dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Johan Melander: Älskade du
Älskade du (cdep) Johan Melander
2007
Union
5/10

Ingen ny hjälte

Ibland missar man saker. Jag hade helt och hållet missat den hype som tycks ha funnits kring Johan Melander när hans debutalbum Johan Melander & Nya stan kom förra våren. Och jag hade missat att hans nya ep Älskade du låg hemma bland de andra skivorna i min bokhylla.

”Kan detta vara någonting?” tänkte jag och föreställde mig en medelålders lång mörk man med spetsig näsa och högdraget ansikte samt med en saxofon i handen. Den nagellacksbefingrade dödskalleringsbeklädda tjejhanden på framsidan gav mig inga tecken på att detta skulle vara någonting bra.

Johan Melander är ingen medelålders man. Han är en 28-årig blond kille från utanför Linköping, och om han kan spela saxofon vet jag inte. Hans musik är i alla fall inte uppbyggd kring detta instrument. Istället är det gitarrbaserad pop på svenska, med diverse ackompanjemang såsom munspel.

I recensionerna för debutalbumet hyllades han som den nya Jakob Hellman och jämfördes även med Håkan Hellström. Själv tycker jag inte att den nya ep:n är i närheten av den förstnämndes storhet (men kanske är jag en trögsynt nostalgiker) och doften av Håkan kan jag bara känna vid ytterst få tillfällen, kanske mest när Johan Melander vrider till vokalerna, framförallt sina ”i” sådär göteborgskt (eller kanske östermalmigt). Det är inget av det gladlynta energirika som vi förknippar med Hellström. Jag tycker mig istället stundtals höra likheter med Lars Winnerbäck, och då och då med Martin (ni vet han Yeah yeah wow wow) och Lasse Lindh. Det gamla 90-talsbandet Jumper kan också göra sig påminda.

Visst, jag kan inte ignorera att det finns likheter med min barndomshjälte Hellman. Men att kalla Melander för 80-talisternas Hellman är att överdriva, i min mening. Där Jakob är upprymd, bedrövad och pricksäker är Johan som en söndagseftermiddag. Inte dålig, men inte särskilt kul.

Det jag främst hakar upp mig på är Melanders röst – släpig men liksom ändå övertydlig och lite näsvis. Kanske är det därför texterna inte riktigt kan nå in till min annars så textkänsliga hjärna.

Att jag missade hypen gör nog inte så mycket ändå.

Madelene Holm

Publicerad: 2007-12-20 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-20 18:10

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4410

11 kommentarer

såhär låter ny bra svensk popmuisik: Boris och the Jeltsins

Nathan Oregistrerad 2007-12-20 00:09
 

Liknelsen med Winnerbäck, Lind och Martin känns ju helt befängd. Som att lika Carola med Jay-Z.

Debuten var riktigt bra. Mycket Jacob Hellman där.
Mer Håkans Ett kolikbars bekännelser nu på epn, tycker jag.
Epn är också bra, men inte lika fullt ut.

Medlem 2007-12-20 00:11
 

surrande ”i” är bohusländskt och inte göteborgskt; spreds senare till finare kretsar i Stockholm genom segelsemestrar på Sveriges framsida

Medlem 2007-12-20 00:39
 

Varför aldrig någon platta med Nortt? Folk med sans och vett skyr Melander som pesten.

Erik Oregistrerad 2007-12-20 09:44
 

Boris och the Jeltsins
*fungernade länk*

Max Oregistrerad 2007-12-20 11:38
 

”Kanske är det därför texterna inte riktigt kan nå in till mina annars så textkänsliga hjärna.”

Det kan inte bero på att texterna är så tydligt pekorala?

Johan Melander
”Kom vinter”
Borta sen Januari
stenad och nervös
Bara jag är kvar nu
tänkte använda tiden seriöst

Men så fick du se mig naken
som att ta tid på en solkatt
tre trick på raken
helt fel person och helt fel natt
helt fel natt

Två katter slåss
jag sitter med ett juicepaket i mitt kök
bakfull förstås du virvlar upp i mig
å löftet förstörs

Kom vinter snöa mer
jag måste kylas ner
jag vill igen
Kom vinter snöa mer
jag har sönder mig
det brinner i tröjan än

Nuff said.

Klas Oregistrerad 2007-12-20 13:16
 

Wow, som en blandning av tidiga Kent och Lars Winnerbäck.

Medlem 2007-12-20 14:17
 

”Jag vet hur man hanterar dig / men jag gör aldrig det ändå / Jag borde ignorera dig / men sånt är jag dålig på / För du vet någonting om hur man gör / hur man gör glada dar fast allting dör”.

Den gillar jag. Hellmaniskt.

Gillar verkligen Naken nyss med den som kör, Kom vinter, Det har gått ett tag och Millimeter och ljusår.

Myspace: http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=61679185

Medlem 2007-12-20 14:30
 

Anna Melander ar battre

Medlem 2007-12-20 15:09
 

never mind Anna, *Sven* Melander är bättre

Medlem 2007-12-20 15:20
 

Låter absolut fasansfullt. Martin, Jumper, Vinnerkräks, … blaff…

Medlem 2007-12-20 18:14
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig