dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Men Among Animals: Bad Times, All Gone
Bad Times, All Gone (lp) Men Among Animals
2007
Tapete Records/Dotshop
7/10

Leker väl bland de andra djuren

Det danska bandet Men Among Animals bildades då ett gäng killar efter ett par glas vin kom överens om att världen bara består av en massa djur som gör meningslös hiss- och loungemusik. Har ni hört liknande skapelsehistorier tidigare? Killarna kände i alla fall att de var tvungna att väcka oss andra ur allas vårt djurtillstånd och frälsa oss ifrån ondo. Män bland djur som de är, så vill de med Bad Times, All Gone rädda världen helt enkelt.

The world is about to change – can you feel it?

Om jag kan känna det? Nja, den där typen av klyschiga frälsarförkunnanden får mig snarare att ta ett steg tillbaka, och börja tvivla lite. Nu hade jag dock redan fattat tycke för skivan innan jag läste detta, så kan jag mest bemöta det med ett konstaterande. Att om era ambitioner verkligen är att förändra världen med denna skiva, så kan jag inte tycka att ni har lyckats särskilt väl.

Originalitet är kanske inte det ord jag i första hand skulle välja för att beskriva Bad Times, All Gone. Det nämns från deras egna led referenser som Flaming Lips, och visst låter The Opposite of Hello exakt som en Mercury Rev-produktion från nittiotalet. Men inget av detta är ju nödvändigtvis dåligt.

Det är dock framför allt på skivans a-sida som Men Among Animals lyckas charma mig. Här låter de som ett mer städat Danielson, eller ett lite muntrare Arcade Fire. De låter aldrig sådär typiskt danskpop utan lutar mer åt amerikansk experimentell indie. Munter sådan, med thereminljud och annat skoj. Men direkt på b-sidans första låt ramlar de dit, och låter utomordentligt Mewskt.

Synd att de då valde att ge ut Cavaliers, kanske det allra menlösaste spåret på skivan, som första sjua. Istället är skivans andraspår, A Story about Lions, Trees and Bridges, utmärkt singelmaterial. Vilket de själva må ha listat ut, och ni själva kan bilda er en uppfattning om nedan.

Kanske skulle bandnamnet varit Men Among the Rest of the Animals, för inte kommer Men Among Animals att förändra världen. Men om man bortser från det så har det gjort en bra indieskiva. Framför allt en bra a-sida. Sikta mot stjärnorna och hamna i trädtopparna, liksom. Även om någon kanske skulle säga att det är sikta mot stjärnorna och hamn i stjärnorna som gäller.

Susanna Huldt

Publicerad: 2007-12-13 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-13 13:49

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4402

5 kommentarer

jag har gett upp när det gäller nypressade vinyler; kvalitén är alldeles för ojämn; av de 5-6 jag köpt genom åren har alla något tillverkningsfel.

Medlem 2007-12-13 00:46
 

låter de lite som mew så är iaf jag nöjd

Medlem 2007-12-13 14:27
 

Är lite inne på watchers linje, såväl nypressen av Emperors ”Anthems to the Welkin at Dusk” som Opeths ”Morningrise” har inneburit ett visst mått av besvikelse. Numera vill jag se skivorna åtminstone.

Tomas Lundström Redaktionen 2007-12-13 15:01
 

Jag har köpt massor av bra nypress! Men håller med om att kvalitén kan vara ojämn – väntar förresten på Tim Buckleys ”Starsailor” som ges ut av skivbolaget 4 Men With Beards (vet inget om deras nypress).

Gorillan Oregistrerad 2007-12-13 16:45
 

Bilden i youtube-klippet är suddig. Kan ni ändra det tack.

Medlem 2007-12-13 23:11
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig