dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Bombhappies: Ok ok ok ok ok ok ok
Ok ok ok ok ok ok ok (cd) The Bombhappies
2007
Gården Records
7/10

Givande olycka

”Bomb-happy” är enligt pressreleasen och diverse källor på internet inte en person som har en förkärlek för att smälla av bomber, utan soldater, främst under första och andra världskriget, som fick för sig att de var odödliga efter alltför lång tid i skyttegravarna och därför begav sig upp ur dem, modiga och dumdristiga. De blev förstås kanonmat.

Jag vet inte om det svenska bandet The Bombhappies känner sig odödliga, men efter att ha sett några negativa recensioner av skivan med det enkla men ändå så krångliga namnet Ok ok ok ok ok ok ok (sju ”ok” ska det vara) är jag tveksam till att de känner sig som förvirrade soldater. Kanske är det just det de gör. Det är ingenting jag vet något om.

De har kallats intetsägande, men jag tycker det är att vara för trångsynt. Albumet är inte det mest varierande eller utstickande och låtarna påminner stundtals en del om varandra, men är en tight ihopsättning av gitarrbaserad svenskdoftande rock. Joel Bergqvists röst är av typen jag faller för musikmässigt, mörk och lite surt sorgsen, stundtals känslig, stundtals intensiv. Han påminner lite om Editors Tom Smith, om än inte så mörk.

Överhuvudtaget ger The Bombhappies associationer till städat skrammel som Editors och Arctic Monkeys, fast med en sorgsnare känsla. Det är hela tiden ledsamt och låt-egot plågas på diverse sätt i spår efter spår, men det är aldrig någon gråtskiva. Mina favoriter är den klassiskt olyckliga When I’m Asleep och den ännu mer bedrövade Lost in The Lion Block, som handlar om att bli dumpad i Helsingfors.

Went to find the Sisu
Didn’t know what Sisu was
But thought you’d show me
Like I showed you how to touch

Lost my innocence and
My mobile phone
It’s hard to speak your language
It’s impossible

Och lika härligt som jag tycker att det är med olyckliga låtar och brustna hjärtan i texter, tycker jag att The Bombhappies är bra. Ok ok ok ok ok ok ok är inte årets bästa album, men det kan ingen kräva. Rakt, snyggt och energiskt. Inte alls intetsägande, faktiskt.

Madelene Holm

Publicerad: 2007-11-28 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-27 18:47

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4383

5 kommentarer

Först!

Medlem 2007-11-28 00:14
 

Gör inte så där.

RONNA Oregistrerad 2007-11-28 08:11
 

Bronsch!

Martin Oregistrerad 2007-11-28 08:42
 

nämen se där, man kan alltså lyssna på skivan på bandets sajt. trevligt!

Mattias Oregistrerad 2007-11-28 10:14
 

[...] new album starts popping up around the Internet. Dagensskiva.com gave Ok ok ok ok ok ok ok 7/10 and reviewed it in Swedish. Das Klienicum gives a review in German and with the automatic translation quote: “Ok ok ok [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig