dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Hot Chip: Made In The Dark
Made In The Dark (cd) Hot Chip
2008
EMI
7/10

Lappat med själ

Lyssna

Sök efter skivan

Det borde inte vara så svårt att ta till sig Hot Chips nu nästan patenterat infallsrika men också oftast ytterligt dansanta electropop. Ändå har de aldrig riktigt lyckats få mig helt på fall tidigare trots att kombinationen av pop, omöjliga genreblandningar och ett omfamnande av all brittisk dansmusikkultur från de senaste decennierna fått mig att jubla mer än en gång.

Mitt i all glädjestudsande eufori har det ändå inte gått att komma ifrån känslan att det är lite för uttänkt för sitt eget bästa. På Made In The Dark är de, på gott och ont, precis lika übersmart eklektiska som tidigare och det är svårt att inte gilla när surfflirtande Out At The Pictures tuffar igång, Ready For The Floors elektroniskt bounceiga solskenspop med ena benet i 60-talet och det andra fast förankrat i nuet eller Touch Too Much försynta baktaksgitarrer.

Men de balanserar återigen på en slak lina där spår som Don’t Dance hotar att slå undan benen på bandet och låta dem trilla ihop i en oformlig hög av nonsenstexter och ironiska blinkningar. Men Hot Chip vore inte där de är idag om de inte undvek den fällan. Och de gör det på det mest eleganta av sätt. För som motvikt till sina mest bisarra referenskorsningar lyfter de på huvudet, slutar gräva där de står och söker sig bort mot den vänaste av blåögd soul.

Det är när de pluggar ur de värsta kaosfiltren, drar ner på tempot och i In The Privacy Of Our Love, titellåten och Whistle For Will börjar snegla åt Van Morrisonska trakter som de verkligen lyfter. Kontrasten mellan de skumpigt rasslande spattiga låtarna och de avskalade finstämda andningspauserna skänker en välbehövlig dynamik åt Made In The Dark.

Ett sedvanligt multikolorerat och lekfullt sammansatt musikaliskt lapptäcke som, även om sömmarna på sina ställen fortfarande kan kännas lite lösa, nu sitter ihop än snyggare än tidigare.

David Drazdil

Publicerad: 2008-02-14 00:43 / Uppdaterad: 2008-02-14 09:25

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4475

12 kommentarer

töntband

klaes Oregistrerad 2008-02-14 09:49
 

coolband

Artur Oregistrerad 2008-02-14 10:06
 

Allt gott utom sista stycket…
Att made in the dark skulle toppa the warning har ja svårt att förstå! Tycker inte det finns någon låt på plattan som är i närheten av tex the warning, and i was boy from school, colours, over and over och look after me. Har ni/du recenserat the warning förresten?

Medlem 2008-02-14 11:13
 

LL: The Warning

Tomas Lundström Redaktionen 2008-02-14 11:17
 

Ok, tack!
Haha, spasmdans va ett roligt ord.
Fast den recensionen tyckte ja va väldigt bristfällig men, jaja.
smaken e som baken =)

Medlem 2008-02-14 11:21
 

ett band med fula människor som gör musik för andra fula människor. ett radiohead för nojjesguidenläsare alltså.

Medlem 2008-02-14 11:27
 

Mycket bra skiva! Bästa spåret är nog In the privacy of our love.

RONNA Oregistrerad 2008-02-14 14:01
 

Aldrig gillat Hot Chip, bara deras singelomslag. Men med tanke på hur vidrigt det här omslaget är känns bandet än mer ovärt.

Medlem 2008-02-14 16:38
 

Skåningen har i detta fallet helt rätt.

Pestpojken Oregistrerad 2008-02-14 17:26
 

Grym skiva må jag säga… men så är jag ju en rätt ful människa också. Till skillnad från arg skåningen som ju alla vet är en mycket vacker varelse.

Jonas Oregistrerad 2008-02-14 20:25
 

Jag har inte gillat dem innan men jag gillar de flesta låtarna på plattan. Singeln är såklart överlägset bäst, bästa låten so far det här året. jag tror 7/10 är ett bra betyg. Hade de tagit bort de 3-4 sämsta spåren så hade det varit toppklass.

Medlem 2008-02-14 21:55
 

[...] Hot Chip Made in the Dark [...]

2008 års 55 bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 13:19
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig