den som verkligen golvar mig med sitt spel är Michael Edlund bakom trummorna. Han tacklar dem som om det vore en självklarhet att det är trummorna som är det första instrumentet. Även om jag är den förste att hålla med har det bland 00-talets svenska jazzskivor varit ett klart undantag från regeln om saxofonen eller pianot.

Det här är extrovert pianojazz med samspelet i första rummet. Det är en fröjd att lyssna på trions självklara samspel (bakom basistens bas står förresten Josef Kallerdahl). Om det här, som bandet själva skriver, ligger närmare liveupplevelsen Musicmusicmusic hoppas jag att jag får chansen att se dem snart.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2008-02-15 00:00 / Uppdaterad: 2008-02-15 13:15

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4476

7 kommentarer

Såg dem för ett tag sen på Nef i Gbg – inget bra! Men gillade förra skivan, så jag ska lyssna på den här också…

(listar för övrigt de 100 bästa 60-tals låtarna; intresserde kan klicka på Gorillan till höger).

Gorillan Oregistrerad 2008-02-15 06:11
 

En skiva som är ”fylld av prilliga inspel och finurliga upptåg” låter verkligen obehagligt. Men, så blev jag ju å andra sidan ganska tacksam när Povel fick stryka på foten förra året. Rolig musik är jag ingen vän av.

krister Oregistrerad 2008-02-15 08:31
 

Recensioner av ung svensk jazz är det bästa med dsc.

Medlem 2008-02-15 09:26
 

ed har förvandlats till sin moderatfru.

Medlem 2008-02-15 09:36
 

har tänkt kolla upp musicmusicmusic ett tag nu. verkar onekligen lovande.

boneless Oregistrerad 2008-02-15 10:55
 

Jag tycker de brukar vara riktigt bra live. Har sett dem ett par-tre gånger, senast (vilket måste varit flera år sen) på releasefesten för What’s a Good Boss Anyway?.

Maria Gustafsson Redaktionen 2008-02-15 11:17
 

Releasekalaset är nu på onsdag (den 20/2) kl 19.00 på Kaustik i Göteborg. Livespelning(-ar), gött bubbel och trevligt mingel utlovas!

Erik Oregistrerad 2008-02-15 13:23
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig